Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας δήλωσε βέβαιος ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες Τόκιο 2020 είναι «καταραμένοι», ενώ έχει ενταθεί η συζήτηση για το ενδεχόμενο αναβολής τους λόγω κορωνοϊού.
Ο Τάρο Άσο, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, που έχει κάνει και στο παρελθόν γκάφες. Αυτή τη φορά, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής είπε ότι παγκόσμια γεγονότα σημαδεύουν τους Ολυμπιακούς αγώνες κάθε 40 χρόνια.
Η Ιαπωνία επρόκειτο να φιλοξενήσει τους θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες το 1940, αλλά αμφότερες οι διοργανώσεις ματαιώθηκαν εξαιτίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σαράντα χρόνια αργότερα, πολλές χώρες- ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία- μποϊκόταραν τους Ολυμπιακούς αγώνες της Μόσχας, ως διαμαρτυρία για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.
«Είναι ένα πρόβλημα που συμβαίνει κάθε 40 χρόνια. Είναι οι καταραμένοι Ολυμπιακοί αγώνες και αυτό είναι γεγονός», τόνισε ο Τάρο Άσο, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει νόημα η διεξαγωγή του Τόκιο 2020, αν άλλες χώρες δεν μπορέσουν να στείλουν τους αθλητές τους.
«Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το επιθυμητό είναι να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε ένα περιβάλλον που όλοι νιώθουν ασφαλείς και ευτυχισμένοι. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασίσει μόνη η Ιαπωνία«, συμπλήρωσε ο Τάρο Άσο.
Σήμερα η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας
Σήμερα, στις 11:30, θα γίνει η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας στους διοργανωτές του Τόκιο 2020.
Η τελετή θα γίνει στο Παναθηναϊκό στάδιο, χωρίς θεατές. Εντός του σταδίου θα γίνει λαμπαδηδρομία με τους Ολυμπιονίκες Λευτέρη Πετρούνια και Κατερίνα Στεφανίδη, ενώ εκ μέρους της Ιαπωνίας θα παραλάβει την Ολυμπιακή φλόγα η Ναόκο Ιμότο, πρώην αθλήτρια κολύμβησης, η οποία εργάζεται στην Ελλάδα για τη UNICEF.
Η Κατερίνα Στεφανίδη, Ολυμπιονίκης του επί κοντώ, είναι ανάμεσα στους πολλούς αθλητές παγκοσμίως που έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι η ΔΟΕ δεν παίρνει μια ξεκάθαρη απόφαση για τους Ολυμπιακούς αγώνες.
«Αυτή είναι μία εξαιρετική περίπτωση που χρειάζεται εξαιρετικές λύσεις. Η ΔΟΕ είναι αφοσιωμένη να βρει μία λύση με τη μικρότερη δυνατή επίδραση στους αθλητές, προστατεύοντας παράλληλα την ακεραιότητα της διοργάνωσης και την υγεία των αθλητών. Καμία λύση δεν θα ήταν ιδανική, και γι' αυτόν τον λόγο βασιζόμαστε στην υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη των αθλητών», ήταν η απάντηση της ΔΟΕ στους αθλητές που αντιδρούν.
σχόλια