Η γιατρός Francesca Cortellaro, από το νοσοκομείο San Carlo Borromeo στο Μιλάνο, βρίσκεται μεταξύ των πολλών γιατρών στην Ιταλία που μάχονται ενάντια στην πανδημία και μιλάει ειλικρινά για τον αγώνα τους με τον κορωνοϊό.
Η Δρ. Cortellaro δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Giornale: «Ξέρεις τι είναι το πιο δραματικό; Να βλέπεις τους ασθενείς να πεθαίνουν μόνοι τους, να τους ακούς να παρακαλούν να αποχαιρετήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους».
«Έχουν διαύγεια και δεν χάνουν τις αισθήσεις τους. Είναι σαν να πνίγονται, αλλά έχοντας τον χρόνο να το καταλάβουν».
Η Ιταλία αντιμετωπίζει το χειρότερο ξέσπασμα κορωνοϊού, εκτός της Κίνας με σχεδόν 3.000 νεκρούς και τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον Covid-19, να φτάνει τα 36000. Οι περισσότεροι από αυτούς που πεθαίνουν είναι ηλικιωμένοι. Η γιατρός περιγράφει πώς οι ασθενείς φτάνουν μόνοι τους και «όταν πλησιάζει η ώρα να πεθάνουν, το αισθάνονται».
«Έχουν διαύγεια και δεν χάνουν τις αισθήσεις τους. Είναι σαν να πνίγονται, αλλά έχοντας τον χρόνο να το καταλάβουν» είπε.
Περιέγραψε πως μια ετοιμοθάνατη γιαγιά πρόσφατα της ζήτησε να δει την εγγονή της. «Έβγαλα το τηλέφωνο, έκανα βιντεοκλήση και έτσι κατάφεραν να πουν αντίο. Μέχρι στιγμής έχω μια μακρά λίστα βιντεοκλήσεων. Το αποκαλώ "ο αποχαιρετιστήριος κατάλογος"».
Οι Ιταλοί γιατροί αγωνίζονται ενάντια στη ραγδαία αύξηση των ασθενών και οι φόβοι τους είναι ότι το εθνικό σύστημα υγείας, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.
Το Μπέργκαμο, η πόλη της βόρειας Ιταλίας που βρίσκεται κοντά στο Μιλάνο, είναι μεταξύ των ιταλικών πόλεων που επηρεάζονται χειρότερα από την πανδημία. Αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να μετατρέψουν το παρεκκλήσι ενός νεκροταφείου σε νεκροτομείο, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν από κορωνοϊό. Κατά μέσο όρο 40 φέρετρα την ημέρα φυλάσσονται εκεί πριν από την ταφή ή την αποτέφρωση. Το παρακείμενο νεκροταφείο έχει κλείσει για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το κρεματόριο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, αλλά ακόμα και έτσι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και οι οικογένειες των θυμάτων πρέπει συχνά να περιμένουν αρκετές μέρες για να μπορέσουν οι αγαπημένοι τους να αποτεφρωθούν. Όλες οι συγκεντρώσεις και τελετές, συμπεριλαμβανομένων των κηδειών, απαγορεύονται και οι οικογένειες των θυμάτων δεν μπορούν ούτε να αποχαιρετήσουν τους αγαπημένους τους.
Ένας γιατρός στο νοσοκομείο Papa Giovanni XXIII της πόλης, ο Roberto Cosentini, παρομοίασε τη Λομβαρδία με το «επίκεντρο ενός ατέρμονου σεισμού». Ο ίδιος είπε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι η πλειοψηφία των ασθενών φτάνουν στο νοσοκομείο το απόγευμα και συχνά βρίσκονται σε τόσο κακή κατάσταση που πρέπει να διασωληνωθούν αμέσως.
«Κάθε απόγευμα, είναι σαν ένα νέο ταρακούνημα και τα νοσοκομεία είναι κατακλυσμένα από κόσμο. Αν δεν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια, περισσότερους γιατρούς, περισσότερους νοσοκόμους, δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε για πολύ ακόμα».
Mε στοιχεία από το SkyNews
σχόλια