Ιράκ: Τα καταφύγια του Σαντάμ Χουσέιν έσωσαν τους Αμερικανούς στρατιώτες από τους ιρανικούς πυραύλους

Ιράκ: Τα καταφύγια του Σαντάμ Χουσέιν έσωσαν τους Αμερικανούς στρατιώτες από τους ιρανικούς πυραύλους Facebook Twitter
Τα καταφύγια του Σαντάμ Χουσεΐν και η έγκαιρη πληροφόρηση έσωσαν τους Αμερικανούς στρατιώτες
0

Για πρώτη φορά, οι Αμερικανοί δίνουν πληροφορίες για την καταστροφή της στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ από ιρανικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα.

Οι εικόνες μαρτυρούν την καταστροφική δύναμη αλλά και την ακρίβεια των ιρανικών πυραύλων. Οι Αμερικανοί σώθηκαν τελικά επειδή απομακρύνθηκαν εγκαίρως χάρη σε πληροφορίες τρίτων χωρών και σε καταφύγια του Σαντάμ Χουσέιν.

Τους Αμερικανούς στρατιώτες έσωσαν δύο πράγματα, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Neue Zuericher Zeitung (NZZ): oι έγκαιρες προειδοποιήσεις και η ύπαρξη μεγάλων καταφυγίων.

Υπάρχουν συγκρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πληροφορήθηκαν την επικείμενη επίθεση του Ιράν. Ο αμερικανικός στρατός το αποδίδει στην επιτυχημένη αναγνώριση των πυραύλων χάρη σε ηλεκτρονικά μέσα όπως είναι τα ραντάρ και οι αισθητήρες. Αντίθετα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ιρακινές πηγές το αποδίδουν στο γεγονός ότι μια αραβική και μια ευρωπαϊκή χώρα προειδοποίησαν σχετικά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιράκ: Τα καταφύγια του Σαντάμ Χουσέιν έσωσαν τους Αμερικανούς στρατιώτες από τους ιρανικούς πυραύλους Facebook Twitter
Οι εικόνες μαρτυρούν την καταστροφική δύναμη αλλά και την ακρίβεια των ιρανικών πυραύλων - EPA
Ιράκ: Τα καταφύγια του Σαντάμ Χουσέιν έσωσαν τους Αμερικανούς στρατιώτες από τους ιρανικούς πυραύλους Facebook Twitter
Οι Αμερικανοί σώθηκαν τελικά επειδή απομακρύνθηκαν εγκαίρως χάρη σε πληροφορίες τρίτων χωρών και σε καταφύγια του Σαντάμ Χουσέιν. - EPA

Μετά την πρώτη προειδοποίηση, οκτώ ώρες πριν από την επίθεση των Ιρανών, ένα μέρος του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημεία, όπως και τα αεροσκάφη. Γύρω στα μεσάνυχτα κανένα αεροπλάνο και κανένα ελικόπτερο δεν πετούσε, ενώ μια έως μιάμιση ώρα πριν από την πρώτη επίθεση δόθηκε εντολή στους στρατιώτες να αναζητήσουν προστασία στα καταφύγια της βάσης, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν.

Τα συγκεκριμένα καταφύγια είχαν κατασκευαστεί από γιουγκοσλαβική κατασκευαστική εταιρεία κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν τη δεκαετία του 1980 και τα οποία σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, αποδείχτηκαν σωτήρια, αφού οι τοίχοι τους δεν κατέρρευσαν από την πίεση των εκρήξεων.

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «πουλάει» ρολόγια στις ομιλίες του - Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει το πώς ακριβώς

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM