Μια ταινία για την απώλεια κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας
Η ταινία «Supa Modo» ήταν η πρωταγωνίστρια στην τελετή λήξης του κινηματογραφικού φεστιβάλ για παιδιά και νέους, το οποίο πρόκειται να αποκτήσει τη δική του στέγη.
Ένα φεστιβάλ κινηματογράφου διαφορετικό από τα άλλα, που κατάφερε μέσα σε είκοσι χρόνια να θεωρείται πρότυπο στο είδος του και να εμπνέει τη δημιουργία ανάλογων διοργανώσεων και σε άλλες χώρες, είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που έριξε αυλαία το Σάββατο το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, σε μια κατάμεστη, από μικρούς και μεγάλους όλων των εθνικοτήτων, αίθουσα.
Για μια εβδομάδα, το Θέατρο Απόλλων στον Πύργο, όπου προβλήθηκαν οι 76 ταινίες από 50 χώρες του διαγωνιστικού τμήματος, ξεχείλιζε από ντόπιους και ξένους που δεν δίσταζαν να παρακολουθήσουν τις ταινίες ακόμα και καθισμένοι κατάχαμα για ώρες, καθώς το φεστιβάλ έχει προ πολλού ξεπεράσει την εμβέλεια μιας τοπικής διοργάνωσης, αποτελώντας πόλο έλξης για ανθρώπους από όλο τον κόσμο που ασχολούνται με τον κινηματογράφο και ιδιαίτερα τον παιδικό και εφηβικό.
Η αρρώστια, ο θάνατος, η απώλεια, οι δυσλειτουργικές οικογένειες, ο πόλεμος, η προσφυγιά, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, το οικολογικό πρόβλημα, το bullying, η παιδική εργασία, όλα όσα απασχολούν την ανθρωπότητα αποτυπώθηκαν ανάγλυφα, με ειλικρίνεια και καλλιτεχνική αρτιότητα, στις ταινίες που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου.
Παιδιά όλων των ηλικιών παρακολουθούσαν τις ταινίες animation και μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους, αλλά και τα ντοκιμαντέρ, σιωπηλά και προσηλωμένα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι αυτό που χρειάζεται ένα παιδί είναι τα κατάλληλα ερεθίσματα, τα οποία είναι σε θέση να επεξεργαστεί με ωριμότητα που αιφνιδιάζει.
Το φεστιβάλ δεν είναι μόνο το διαγωνιστικό τμήμα. Η δημοφιλής Camera Zizanio πρόβαλε εκατοντάδες ταινίες παιδιών και νέων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου, ενώ όλοι περίμεναν καθημερινά τα Zizanio News, τα χιουμοριστικά καθημερινά βιντεάκια που γυρίζουν τα παιδιά που ξεχύνονται στους δρόμους του Πύργου κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.
Το Τμήμα Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), το οποίο έχει ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή, καθώς και πολυμελή κριτική επιτροπή παιδιών, φιλοξενήθηκε στο cine Cinema της Αμαλιάδας, ενώ συνολικά 366 εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα στις 7 μέρες της διοργάνωσης σε πολλές ακόμα πόλεις και χωριά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Αξίζει ενδεικτικά να αναφερθεί πως στη διάρκεια της εβδομάδας διεξαγωγής του 21ου Φεστιβάλ, και μόνο στο πλαίσιο του Mythos Project, ενός από τα πιο δημοφιλή εργαστήρια του School Cinema, 105 παιδιά από 14 χώρες δημιούργησαν 15 ταινίες. Εξάλλου, δεν είναι λίγα τα ελληνικά σχολεία -δημόσια στην πλειοψηφία τους- που είτε στέλνουν ταινία στην Camera Zizanio είτε ταξιδεύουν για να παρακολουθήσουν από κοντά το φεστιβάλ.
Η ταινία «Supa Modo» του Likarion Wainaina (Κένυα-Γερμανία), μια ταινία με «δύσκολο» θέμα, την απώλεια ενός παιδιού, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στην τελετή λήξης του 21ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. «Μπορεί μια ταινία για ένα κορίτσι που πεθαίνει να είναι γεμάτη ελπίδα και χιούμορ;», αναρωτήθηκε στο σκεπτικό της η κριτικής επιτροπή του φεστιβάλ; «Ναι, μπορεί! Αυτή η ταινία δείχνει με ευφυή τρόπο πως ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής».
Η ταινία, που έκλεψε τις εντυπώσεις αλλά και την καρδιά μικρών και μεγάλων στο φετινό φεστιβάλ, παρακολουθεί τους δύο τελευταίους μήνες της 9χρονης Τζο από την Κένυα η οποία λατρεύει τις ταινίες δράσης με υπερήρωες. Σε ένδειξη συμπαράστασης, όλο το χωριό, αποφασίζει να την αντιμετωπίσει ως supergirl. Και το κοριτσάκι, αντί να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο που του μένει ξαπλωμένο σε ένα κρεβάτι, περνάει τις πιο ευτυχισμένες εβδομάδες της ζωής του.
Αντιπροσωπευτική της φιλοσοφίας και του πνεύματος που διέπει το Φεστιβάλ Ολυμπίας, η ταινία απέσπασε ακόμα το βραβείο σεναρίου ταινίας μεγάλου μήκους, το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» καθώς και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA).
Τo βραβείο ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία «Λιάνα» των Aaron Kopp-Amanda Kopp (Σουαζιλάνδη-Κατάρ-ΗΠΑ), που συνδυάζει τη ζωντανή δράση με το κινούμενο σχέδιο. Ηρωίδα είναι ένα κορίτσι που ξεκινάει για μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης των δύο δίδυμων αδελφών της. Το αφρικανικό αυτό παραμύθι γεννήθηκε στην φαντασία πέντε ορφανών παιδιών από τη Σουαζιλάνδη.
Στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων, τόσο του 21ου Φεστιβάλ όσο και της Camera Zizanio, βραβεύτηκαν ταινίες από την Ολλανδία μέχρι τη Γεωργία και από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιορδανία αλλά και από πολλές πόλεις και περιοχές της Ελλάδος – από το Αιγάλεω μέχρι τη Σύρο και από τη Νέα Σμύρνη μέχρι τα Χανιά.
Σε όσους βρεθήκαμε στον Πύργο για να παρακολουθήσουμε το φεστιβάλ ήταν φανερό ότι αυτό ασφυκτιά, πλέον, στις υπάρχουσες υποδομές. Λύση στο πρόβλημα έρχεται να δώσει η απόφαση να παραχωρηθούν από την Περιφέρεια οι παλιές αποθήκες του ΑΣΟ στον Πύργο, ώστε να αποκτήσει το φεστιβάλ τη δική του στέγη.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, που επισκέφθηκε τον Πύργο την Παρασκευή και επί πέντε και πλέον ώρες παρακολούθησε όλες τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε έτοιμοι, τα χρήματα υπάρχουν. Υπήρξε μια ασάφεια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οποία όμως έχει λυθεί κι επομένως πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα των 1-2 βδομάδων, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε αυτό το θέμα με πολύ γρήγορα βήματα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Έτσι, του χρόνου, αν οι εργασίες γίνουν γρήγορα, το φεστιβάλ, ενδεχομένως, να μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι του. Γιατί ένα τέτοιο φεστιβάλ, εκτός από τη φαντασία και όλα τα υπόλοιπα που διαθέτει, χρειάζεται και χώρους».
Παρούσα στον Πύργο ήταν και η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία υπέγραψε τον περασμένο Γενάρη την προγραμματική σύμβαση του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας.
Εκεί βρέθηκε και η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, που μιλώντας στην τελετή λήξης είπε πως η Γενική Γραμματεία συνεργάζεται με το φεστιβάλ εδώ και 3 χρόνια, καθώς «ζητήματα όπως η έμφυλη βία και ο σεξισμός είναι σημαντικό να περνάνε μέσα από το σινεμά, για να μην θρηνούμε κανένα κορίτσι στη θάλασσα και κανέναν Ζακ...».
Η ολοκλήρωση του «21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους» και της «18ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio» βρίσκει τους εμπνευστές τους έτοιμους για μια νέα εποχή, έχοντας ήδη ανακοινώσει τη συνεργασία του Φεστιβάλ με το ΕΚΠΑ και με το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας και το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, και έχοντας πραγματοποιήσει με επιτυχία το pitching lab που για πρώτη φορά διοργάνωσε ο θεσμός.
«Φιλοδοξώ το καλύτερο περιφερειακό Film Office στην Ελλάδα να στηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με έδρα τον νέο μας χώρο!», είπε με έμφαση ο Δημήτρης Σπύρου κλείνοντας την ομιλία και όλα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι πλέον εφικτό.
Info
Δείτε όλα τα βραβεία του «21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους» και της «18ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio» εδώ.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0