Η οργάνωση Terre des hommes προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών στη χώρα μας

Η οργάνωση Terre des hommes προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών στη χώρα μας Facebook Twitter
«Συνήθως δεν συνειδητοποιούμε πόσα πράγματα εμπεριέχει η έννοια της παιδικής προστασίας, επειδή ποτέ δεν τα διδαχτήκαμε επαρκώς» τονίζει η κ. Σπαθάρη. Φωτο: Ollivier Girard/Terre des hommes
1

H διεθνής οργάνωση παιδικής προστασίας Terre des hommes (Γη των ανθρώπων - Tdh) είναι ενεργή σε περισσότερες από 45 χώρες στον κόσμο, με προγράμματα για την υγεία, τη μετανάστευση, τη δικαιοσύνη ανηλίκων, την αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης και των επειγουσών αναγκών ανθρωπιστικού χαρακτήρα.


Στη χώρα μας υλοποιεί προγράμματα παιδικής προστασίας και παροχής υπηρεσιών σε παιδιά και στις οικογένειές τους και σε νέους (διαχείριση περιστατικών, νομική βοήθεια, στέγαση, κατάρτιση κ.λπ.). Από το 2016 παρέχει υποστήριξη σε νέους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και στους φροντιστές τους, στην Αττική, στη Θεσσαλία, στη Θεσσαλονίκη και στην Ήπειρο. Τα προγράμματά της οργάνωσης αφορούν επιπλέον παιδιά υπό κράτηση, άστεγα, θύματα βασανιστηρίων, εμπορίας και άλλων μορφών εκμετάλλευσης, έμφυλης βίας, κακοποίησης κ.λπ. Επίσης, η Tdh Hellas εκπονεί στη χώρα προγράμματα επανορθωτικής δικαιοσύνης για παιδιά και νέους.


«Προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά παιδικής προστασίας, όπου υπάρχουν, με ευρύτερο στόχο να συνδράμουμε τις Αρχές των χωρών, προκειμένου να εδραιωθεί ένα συνεκτικό σύστημα παιδικής προστασίας μέσα από την ανάλογη νομοθεσία. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα αποσπασματικό σύστημα που αφήνει εκτός πολλές ευάλωτες ομάδες παιδιών» επισημαίνει η κ. Μελίνα Σπαθάρη, υπεύθυνη συνηγορίας ευάλωτων ομάδων.

Τα παιδιά που μεταναστεύουν συνήθως έχουν βιώσει τραυματικές καταστάσεις στη χώρα προέλευσής τους, λόγω της βίας που επικρατεί. Ωστόσο, στο τραύμα τους προστίθενται οι κακές εμπειρίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, π.χ. σε κέντρα κράτησης, σε καταυλισμούς με κακές συνθήκες διαβίωσης ή ακόμα και στον δρόμο, αν καταλήξουν άστεγα.


Μέχρι στιγμής η οργάνωση έχει βοηθήσει περισσότερα από 4.000 παιδιά που μετακινούνται – σε αυτόν τον αριθμό συγκαταλέγονται και οι οικογένειές τους ή οι φροντιστές τους. «Ωστόσο, δεν είναι δυνατό να υπολογίσουμε με ακρίβεια πόσα παιδιά θα έχουν ωφεληθεί μετά το πέρας και των υπόλοιπων προγραμμάτων μας (δικαιοσύνης, πρόληψης κακοποίησης κ.λπ.).

Όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα επωφελούνται με τον έναν ή άλλον τρόπο από τα προγράμματα παιδικής προστασίας που εκπονούμε» προσθέτει η κ. Σπαθάρη και συνεχίζει: «Ένα από αυτά στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιεί τον αθλητισμό, συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο, ως εργαλείο ενδυνάμωσης, ψυχοκοινωνικής στήριξης και ένταξης και μέσα από αυτό ωφελούνται πολλά παιδιά – αγόρια και κορίτσια».

Ένας νεαρός πρόσφυγας, παίκτης ποδοσφαίρου, λέει σχετικά με την ευκαιρία που του δόθηκε: «Στη Μόρια έπαιζα λίγο βόλεϊ, αλλά εντός του καταυλισμού, δεν είχα πού αλλού να πάω. Το ωραίο στη Θεσσαλονίκη είναι ότι μπορείς για λίγο να βγεις από το camp, να ξεμουδιάσεις, να νιώσεις μέρος της πόλης και της καθημερινότητάς της, να θυμηθείς πώς ήταν η ζωή στην πόλη σου προτού γίνεις μετανάστης. Όσο για το ποδόσφαιρο; Ούτε στο όνειρό μου δεν φανταζόμουν ότι θα έβρισκα την ευκαιρία να παίξω σε μια αληθινή ομάδα, σε ένα "κανονικό" γήπεδο. Στη χώρα μου παίζαμε στον δρόμο, μέσα στις λάσπες, τις λίγες φορές που νιώθαμε ασφαλείς να βγούμε από το σπίτι».

Η οργάνωση Terre des hommes προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών στη χώρα μας Facebook Twitter
Όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα επωφελούνται με τον έναν ή άλλον τρόπο από τα προγράμματα παιδικής προστασίας που εκπονούμε

 
Τα παιδιά που μεταναστεύουν συνήθως έχουν βιώσει τραυματικές καταστάσεις στη χώρα προέλευσής τους, λόγω της βίας που επικρατεί. Ωστόσο, στο τραύμα τους προστίθενται οι κακές εμπειρίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, π.χ. σε κέντρα κράτησης (διοικητικής φύλαξης, όπως ονομάζονται), σε καταυλισμούς με κακές συνθήκες διαβίωσης ή ακόμα και στον δρόμο, αν καταλήξουν άστεγα.

«Βλέπουμε ακόμα και περιπτώσεις παιδιών με σύνδρομο απόσυρσης, με κατάθλιψη ή με ιδεασμό αυτοκτονίας. Η οργάνωσή μας διαθέτει έμπειρους ψυχολόγους που προσφέρουν διαχείριση περίπτωσης (case management) και με μεθόδους όπως η σχεδιασμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεθοδολογία PM+ βοηθούν τα παιδιά και τις οικογένειές τους να βρουν πατήματα, να θεραπευτούν, να ενδυναμωθούν και να ενταχθούν» τονίζει η κ. Σπαθάρη.

Ένα παράδειγμα ασυνόδευτου παιδιού που ήρθε στη Θεσσαλονίκη από hot spot στα νησιά, όντας θύμα βασανιστηρίων και δίωξης στη χώρα του, ήταν ένας νέος προερχόμενος από την Αφρική. Το όνειρό του ήταν να σπουδάσει νομική και το κατόρθωσε με τη βοήθεια της εν λόγω οργάνωσης αλλά και άλλων φορέων.


Μέχρι στιγμής, η Tdh έχει καταφέρει να ενδυναμώσει παιδιά ευάλωτα και να τα φέρει σε επαφή με μέσα και εργαλεία καινοτόμα, π.χ. με το fabrication lab (fablab) στο κοινοτικό κέντρο που έχει δημιουργηθεί στα Ιωάννινα εξοικειώθηκαν με τον 3D printer. Έχει κατορθώσει να φέρει σε διάλογο τη χώρα μας και τη γειτονική Αλβανία, προκειμένου να εξετάσουν μαζί την καλύτερη διαχείριση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων.

Επίσης, έχει πετύχει να εισαγάγει στην Ελλάδα και να εκπαιδεύσει κι άλλους φορείς και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών σε θέματα παιδικής προστασίας και πρόληψης από την κακοποίηση και την παραμέληση. «Συνήθως δεν συνειδητοποιούμε πόσα πράγματα εμπεριέχει η έννοια της παιδικής προστασίας, επειδή ποτέ δεν τα διδαχτήκαμε επαρκώς» καταλήγει η κ. Σπαθάρη.

— Πώς μπορεί να βοηθήσει κανείς στο έργο της Tdh;

Μπορείτε να ακολουθήσετε τους ελληνικούς λογαριασμούς της οργάνωσης στο Facebook και στο Τwitter και να βοηθήσετε στην ευαισθητοποίηση περισσότερων ανθρώπων γύρω από ζητήματα που πλήττουν τα παιδιά. Για όσους αγαπούν την εθελοντική προσφορά, σύντομα η οργάνωση θα είναι σε θέση να εδραιώσει ένα σύστημα διαχείρισης εθελοντών, ενώ, στο μεταξύ, όσοι θέλουν, μπορούν να προσφέρουν οικονομικά μέσω των κεντρικών της γραφείων στην ιστοσελίδα www.tdh.ch/en

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μόρια: Πάνω από 1000 τα ασυνόδευτα παιδιά - «Επιβιώνουν σε οριακά ανεκτές συνθήκες»

Ελλάδα / Μόρια: Πάνω από 1000 τα ασυνόδευτα παιδιά - «Επιβιώνουν σε οριακά ανεκτές συνθήκες»

Με επιστολή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οργάνωση αναφέρει πως περίπου 1.070 παιδιά στο κέντρο κράτησης της Μόριας στη Λέσβο επιβιώνουν σε οριακά ανεκτές συνθήκες λόγω του χάους που επικρατεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

Ελλάδα / Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

«Η Τροχαία έκανε ελέγχους αλλά αν κλείσουν και τα δύο τα ρεύματα, θα μπλοκαριστεί και η Τροχαία και τα εκχιονιστικά μέσα στις ουρές» εξήγησε
LIFO NEWSROOM
ΕΥΔΑΠ για τα λύματα στην παραλιακή: Το δίκτυο αποχέτευσης υπερφορτώνεται λόγω των 7.000 παράνομων συνδέσεων

Ελλάδα / ΕΥΔΑΠ για λύματα στην Παραλιακή: Το δίκτυο υπερφορτώνεται λόγω 7.000 παράνομων συνδέσεων

Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται το πρόβλημα και το αποδίδει στις παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο, για τις οποίες, όπως τόνισε, λαμβάνονται μέτρα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Παρεμπιπτόντως, η ονομασία της οργάνωσης προέρχεται από το ομώνυμο αριστουργηματικό και βαθύτατα ανθρωπιστικό έργο του Εξυπερύ, το οποίο αξίζει να ξαναθυμηθούμε και να ξαναδιαβάσουμε.