Είναι γεγονός ότι η κρίση της Πανδημίας που διανύουμε, σε συνδυασμό με το παγκόσμιο lock-down έχει παραλύσει πλήρως τον τομέα των μεταφορών. Ακόμη και μετά το πέρας της κρίσης, όμως, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η διαχείριση της ασφαλούς μετακίνησης, καθώς ένα δεύτερο κύμα επιδημίας είναι εξαιρετικά πιθανό. Ο μοναδικός και αντικειμενικός παράγοντας ασφάλειας είναι η ανοσία του πληθυσμού. Η ανοσία μπορεί να επιτευχθεί είτε μετά την εκδήλωση της νόσου, είτε με τον εμβολιασμό που θα πραγματοποιηθεί όταν δημιουργηθεί το εμβόλιο. Ο μηχανισμός πιστοποίησης της ανοσίας είναι η εξέταση αντισωμάτων που δημιουργήθηκε και έχει ξεκινήσει ήδη να πραγματοποιείται μαζικά στις χώρες ανά τον κόσμο.
Για ακόμη μία φορά, η Ελληνική Καινοτομία στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής έρχεται να δώσει λύση στη διαχείριση της ασφαλούς μετακίνησης πολιτών στη μετά τηνΠανδημία εποχή. Μία 12μελής ομάδα μηχανικών λογισμικού της εταιρείας UBITECH που δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής καινοτόμων λύσεων λογισμικού, σχεδίασε και υλοποίησε την πλατφόρμα λογισμικού CovIDpass (https://devpost.com/software/covid-pass), η οποία φαίνεται να αποτελεί μία απάντηση στη διαχείριση των μετακινήσεων πληθυσμών με ασφάλεια, την επόμενη ημέρα, μετά το πέρας των περιορισμών.
H πλατφόρμα CovIDpass σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του The Global Hack – Fight for Our Future που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 12 Απριλίου σε Παγκόσμιο επίπεδο συγκεντρώνοντας περισσότερες από 1000 συμμετοχές. Η πλατφόρμα CovIDpass συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της οργανωτικής επιτροπής και των mentors που συμμετείχαν στη διαδικασία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλες οι ομάδες, και προφανώς και η ομάδα της UBITECH, εργάστηκαν 48 ώρες από απόσταση, αποδεικνύοντας ότι ο κοινός στόχος μπορεί να υπερκεράσει την όποια απόσταση.