Η κρίση στη Μέση Ανατολή με αφορμή και την κατάρριψη του ουκρανικού αεροπλάνου από το Ιράν μονοπώλησε το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου.
Ειδικότερα, στην όξυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή μετά την κατάρριψη του ουκρανικού αεροπλάνου από ιρανικό πύραυλο αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung, η οποία επικεντρώνεται στο ρόλο της Ευρώπης στην επίλυση των διεθνών κρίσεων:
«Μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αναπτύξει κάποιες αποτελεσματικές πολιτικές ιδέες για να αντιμετωπίζουν άτακτες διενέξεις και διεξαγωγές πολέμων στη γειτονιά τους. Και δεν έχουν επίσης καθόλου τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσουν στρατιωτικά. Φυσικά τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τις ίδιες μεθόδους όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν.
Ωστόσο μόνο με εκκλήσεις για τήρηση των πυρηνικών συμφωνιών με το Ιράν οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να καταφέρουν πολλά και ακόμα λιγότερα θα καταφέρουν όσον αφορά μια βεβιασμένη απόσυρση από το Ιράκ. Θα αντιπαρατεθούν όμως με τις συνέπειες της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ακόμα και εάν έχουν επιρροή ή όχι. Και δεν είναι θέμα πολιτικής αλλά γεωγραφίας».
Η ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger επικεντρώνεται στο ρόλο της Ρωσίας στην κρίση στη Μέση Ανατολή και γράφει: «Η Ρωσία χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία να παρουσιάσει την Αμερική σαν μια υπεροπτική υπερδύναμη. Και τις τελευταίες ημέρες δόθηκαν πολλές τέτοιες ευκαιρίες.
Ο μηχανισμός είναι απλός. Όση περισσότερη αξιοπιστία χάνουν οι Αμερικανοί τόσο πιο σημαντικός γίνεται ο ρόλος της Ρωσίας ως εγγυητής για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να ξεφύγουν, οι οποίοι τουλάχιστον σε αυτό το θέμα θα πρέπει καλώς ή κακώς να συνεργαστούν με τον Πούτιν για να αποκτήσουν επιρροή στην κρίση του Ιράν».
Με πληροφορίες από Deutsche Welle