Ενώ τα κρούσματα του κοροναϊού πληθαίνουν κάθε μέρα σε ολόκληρο τον κόσμο, το διεθνές ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην έρευνα και στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του φονικού ιού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2,500 ανθρώπους.
Το BBC συνοψίζει τις απαντήσεις σε όλα εκείνα τα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες του κόσμου σχετικά με τη δημιουργία του εμβολίου, την αποτελεσματικότητά του, τυχόν παρενέργειες και το χρόνο που θα χρειαστεί για να βγει στην αγορά.
Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;
«Τα εμβόλια είναι όπως οι δάσκαλοι - οι μαθητές είναι το ανοσοποιητικό σύστημα και το μάθημα η καταπολέμηση μιας λοίμωξης» αναφέρει το BBC, επιχειρώντας έναν εύληπτο παραλληλισμό.
Τα εμβόλια ουσιαστικά παρουσιάζουν τους ιούς ή τα βακτήρια στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι άμυνες του σώματος τα αναγνωρίζουν ως εισβολείς και μαθαίνουν να τα καταπολεμούν. Ως εκ τούτου, αν κάποια στιγμή το σώμα εκτεθεί στον πραγματικό ιό, ήδη γνωρίζει πώς να συμπεριφερθεί εναντίον του.
Πόσα διαφορετικά είδη υπάρχουν;
Η κύρια μέθοδος εμβολιασμού εδώ και δεκαετίες είναι η χρήση του ίδιου του ιού. Για παράδειγμα τα εμβόλια κατά της
ιλαράς, τη παρωτίτιδας και της ερυθράς είναι φτιαγμένα με τα αποδυναμωμένα στελέχη των συγκεκριμένων ιών που δεν μπορούν να προκαλέσουν κανονική λοίμωξη.
Η επεξεργασία του εμβολίου του νέου κοροναϊού γίνεται με τη χρήση νέας, λιγότερο δοκιμασμένης προσέγγισης, του λεγόμενου plug and play εμβολίου.
Επειδή οι επιστήμονες γνωρίζουν το γενετικό κώδικα του νέου κοροναϊού, Sars-CoV-2, διαθέτουν το πλήρες σχέδιο για να δημιουργήσουν αυτόν τον ιό.
Κάποιοι επιστήμονες παίρνουν μικρά τμήματα του γενετικού κώδικα του κοροναϊού και τα τοποθετούν σε άλλους, εντελώς ακίνδυνους ιούς. Οπότε, αν «προσβάλλουν» κάποιον με τον αβλαβή αυτόν ιό, θεωρητικά του προκαλούν ανοσία στον κοροναϊό.
Άλλοι επιστήμονες χρησιμοποιούν τμήματα γενετικού κώδικα τα οποία άπαξ και εγχυθούν στο σώμα, θα αρχίσουν να παράγουν ιογενείς πρωτεΐνες που και πάλι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μάθει να καταπολεμά.
Υπάρχει πρόοδος στο εμβόλιο για τον κοροναϊό;
Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει εμβόλια τα οποία αρχίζουν να δοκιμάζουν σε ζώα.
Αν βρεθεί εμβόλιο, πόσο γρήγορα μπορεί να κυκλοφορήσει;
Σε ρεαλιστική βάση, αναμένεται να βγει στην αγορά στα μέσα της επόμενης χρονιάς, στην καλύτερη περίπτωση.
Υπάρχουν ναι μεν εμβόλια που ελέγχονται σε ζώα. Ωστόσο, αν αυτό το στάδιο αποδώσει, τότε πρέπει να υπάρξουν δοκιμές και σε ανθρώπους, αργότερα εντός του έτους. Αλλά ακόμα κι αν οι επιστήμονες κερδίσουν το στοίχημα με το χρόνο και έχουν έτοιμο εμβόλιο πριν τα Χριστούγεννα, υπολείπεται τεράστια διαδικασία για τη μαζική παραγωγή του.
Θα προστατεύει ανθρώπους όλων των ηλικιών;
Αναπόφευκτα θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας του ίδιου του εμβολίου, αλλά λόγω των πιο ηλικιωμένων ανοσοποιητικών που δεν ανταποκρίνονται πάντα στην ανοσοποίηση. Αυτό το βλέπουμε, άλλωστε, κάθε χρόνο και με το εμβόλιο της κοινής γρίπης.
Μπορούν να υπάρξουν παρενέργειες;
Όλα τα φάρμακα, ακόμα και η παρακεταμόλη, έχουν παρενέργειες. Ωστόσο, χωρίς κλινική δοκιμή είναι αδύνατον να γνωρίζουμε ποιες θα μπορούσαν να είναι οι παρενέργειες ενός εμβολίου στο στάδιο του πειράματος.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια