Παρουσίαση του βιβλίου Το ταξίδι των γυναικών με καρκίνο του μαστού

LIFOTEAM 21.11.2016 | 00:00

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το Public Συντάγματος σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το ταξίδι των γυναικών με καρκίνο του μαστού.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γιάννης Κυριόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, τομέας Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Ιωάννης-Ισίδωρος Βαρθαλίτης, παθολόγος, ογκολόγος, λοιμωξιολόγος, πρόεδρος ΕΟΠΕ

Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Εύα Αντωνοπούλου.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο καρκίνος του μαστού παρουσιάζει σημαντικά υψηλά ποσοστά επιβίωσης (survival rates), τα οποία διαχρονικά εμφανίζουν βελτίωση. Ωστόσο παρατηρούνται διαφορές στα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του μαστού μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και διεθνώς, οι οποίες μπορούν να αποδοθούν πρωτίστως στο στάδιο της νόσου στο οποίο συμβαίνει η διάγνωση. Πέραν όμως της διάγνωσης του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, η διαθεσιμότητα αποτελεσματικών θεραπειών και η πρόσβαση των ασθενών σε αυτές ασκούν επίσης σημαντική επιρροή στις εκβάσεις υγείας.

 

Η επιστημονική έρευνα έχει αναδείξει σημαντικές αποκλίσεις στα πρότυπα φροντίδας των ασθενών μεταξύ των χωρών και μικρότερη του αναμενόμενου υιοθέτηση των κατευθυντήριων οδηγιών από τους θεράποντες γιατρούς. Οι διαφοροποιήσεις στη φροντίδα των ασθενών εμφανίζονται όχι μόνο μεταξύ των χωρών, αλλά και στο εσωτερικό της ίδιας χώρας, ενώ οι διαφοροποιήσεις αυτές επηρεάζουν το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών. Ως αποτέλεσμα, οι διαφορές στη διάγνωση και στην πρόσβαση εν τέλει «μεταφράζονται» και σε διαφορές στην πορεία και την εξέλιξη της νόσου.

 

Ένας από τους βασικούς στόχους μιας έρευνας αναφορικά με το ταξίδι του ασθενούς (patient journey) για μια δεδομένη νόσο στο σύστημα υγείας είναι η αναζήτηση και η ανάδειξη των εμποδίων στην πρόσβαση σε κατάλληλη και έγκαιρη φροντίδα υγείας. Τα εμπόδια αυτά μπορεί να οφείλονται στον ίδιο τον ασθενή ή, συνηθέστερα, στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του συστήματος.

 

Στην παρούσα μελέτη αναδεικνύονται πολλά και σημαντικά εμπόδια/σημεία ανεπάρκειας του συστήματος υγείας τα οποία χρήζουν ανάδειξης και βεβαίως βελτίωσης από την πλευρά των υπευθύνων λήψης αποφάσεων.

 

Το σύνολο των τεκμηρίων αυτών, δηλαδή η καταγραφή και περιγραφή των εμποδίων στην πρόσβαση και των καθυστερήσεων, αποτελεί την «πρώτη ύλη», αλλά και τις βασικές αιτίες οι οποίες οφείλουν να οδηγήσουν στο σχεδιασμό εξειδικευμένων μέτρων πολιτικής με στόχο τη διόρθωση των προβληματικών κόμβων στο σύστημα υγείας, και εν τέλει τη βελτίωση της υγείας και της κοινωνικής ευημερίας των πασχόντων και των οικογενειών τους.

ΠΟΤΕ21/11/2016 - 21/11/2016
ΠΟΥPUBLIC (ΣΥΝΤΑΓΜΑ)
Οδηγός Βιβλίου