Handelsblatt: Ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά της παραοικονομίας στην Ελλάδα

Handelsblatt: Ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά της παραοικονομίας στην Ελλάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Θα συμβάλουν τα επαπειλούμενα πρόστιμα στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και, κατά συνέπεια, στην πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα; Η γερμανική Handelsblatt διατηρεί επιφυλάξεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση καθιστά μη ελκυστικές τις πληρωμές με μετρητά» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος της οικονομικής Handelsblatt που αναφέρεται στην νέα νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. «Για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θέλει να αναγκάσει τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν ρευστό. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες έχουν αποτύχει».

Σχολιάζοντας τα πρόστιμα που προβλέπονται για όσους πολίτες δεν πραγματοποιούν τουλάχιστον το 30% των δαπανών τους σε ηλεκτρονική μορφή, η εφημερίδα επισημαίνει πως «[...] πρόκειται μάλλον για το αυστηρότερο μέτρο περιορισμού της χρήσης μετρητών σε χώρα της Ευρωζώνης. Με τον τρόπο αυτό ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θέλουν να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή. Το εύρος της παραοικονομίας στην Ελλάδα υπολογίζεται σε τουλάχιστον 20% του επίσημου ΑΕΠ».

Τα φορολογικά βάρη υπονομεύουν τη φορολογική συνείδηση

 

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «[...] η φοροδιαφυγή θεωρείται ένα από τα αίτια της ελληνικής κρίσης χρέους του 2009. Ειδικοί εκτιμούν ότι το ελληνικό δημόσιο χάνει κάθε χρόνο περί τα 16 δις ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 1/3 των φορολογικών εσόδων των τελευταίων χρόνων. Η φοροδιαφυγή έχει εν μέρει διαρθρωτικά αίτια, όπως το υψηλό ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων που στην Ελλάδα είναι διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ένας ακόμη λόγος είναι τα μικρά μεγέθη των επιχειρήσεων. Το 60% περίπου των μισθωτών εργάζονται σε μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 υπαλλήλους. Σε τέτοιες μίνι επιχειρήσεις η παράνομη εργασία είναι πιο σύνηθες φαινόμενο απ΄ ότι στις μεγάλες. Και οι αυξανόμενες εισφορές και οι φόροι υπονομεύουν όμως τη φορολογική συνείδηση. Κατά τη διάρκεια της θητείας του μεταξύ 2015-2019 ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αύξησε ή εισήγαγε εκ νέου 29 συνολικά φόρους [...]. Οι πρόσθετοι φόροι δεν άγγιξαν όμως καν τα προσδοκώμενα έσοδα. Το ότι οι υψηλότεροι φόροι μπορεί εν τέλει να είναι αντιπαραγωγικοί κατέδειξε στην Ελλάδα και το παράδειγμα του ΦΠΑ».

Αναφερόμενη στην υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, σε αντίθεση με τη Γερμανία όπου καθιερώθηκε μόλις από τις αρχές του 2020, αλλά και στα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση Τσίπρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος, η ΗΒ επισημαίνει: «[...] Μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειες για να απομακρυνθούν οι Έλληνες από τα μετρητά απέτυχε. Η εμμονή στο ρευστό είναι βέβαια και μια συνέπεια της εμπειρίας από το 2015, όταν οι πολίτες υπό το φόβο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και κατάργησης του ευρώ άδειασαν τους λογαριασμούς τους. Η κυβέρνηση αντέδρασε επιβάλλοντας κεφαλαιακούς ελέγχους. [...] Οι περιορισμοί έχουν μεν αρθεί, ωστόσο η δυσπιστία έναντι των τραπεζών και η αγάπη για μεγάλα αποθέματα σε ρευστό παρέμεινε. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 ο αριθμός των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αυξήθηκε μεν κατά 4%, οι συναλλαγές που έγιναν όμως με αυτές μειώθηκαν κατά 16%. Το υποχρεωτικό όριο χρήσης του 30% έχει στόχο να φέρει τώρα την ανατροπή».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Οικονομία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα μέτρα: Η εξειδίκευση για τράπεζες, χαμηλοσυνταξιούχους, ενστόλους

Οικονομία / Νέα μέτρα: Πιο νωρίς το επίδομα στους ενστόλους – Σε ποιες πληρωμές μηδενίζεται η χρέωση

Η εξειδίκευση για τράπεζες, χαμηλοσυνταξιούχους, ενστόλους - Από τα μέσα Ιανουαρίου σε ισχύ τα μέτρα για τις χρεώσεις τραπεζών - Στα 100 ευρώ μηνιαίως το επίδομα επικινδυνότητας στους ενστόλους, από 1η Ιουλίου 2025
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να πετύχει και κατά τους ειδικούς κρίνεται αντισυνταγματικό. Δεν νοείται αγορά χωρίς συμβατικό-μετρητό χρήμα.Όσο αφορά το συμπέρασμα πως η «μαύρη» εργασία εφαρμόζεται κυρίως από μικρές επιχειρήσεις είναι λάθος. Γνωρίζω περιπτώσεις εργαζομένων που εργάζονται σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και οι οποίοι πληρώνονται με μαύρα κατ΄επιλογή τους και κατόπιν συμφωνίας με την εκάστοτε επιχείρηση. Είναι εργασιακοί τομείς που λόγω συνθηκών αρκετά δύσκολα μπορούν να ελεγχτούν άμεσα και στην περίπτωση τους δεν μπορεί εφαρμοστεί αιφνιδιαστικός έλεγχος.Αρκετοί υπάλληλοι οι οποίοι εργάζονται με «μαύρα», αυτή η εργασία τους αποτελεί δεύτερη πηγή εισοδήματος, έχοντας την πρώτη δηλωμένη κανονικά. Η μαύρη εργασία πάντα υπήρχε, ακόμη και στις ευνοϊκότερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και θα συνεχίζει να υφίσταται. Ποσό δε σε δυσμενείς συνθήκες με υπερφορολόγηση και των χαμηλότερων εισοδημάτων.Υ.Γ.: Υπ΄ όψιν πως το συμβατικό-ρευστό χρήμα δεν γίνεται να καταργηθεί ούτε να περιοριστεί. Κατά την περίοδο των capital controls μεγάλες, εγχώριες επιχειρήσεις με παραρτήματα ή τις κύριες έδρες τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πλήρωναν κανονικά με «μαύρα» τους αδήλωτους εργαζόμενους με μετρητό χρήμα που έφερναν από το εξωτερικό (Ευρωπαϊκές χώρες), κυρίως οδικώς. σ.σ.: Κάθε Ευρωπαίος πολίτης κατά τη διάρκεια (τυχόν) συνοριακού/τελωνιακού ελέγχου εντός Ευρώπης έχει το δικαίωμα να φέρει επάνω του έως και 30.000€ μετρητά χωρίς αποδεικτικά έγγραφα της προέλευσης τους, απλώς ως ατομικό, χρηματικό ποσό. Από εκεί και πέρα έχει εξαντληθεί το μέγιστο ποσό μεταφοράς μετρητών ανά δωδεκάμηνο και σε επαναληπτικό έλεγχο (εντός δωδεκαμήνου) ζητούνται αποδεικτικά προέλευσης με τις αντίστοιχες ποινές εάν αυτά δεν δικαιολογούνται. Κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο καθώς αν επανελεγχθούν είναι εκείνοι όσοι σε πρώτο έλεγχο (εντός δωδεκαμήνου) μετέφεραν μεγάλα ποσά μετρητών. Συνήθως τα μεγάλα, συνολικά ποσά μετρητών που μεταφέρονται είναι λίγο μικρότερα των 30.000€. Οι εταιρείες που πληρώνουν, εν μέρη ή ολοκληρωτικά, προμηθευτές και υπάλληλους με «μαύρα», «εισάγουν» μετρητά με αυτόν τον τρόπο, με διαφορετικούς υπάλληλους που πηγαινοέρχονται οδικώς, κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (Εσθονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Σλοβενία). Έλεγχος δεν γίνεται ποτέ!...