DW: Γιατί οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τα πάντα για τον κορωνοϊό

DW: Γιατί οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τα πάντα για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τα πάντα για τον κορωνοϊό (Πηγή φωτό EPA)
0

Οι υγειονομικές αρχές δεν είναι οι μόνες που παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη του κορωνοϊού. Το ίδιο ισχύει και με τις μυστικές υπηρεσίες.

Όταν στα τέλη του 2002 ξέσπασε η λοίμωξη που έγινε γνωστή ως οξύ αναπνευστικό σύνδρομο- SARS- μόλις είχε ξεκινήσει η πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα. Η ασθένεια ξεκίνησε από τη νότια Κίνα, αλλά η κυβέρνηση της χώρας προσπάθησε να κρατήσει μυστική αρχικά την εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν πολλές εβδομάδες νωρίτερα τι συνέβαινε. Παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των κινεζικών αρχών και δεν μάθαιναν πληροφορίες μόνο για την ασθένεια, αλλά και για την προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να αποκρύψει την εξάπλωσή της.

Τώρα, με τον κορωνοϊό, με παρόμοιο τρόπο κινούνται οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το Reuters και το Yahoo News, αναμεταδίδει η DW. Η κεντρική αμερικανική υπηρεσία Director of National Intelligence, που αποτελείται από 17 μυστικές υπηρεσίες, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό και τις αξιολογεί.

Η παρακολούθηση δεν αφορά μόνο τη CIA, αλλά και τη μυστική υπηρεσία για ιατρικά θέματα και δημόσιας υγείας, το National Center for Medical Intelligence (NCMI) καθώς και τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες DIA (Defense Intelligence Agency).

Παρακολουθούν τα πάντα

Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τα πάντα. Όχι μόνο τις ειδήσεις και τις επίσημες ειδησεογραφικές σελίδες, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κυρίως όμως, παρακολουθούν το παρασκήνιο.

Συνεργάτες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Ιράν ή στην Κίνα μπορούν να τους παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες που αφορούν τη διάδοση της ασθένειας, τα σχέδια και τις δυνατότητες διάδοσης στο εξωτερικό, ούτως ώστε να μπορέσουν να εκτιμήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειωθεί η αβεβαιότητα στον τοπικό πληθυσμό και φυσικά μπορεί να εκτιμηθεί καλύτερα τη γενικότερη κατάσταση.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι μυστικές υπηρεσίες κάνουν αυτό που κάνουν πάντα. Συγκεντρώνουν πληροφορίες που δεν θα μπορούσε να έχει εύκολα πρόσβαση κανείς. Κάτι που ισχύει κυρίως για χώρες όπως η Κίνα και το Ιράν, όπου η εμπιστοσύνη στις επίσημες πηγές πληροφόρησης δεν είναι μεγάλη.

Το κλείσιμο των συνόρων, οι καραντίνες στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ βασίζονται και στις επίσημες πηγές πληροφόρησης. Ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό επικουρικό ρόλο.

Με πληροφορίες από την DW

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM