Παρά το κρύο και τις κακές καιρικές συνθήκες, τα Θεοφάνεια στον Πειραιά γιορτάστηκαν με αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι.
Στα παγωμένα νερά, βούτηξαν απόστρατοι και εν ενεργεία μέλη των ΟΥΚ και ανέσυραν τον Σταυρό, κατά την τελετή αγιασμού των υδάτων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, απελευθέρωσε τρία λευκά περιστέρια που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα. Στη συνέχεια ακολούθησε η τελετή ρίψης του τιμίου Σταυρού στο λιμάνι του Πειραιά για τον αγιασμό των υδάτων και συγκεκριμένα στην προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνας Πειραιώς.
Στο σημείο βρίσκονταν τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία απέδωσαν τιμές στην τελετή ρίψης του Τιμίου Σταυρού ενώ μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων Υποβρυχίων Καταστροφών βούτηξαν στη θάλασσα και ανέσυραν τον σταυρό.
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ήταν μεταξύ των πολιτικών που βρέθηκαν στον Πειραιά για την τελετή παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Εκεί ήταν επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο βουλευτής Πειραιά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
Το παρών στον Πειραιά έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε «Την σημασία της υπεράσπισης των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης».
Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, «η Εορτή των Θεοφανείων, πηγή του ανεσπέρου Φωτός της Χριστιανοσύνης, δείχνει σ' εμάς, τους Έλληνες, τον διαχρονικό δρόμο του Χρέους μας, όπως τούτο διαμορφώνεται από την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας. Ήτοι τον δρόμο της υπεράσπισης των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε, ότι το χρέος μας αυτό δεν αφορά μόνο τον Λαό μας και το Έθνος μας. «Αφορά γενικότερα, σύμφωνα με τον ρόλο που μας αναλογεί στο πλαίσιο της Μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας και της Διεθνούς Κοινότητας, την και πέραν των συνόρων μας υπεράσπιση του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του, κυρίως στους ταραγμένους και χαλεπούς καιρούς μας» πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, είπε ότι «το ανέσπερο Φως της Χριστιανοσύνης, ιδίως κατά την Ορθόδοξη Παράδοση, εκτός από Φως της Πίστης μας είναι, και μάλιστα κατ' εξοχήν, Φως του Ανθρωπισμού και της Αγάπης, Φως υπέρ του Ανθρώπου γενικώς, πέρα και έξω από τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του».
σχόλια