Κορωνοϊός: Εντείνονται οι έλεγχοι σε γηροκομεία - Επιφυλακή για τον κίνδυνο έξαρσης

Κορωνοϊός: Εντείνονται οι έλεγχοι σε γηροκομεία - Επιφυλακή για τον κίνδυνο έξαρσης Facebook Twitter
0

Κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν τους υγειονομικούς ελέγχους σε γηροκομεία της Αττικής, για τυχόν εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε φιλοξενούμενος ή εργαζόμενους Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων. 

Τις τελευταίες 48 ώρες ειδικοί εντείνουν την διαδικασία δειγματοληψίας, μετά τον εντοπισμό δέκα ασθενών σε γηροκομείο της Νέας Μάκρης, όπου τουλάχιστον 10 ηλικιωμένα άτομα και δύο μέλη του προσωπικού βρέθηκαν θετικα στον δυνητικά θανατηφόρο κορωνοϊό Sars-Cov-2. 

Από τις 11μ.μ το βράδυ της Κυριακής, η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ευ ζην» στη Νέα Μάκρη έχει τεθεί σε καραντίνα, απόφαση που ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε συνήθη επιχειρησιακή τακτική, έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έκαναν ελέγχους σε οίκους ευγηρίας, σε όλο το λεκανοπέδιο, καθώς γηροκομεία έχουν συνδεθεί με ιχνηλατήσεις κρουσμάτων Covid-19 σε εργαζόμενους ή επαφές τους.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς διεμήνυσε σε φορείς και ιδιοκτήτες πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούν κάθε πρωτόκολλο προστασίας αναφορικά με την καθημερινότητα των φιλοξενούμενων. «Οι έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς, θα είναι διαρκείς και κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται ως απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής», είπε χαρακτηριστικά.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ παίρνουν δείγματα ακόμα και από κλιματιστικά μηχανήματα και επιφάνειες, και διανέμουν υγειονομικό υλικό και φάρμακα για μελλοντική, προληπτική χρήση. Πλέον, οι μόνοι που έχουν δικαίωμα εισόδου στιις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων εκτός από τους φιλοξενούμενος είναι τα μέλη του προσωπικού, που θα παραμείνουν στις δομές και θα ελέγχονται τακτικά για κορωνοϊό.

Μιλώντας για τις οδηγίες, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι είναι υποχρεωτική η συνεχής χρήση χειρουργικής μάσκας όπως και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, πριν και μετά από κάθε επαφή με φιλοξενούμενους. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε κάποιον υπάλληλο ή συγγενή του, θα πρέπει να επικοινωνούν αμέσως με τον υπεύθυνο γιατρό της εκάστοτε μονάδας. Θα ακολουθεί εργαστηριακός έλεγχος και υποχρεωτική απομόνωση στο σπίτι.

Στην σκιά του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στον οίκο ευγηρίας της Νέας Μάκρης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε την ανάγκη οι ηλικιωμένοι να προστατευθούν περισσότερο, καθώς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου με μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας για τις βαριές περιπτώσεις. Πρόσθεσε δε πως, δεδομένου του κινδύνου, οι πολίτες τρίτης ηλικίας θα είναι ανάμεσα στους τελευταίους για τους οποίους θα αρθούν οι περιορισμοί.

«Με μαθηματική ακρίβεια, η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι. Υπό αυτό το πρίσμα θα δούμε τις κατευθυντήριες οδηγίες, που έρχονται από τους διεθνείς οργανισμούς [...] Σίγουρα είναι οι τελευταίοι για τους οποίους θα αρθούν οι περιορισμοί. Αυτό μπορώ να το πω με σιγουριά. Το πότε, νομίζω, είναι πολύ νωρίς κανείς να το πει».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Ελλάδα / Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδώσει την ευθύνη στον επικίνδυνο δρόμο και ζήτησε την υποβάθμιση της κατηγορίας σε πλημμέλημα, αλλά το δικαστήριο δεν το δέχθηκε
LIFO NEWSROOM