Στη σύλληψη ενός άνδρα, μέλους εγκληματικής οργάνωσης που προσέγγιζε ανυποψίαστους πολίτες και τους εξαπατούσε με τη μέθοδο της «νιγηριανής απάτης» προχώρησε η αστυνομία.
Ειδικότερα, η υπόθεση εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από καταγγελία ιδιώτη, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι δράστες τον προσέγγισαν μέσω διαδικτύου υποδυόμενοι στελέχη τραπεζικού ιδρύματος με έδρα το εξωτερικό και του προσέφεραν δάνειο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους καθώς και της δυνατότητας πολλαπλασιασμού και παραχάραξης νομισμάτων.
Αφού τον έπεισαν, ακολούθησε συνάντηση όπου επικαλέστηκαν την επίτευξη μεγαλύτερου κέρδους μέσω παραχάραξης – παραγωγής και πολλαπλασιασμού χαρτονομισμάτων, με τη χρήση δήθεν ειδικών χημικών – χρωστικών ουσιών σε χρωματισμένα χαρτονομίσματα και του απέσπασαν 74.000 ευρώ τα οποία δήθεν θα του απέδιδαν 148.000 ευρώ, ως παράγωγο –αποτέλεσμα της διαδικασίας.
Στη συνέχεια προγραμματίσθηκε νέα συνάντηση, προκειμένου το θύμα να καταβάλλει χρηματικό ποσό ύψους 150.000 ευρώ, ώστε μέσω της υποτιθέμενης διαδικασίας πολλαπλασιασμού να παραλάβει 300.000 ευρώ.
Σε οργανωμένη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 σε περιοχή της Αττικής, με τη συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας συνελήφθη ο αλλοδαπός τη στιγμή που παρέλαβε προσημειωμένο χρηματικό ποσό το οποίο προοριζόταν δήθεν για την αγορά των απαραίτητων χημικών - χρωστικών ουσιών αποχρωματισμού των χαρτονομισμάτων.
Από τις έρευνες που ακολούθησαν συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3.450ευρώ, πλήθος τεμάχια μαύρου χαρτιού με εντυπώσεις στοιχείων και διαστάσεις χαρτονομισμάτων των 100 ευρώ και 2 κινητά τηλέφωνα.
Σε βάρος του συλληφθέντα και τεσσάρων ακόμα συνεργών του – μελών της οργάνωσης που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, απάτη και παραχάραξη νομισμάτων.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια Ανάκριση, ενώ οι έρευνες για τη συμμετοχή του κυκλώματος σε παρόμοιες πράξεις συνεχίζονται.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
· Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
· Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
· Μέσω της εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): FEELSAFE,E-COMMERCE
· Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR.
· Μέσω της διαδικτυακής πύλης της Ελληνικής Αστυνομίας: https://portal.astynomia.gr
σχόλια