Πώς να αγοράζετε second-hand και vintage ρούχα: Χρήσιμα tips για σωστό «thrifting»
Όλο και περισσότερος κόσμος αποφασίζει να δώσει μία ακόμα ευκαιρία σε ρούχα από δεύτερο χέρι.
Το second-hand και vintage shopping έχει λάβει ιδιαίτερη προσοχή τελευταία, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος αποφασίζει να δώσει μία ακόμα ευκαιρία σε ρούχα από δεύτερο χέρι.
Το «thrifting» δεν είναι μόνο ένας καλός τρόπος για να αποκτήσει κανείς μοναδικά κομμάτια (πολλές φορές από γνωστούς σχεδιαστές και brands) σε χαμηλές τιμές, αλλά και μία εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον συνήθεια. Χρησιμοποιώντας μερικές εύκολες τεχνικές, μπορεί κανείς να δημιουργήσει μία κομψή γκαρνταρόμπα από second-hand ρούχα και αξεσουάρ, δίνοντάς τους νέα ζωή και αποτρέποντάς τα από τα να καταλήξουν σε κάποιον χώρο υγειονομικής ταφής.
Φορέστε μία απλή, στενή μπλούζα και κολάν, έτσι ώστε να μπορέσετε να δοκιμάσετε οποιοδήποτε ρούχο, γρήγορα και εύκολα. Μη δώσετε σημασία στα νούμερα, καθώς μπορεί οι ετικέτες τους να μην συμφωνούν με το πραγματικό τους μέγεθος – αν σας αρέσει κάτι, απλά δοκιμάστε το.
Παρακάτω, μερικά χρήσιμα tips για το πώς να αγοράζετε vintage ή δεύτερο-χέρι:
1. Φτιάξτε μία λίστα
Πριν βγείτε για τα ψώνια σας, φτιάξτε μία λίστα με αυτά που επιθυμείτε να φορέσετε, με βάση αυτά που έχετε ήδη στη ντουλάπα σας. Έτσι, θα βρείτε ακριβώς αυτό που χρειάζεστε και δεν θα βγείτε εκτός budget. Μπορείτε, επίσης, να έχετε screenshots των ρούχων ή αξεσουάρ που θέλετε στο κινητό σας, είτε για έμπνευση, είτε για να βρείτε παρόμοια κομμάτια.
2. Επιλέξτε το είδος καταστήματος σύμφωνα με τις επιθυμίες σας
Υπάρχουν διαφορετικά είδη καταστημάτων second-hand και vintage. Αναλόγως με το τι επιθυμείτε να αγοράσετε, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε καταστήματα που πουλούν κομμάτια από γνωστούς οίκους μόδας ή brands σε χαμηλότερες τιμές, καταστήματα που έχουν μία ποικιλία από vintage κομμάτια (στα οποία μπορείτε να βρείτε και δημιουργίες σχεδιαστών σε πολύ χαμηλές τιμές, με λίγη τύχη και αρκετό ψάξιμο) και καταστήματα με μεταχειρισμένα ρούχα, που έχουν ανταλλακτικό χαρακτήρα – δηλαδή, μπορεί κανείς να πάρει νέα ρούχα, δίνοντας αυτά που δε χρειάζεται πια.
3. Πουλήστε τα παλιά σας ρούχα
Αν έχετε ρούχα στην γκαρνταρόμπα σας που δεν φοράτε και βρίσκονται σε καλή κατάσταση, τότε μπορείτε να τα πουλήσετε πριν αγοράσετε καινούρια. Έτσι, θα κάνετε χώρο για τις νέες σας προσθήκες και θα ενισχύσετε το budget σας. Ένας πολύ εύκολος τρόπος είναι να τα πουλήσετε online.
4. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας
Πολλά second-hand καταστήματα είναι αρκετά μεγάλα και γεμάτα με ρούχα και αξεσουάρ. Μερικές φορές, είναι ελαφρώς χαοτικά. Γι' αυτό, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να ψάξει, χωρίς να βιάζεστε ή να απογοητευθείτε, αν δεν βρείτε αμέσως αυτό που ψάχνετε – χρειάζεται χρόνος και μεθοδικότητα. Extra tip: Πολλά καταστήματα οργανώνουν τα ρούχα ανάλογα με το χρώμα, οπότε μπορείτε να επικεντρωθείτε στα χρώματα που σας αρέσουν.
5. Ντυθείτε κατάλληλα
Αναλόγως με το πού θα ψωνίσετε, κάποια second-hand καταστήματα έχουν λίγα δοκιμαστήρια ή περιορισμένο χώρο. Καλό θα ήταν να δοκιμάσετε πρώτα κάτι που πρόκειται να αγοράσετε, καθώς πολλά καταστήματα δεν κάνουν αλλαγές ή επιστροφές. Γι' αυτό, φορέστε μία απλή, στενή μπλούζα και κολάν, έτσι ώστε να μπορέσετε να δοκιμάσετε οποιοδήποτε ρούχο, γρήγορα και εύκολα. Τέλος, μη δώσετε σημασία στα νούμερα, καθώς μπορεί οι ετικέτες τους να μην συμφωνούν με το πραγματικό τους μέγεθος – αν σας αρέσει κάτι, απλά δοκιμάστε το.
6. Έχετε μαζί σας μόνο μετρητά
Για να μη βγείτε εκτός προϋπολογισμού, έχετε μαζί σας μόνο μετρητά όταν βγείτε για second-hand και vintage shopping. Είναι εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα του «έχει τόσο χαμηλή τιμή», ωστόσο, καλύτερα να αγοράζετε κομμάτια που χρειάζεστε και που θα ταιριάξουν με αυτά που έχετε ήδη στη ντουλάπα σας. Ακόμα κι αν βρείτε κάτι που δείχνει πολύ όμορφο, αν δεν ταιριάζει με το στιλ σας, θα καταλήξετε να μην το φορέσετε ποτέ.
7. Η μοδίστρα είναι φίλη σας
Η μοδίστρα είναι η καλύτερή σας φίλη. Είτε κάτι είναι καινούριο, δεύτερο-χέρι ή vintage, πρέπει να σας κάνει απόλυτα. Μερικά κομμάτια μπορεί να μην σας κάνουν πολύ καλά, ωστόσο, αν μία μικρή ραφή έχει φύγει, δεν σημαίνει πως το ρούχο είναι άχρηστο. Για απλές αλλαγές, όπως να ράψετε ένα σκίσιμο ή να στενέψετε ένα παντελόνι, μπορείτε να το πάτε σε μία μοδίστρα και να το επιδιορθώσετε ή να το προσαρμόσετε ανάλογα.
8. Διασκεδάστε
Το πιο σημαντικό όταν κάνετε thrifting είναι να διασκεδάζετε. Έτσι θα ανακαλύψετε τους μεγαλύτερους «θησαυρούς».