Κορωνοϊός: Αντιφλεγμονώδη, παρακεταμόλη και φάρμακα για την πίεση - Εξηγήσεις Τσιόδρα

Κορωνοϊός: Αντιφλεγμονώδη, παρακεταμόλη και φάρμακα για την πίεση - Εξηγήσεις Τσιόδρα Facebook Twitter
0

Ο ειδικός λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, απάντησε για την συσχέτιση του ιού με συγκεκριμένα φάρμακα. 

Πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, ειδικευμένος γιατρός και νευρολόγος, είχε δηλώσει ότι η χρήση από αντιφλεγμονώδη προκαλεί επιδείνωση στην κατάσταση όσων έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.

«Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη ...) θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης», είχε γράψει στο μήνυμά του.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης, σε ερώτηση που δέχθηκε, ο ειδικός λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, επέμεινε πως δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές ενδείξεις για το αν ισχύει αυτός ο ισχυρισμός.

«Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την τεκμηρίωση της σχέσεως της χρήσης αντιφλεγμονωδών που χρησιμοποιούνται κυρίως ως παυσίπονα και αντιπυρετικά με την πρόοδο της νόσου. Οπωσδήποτε η άμυνα του οργανισμού έχει να κάνει σε σημαντικό βαθμό με την απομάκρυνση του ιού από τον οργανισμό μας. Είναι ασφαλέστερη και μετά την καθοδήγηση του προσωπικού γιατρού η χρήση παρακεταμόλης μέχρι να αποσαφηνιστεί εάν όντως τα μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να επιδεινώνουν ή να αυξάνουν τη διάθεση για μία πιο σοβαρή νόσο», ανέφερε ο κ. Τσιόρδας.

Ωστόσο τόνισε πως για την αντιμετώπιση του πυρετού οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη, όπως το depon ή το panadol. Συμπλήρωσε δε πως άλλα φάρμακα όπως το Brufen με ιβουπροφαίνη και το Ponstan, βασίζονται σε άλλη δραστική ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση, για την οποία έκαναν λόγο οι γαλλικές Αρχές.

«Μπορούμε να χρησιμοποιούμε παρακεταμόλη, Depon, Ponstan, όπως είναι και η στρατηγική πολλών γονιών όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά τους. Περιμένουμε ασφαλή εκτίμηση από την επιστημονική κοινότητα για τα αντιφλεγμονώδη», πρόσθεσε. 

Επίσης, ο κ. Τσιόρδας αναφέρθηκε και στην συσχέτιση του ιού με τα φάρμακα για την αυξημένη πίεση. «Και εδώ πρέπει να πούμε ότι κάποια από τα πολύ κοινά φάρμακα για την πίεση τα οποία οι ασθενείς τα παίρνουν σε συνεννόηση με τους καρδιολόγους τους δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα νόσησης και ίσως μάλιστα να δρουν και προστατευτικά», τόνισε ο ίδιος.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυστύχημα στα Τέμπη: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση του Αρείου Πάγου για το χαμένο υλικό καμερών

Ελλάδα / Δυστύχημα στα Τέμπη: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση του Αρείου Πάγου για το χαμένο υλικό καμερών

Όλα ξεκίνησαν όταν ο εφέτης ανακριτής, αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ζήτησε από τον ΟΣΕ όλο το υλικό για τη φόρτωση και την πορεία και της εμπορικής αμαξοστοιχίας
LIFO NEWSROOM