Από το πρώτο ξέσπασμα της κρίσης, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED) έχει τυπώσει τρισσεκατομμύρια δολάρια για να επαναγοράσει αμερικανικά ομόλογα και να χρηματοδοτήσει το ιλλιγιώδες χρέος, αλλά και για να ενισχύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την αυτοκινητοβιομηχανία.
Το τύπωμα χρήματος που ονομάζεται και ποσοτικοποίηση του χρέους, πληθωρίζει το δολάριο, εξάγοντας ουσιαστικά στις υπόλοιπες οικονομίες την κρίση χρέους των Ήπα. Πρόκειται για ένα μέσο κλασικού προστατευτισμού κι αυτός είναι ο λόγος που τόσο η ΕΕ, όσο και η Κίνα-Ρωσία είχαν ζητήσει στις συνόδους G20 από την Ουάσιγκτον να επανεξετάσει την πολιτική της.
Ήδη από τη δεκαετία του 70,όταν αποσυνδέθηκε το δολάριο από το χρυσό, το λεγόμενο δίλημμα Τρίφιν (από τον ομώνυμο οικονομολόγο) ταλανίζει τις αμερικανικές κυβερνήσεις. Συνοπτικά, εφόσον το δολάριο παραμένει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, οι Ήπα τυπώνουν αφειδώς χρήμα για να ικανοποιούν την παγκόσμια ζήτηση με αποτέλεσμα το νόμισμα τους να χάνει συνεχώς την αξία του και να μη θεωρείται αξιόπιστο επενδυτικό καταφύγιο. Από την άλλη μεριά αν σταματήσουν να τυπώνουν χρήμα, το δολάριο θα καταρρεύσει συμπαρασύρωντας την παγκόσμια οικονομία.
Το δίλημμα αυτό μεγενθύνεται σε περιόδους κρίσης, ειδικά όταν χώρες όπως η Κίνα ή τα μέλη του ΟΠΕΚ αρχίζουν και δυσανασχετούν καθώς κατέχουν μυθικά ποσά σε ένα νόμισμα που χάνει διαρκώς αξία ( για αυτό "ανεβαίνει" ο χρυσός ή το πετρέλαιο) και όταν το φρεσκοτυπωμένο χρήμα έχει απλά δημιουργήσει νέες χρηματιστηριακές φούσκες.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την προσωρινή διακοπή, η FED θα επανέλθει στο άμεσο μέλλον στην εκτύπωση χρήματος, γιατί οι μαύρες τρύπες του χρηματοπιστωτικού συστήματος-τοξικά ομόλογα, παράγωγα- αλλά και η αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας θα απαιτήσουν εκ νέου ζεστό χρήμα, προετοιμάζοντας όμως έτσι το επόμενο κύμα κρίσης.
σχόλια