Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Λέσβο μετά τα εκτεταμένα επεισόδια, χθες, κατά τη διαδήλωση στον καταυλισμό της Μόριας, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να κάνει λόγο για «υποκίνηση» και τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να ζητά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης σε τρία νησιά.
Περισσότεροι από 2.000 αιτούντες άσυλο, αφγανικής καταγωγής, ξεκίνησαν χθες πορεία από τη Μόρια, ενώ κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σημειώθηκαν επεισόδια με την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων για να ανακόψει την πορεία τους προς το κέντρο της Μυτιλήνης.
Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αποκάλυψε ότι έστειλε επιστολή με την οποία ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού, Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος, προσθέτοντας ότι σε συνομιλία του με τον Νότη Μηταράκη του ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση το εξετάζει σοβαρά.
«Φοβάμαι ακραίες καταστάσεις αν δρουν οι μεν και αντιδρούν οι δε. Είναι μια χειροβομβίδα που έχει απασφαλίσει» πρόσθεσε ο κ. Μουτζούρης.
Σε γενική συνέλευση οι κάτοικοι της Μόριας ζήτησαν την παρουσία σταθερής διμοιρίας από τα ΜΑΤ στην είσοδο του χωριού, αίτημα που σύμφωνα με τον κ. Μουτζούρη ικανοποιήθηκε καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασαν άνδρες των ΜΑΤ στην Μυτιλήνη.
Την ίδια ώρα οι κάτοικοι του νησιού προγραμματίζουν για σήμερα κατάληψη του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τη συγκέντρωση των κατοίκων για τις εκρηκτικές διαστάσεις του προσφυγικού στην τοπική κοινότητα, φωτιά ξέσπασε σε εγκαταλειμμένο σπίτι στο χωριό της Μόριας. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και στις 12:30 μετέβη και η αστυνομία.
Σύμφωνα με το stonisi.gr, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα τα αίτια. Η πυροσβεστική άμεσα παρενέβη, ενώ έγινε γνωστό από περίοικους ότι στο εν λόγω σπίτι κοιμόντουσαν κατά καιρούς αιτουντες άσυλο, γεγονός που αγρίεψε ακομα περισσότερο το συγκεντρωμένο πλήθος, με τις πρώτες υποψίες να δείχνουν αιτουντες άσυλο ως υπαίτιους.
Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή το hotspot στη Μόρια χωρητικότητας 3.000 ατόμων φιλοξενεί περισσότερους από 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.