Trance, Techno και Ολυμπιακός
TRANCE 2009 Μια βραδιά για πιτσιρικάδες και πουρέιβερς χωρίς -δυστυχώς- τον Umek!
Σεπ23
 

Trance, Techno και Ολυμπιακός

Γήπεδο Καραϊσκάκη, Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου - 4G Festival Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου

4G Festival

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου
Ιερά Οδός, Vox, Odyssey

Σάββατο βράδυ και η Ιερά Οδός είναι γεμάτη από κόσμο, όχι από αυτόν που συνηθίζουμε να βλέπουμε να συνωστίζεται έξω από τις μεγάλες πίστες. Μπαίνω στο Vox που είναι, ας πούμε, το techno stage, ο κόσμος ήδη χορεύει και ο κλιματισμός, ευτυχώς, λειτουργεί. Γύρω στις 02:00 και τα δύο stage είναι τιγκαρισμένα (στο 3ο δεν πέρασα). Μετακομίζω παραδίπλα στην Ιερά Οδό, όπου για απόψε θα βαράει psychedelic trance και θυμάμαι τα απίστευτα rave που έζησα στη Σαμοθράκη... Ο κόσμος είναι ανάμεικτος: παλιοί και πιτσιρικάδες χορεύουν, ή καλύτερα τρανσάρουν, ενώ παίζει ο Mr Youth. Φοράει μαύρη κελεμπία και το πρόσωπό του καλύπτεται από μια μεταλλική μάσκα! Εμφανισιακά με παραπέμπει περισσότερο σε black metal συναυλία. Είναι καλός και ξεσηκώνει τους ravers (πολύ cult όρος). Πάντως, αυτό που περιμένω είναι οι headliners Infected Mushroom, οι οποίοι βγαίνουν ως live band και σαρώνουν! Μαζί τους επί σκηνής και ένα γιγάντιο μανιτάρι με κοφτερά δοντάκια (οk, το πιάσαμε). Συνέχεια με τους θρυλικούς Astral Projection, τα πόδια μου όμως έχουν αρχίσει να μη με βαστάνε και θέλω να ακούσω και τον Umek. Δυσκολεύομαι πολύ να εισχωρήσω στο Vox. Η μουσική δεν είναι του επιπέδου του Umek, κάτι το οποίο εξηγείται από την απουσία του. Οι οθόνες γράφουν με κόκκινα γράμματα πως βρίσκεται στο νοσοκομείο... Κάπου εδώ έφτασε η ώρα να μαζευτώ στο σπίτι μου, χωρίς, δυστυχώς, να απολαύσω Talamasca και να φύγω σαν σωστή «ρεϊβού» με το φως του ήλιου.

Ινώ Μέη

 

Γήπεδο Καραϊσκάκη

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου
Ολυμπιακός - Αλκμάαρ 1-0

Το γήπεδο είναι μια μικρή ιεροτελεστία. Πρώτα ψάχνεις να παρκάρεις, ακόμα και αν οδηγείς μηχανάκι. Μετά, μυρίζεις την τσίκνα του βρόμικου, που για κάποιον λόγο μπορεί να γίνει θελκτικό μόνο όταν συνδυάζεται με αλκοόλ ή ποδόσφαιρο. Ιδανικά και με τα δυο. Στη συνέχεια έρχεται η αναπόφευκτη αγοραφοβία την ώρα που συναγελάζεσαι με χιλιάδες ανθρώπους. Και στο τέλος, τα ξεχνάς όλα την ώρα που το παιχνίδι ξεκινά.

Τετάρτη βράδυ, έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την Αλκμάαρ στην πρώτη αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα πράγματα δεν δείχνουν να είναι καλά. Ο Τιμούρ Κετσπάγια έχει απολυθεί μια μέρα πριν, ο αντικαταστάτης του, ο Ζίκο, είναι στη σουίτα του Σωκράτη Κόκκαλη και το άγχος κάνει την πινακίδα που λέει «απαγορεύεται το κάπνισμα» να μοιάζει εκτός πραγματικότητας.

Το γήπεδο Καραϊσκάκη είναι το πιο «ποδοσφαιρικό» γήπεδο της Ελλάδας. Δεν έχει ενοχλητικό στίβο να παρεμβάλλεται ανάμεσα στον αγωνιστικό χώρο και την κερκίδα, δεν έχει κάγκελα και το χορτάρι μυρίζει όπως πρέπει να μυρίζει. Όμως κανείς δεν ασχολείται με όλα αυτά την ώρα του αγώνα.

Στην αρχή η γκρίνια εκφράζεται με μεμονωμένες κραυγές, δυο τρεις εύστοχες προσβολές και μια περιστασιακή, γενική μουρμούρα. Όσο, όμως, ο αγώνας είναι 0-0 όλα αυτά είναι περιττά και η ελπίδα παραμένει ζωντανή. Το ημίχρονο τελειώνει χωρίς τέρματα και η ευκαιρία για ανεφοδιασμό μπίρας δεν χάνεται, παρά τις κουραστικές ουρές.

Η αδράνεια του ημιχρόνου φέρνει την κλασική ενασχόληση με τους 400 ροδαλούς φιλοξενούμενους. Οι φίλοι της Αλκμάαρ, ενθουσιώδεις και ανήξεροι, έμαθαν τις πρώτες τους ελληνικές λέξεις με πολλά «α» και λίγη ευγένεια. Αυτά, όμως, είναι μέρος της ιεροτελεστίας. Το δεύτερο ημίχρονο έρχεται με επιπλέον αγωνία. Ο υπηρεσιακός προπονητής Μπόζινταρ Μπάντοβιτς νιώθει τη δυσπιστία πάνω του, κάνει τις αλλαγές που νομίζει και στο τέλος δικαιώνεται: ο Βασίλης Τοροσίδης πετυχαίνει το μοναδικό γκολ του αγώνα. Στο τέλος της ημέρας κανείς δεν διαμαρτύρεται για τη φριχτή κίνηση γύρω από τον Πειραιά: είναι άλλωστε η ιδανική αφορμή για παράταση της βραδιάς, με λίγη ακόμα ποδοσφαιρική ανάλυση για το μυστικό του 4-4-2 και τον προπονητή που «πρέπει να μάθει τι συμβαίνει εδώ στον Πειραιά...».

Η γραμματοσειρά ήταν μικρή, διακριτική. Σαν να ντρεπόταν να το δηλώσει με κεφαλαία: «Καλωσήλθατε στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Σας θυμίζουμε πως το κάπνισμα απαγορεύεται». Επίσης, ήταν γραμμένο στα αγγλικά. Σοφή κίνηση. Γιατί στα ελληνικά δεν πιάνουν τέτοιες φλωριές.

Τετάρτη βράδυ, έξω από το Καραϊσκάκη. Τσίκνα από βρόμικα, που για κάποιον λόγο, κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να φαγωθούν μόνο έξω από το γήπεδο. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Αλκμάαρ από την Ολλανδία. Όχι ακριβώς μεγαθήριο, αλλά με τα προβλήματα του πρωταθλητή φαντάζει πιο επικίνδυνη απ' ό,τι ελπίζουν και οι 400 ροδαλοί οπαδοί της που κάθισαν περιφρουρούμενοι σε μια θύρα, μακριά από τους ενοχλητικούς Έλληνες.

Δημήτρης Θεοδωρόπουλος

 
 
 
 
I WAS THERE
Scroll to top icon