Οι HΠΑ σχεδιάζουν να μείνουν επ' αόριστον στο Αφγανιστάν

Οι HΠΑ σχεδιάζουν να μείνουν επ' αόριστον στο Αφγανιστάν Facebook Twitter
0

Έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από την εισβολή των 'Ηπα στο Αφγανιστάν και ο πόλεμος αστραπή έχει εξελιχθεί σε μακροχρόνια κατοχή που φθείρει το στράτευμα και το γόητρο της Ουάσιγκτον. Τα συμμαχικά στρατεύματα ελέγχουν μόνο περιοχές στο Βορρά, ενώ οι Ταλιμπάν είναι ουσιαστικά ένας αξιόμαχος στρατός με ερείσματα σε τμήματα του πληθυσμού που πραγματοποιεί έναν αποτελεσματικό μακροχρόνιο αντάρτικο. Σε κάθε περίπτωση, οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να αγνοηθούν από τους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας-αν κι όταν έρθει- κι αυτό πιστοποιούν οι μυστικές διαπραγματεύσεις που γίνονται κατά καιρούς με την αφγανική κυβέρνηση.

Η ουσιαστική αποτυχία της αμερικανικής στρατηγικής στο Αφγανιστάν έχει οδηγήσει την Ουάσιγκτον στο να αναθεωρήσει το φιλόδοξο στόχο για απαχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων το 2014, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πως τότε δε θα έχουν εξασφαλιστεί τα αμερικανικά συμφέροντα και ο πιο δαπανηρός πόλεμος στην πρόσφατη ιστορία των Ήπα θα καταλήξει σε ήττα.

Έτσι σε μυστικές συζητήσεις με την Καμπούλ, αναζητείται μια φόρμουλα παράτασης της αμερικανικής παραμονής, ωστε  να κατοχυρωθεί πως το Αφγανιστάν παραμένει στην αμερικανική σφαίρα επιρροής-προτεκτοράτο. Επίσης σκοπός είναι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αφγανικό έδαφος ως βάση για τα αμερικανικά στρατεύματα σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή, από πολλές απόψεις, όπως η γειτνίαση της με τη Ρωσία.

Ανεξάρτητα από το αν οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται καθώς η αφγανική πλευρά ζητά ανταλλάγματα, είναι σίγουρο πως μια κυβέρνηση που στηρίζεται στα αμερικανικά όπλα δεν έχει και ουσιαστικά περιθώρια ελιγμών.

Από την άλλη μεριά, οι Ήπα παραμένουν ουσιαστικά μόνες στον πόλεμο που διεξάγουν, καθώς οι λοιποί σύμμαχοι είναι απρόθυμοι να εμπλακούν σε μάχες και περιορίζονται σε υποστηρικτικά καθήκοντα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Νάτο.

Με δεδομένο αυτό και σε συνδυασμό με τη μερική υποχώρηση της αμερικανικής ηγεμονίας και τη μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο,ανεξάρτητα από την επ' αόριστον παραμονή των Ήπα στο Αφγανιστάν, είναι πολύ πιθανό ενδεχόμενο μετά τους Άγγλους και τους Σοβιετικούς, το Νάτο να παγιδευτεί στη δίνη ενός πολέμου που κρατά πολύ μέχρι να καταλήξει σε βέβαιη ήττα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM