Χωρίς καμία προϋπόθεση θα λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ οι 180.000 αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.
Εντός της ημέρας αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα ανοίξει νέα πλατφόρμα για υποβολή δηλώσεων ή θα χρησιμοποιηθεί μια από τις υπάρχουσες, μετά την κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης (voucher) την Τετάρτη με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σήμερα επίσης αναμένεται να αποφασιστεί αν πρέπει να εκδοθεί ΠΝΠ ή σχετική υπουργική απόφαση για το συγκεκριμένο επίδομα.
Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το επίδομα των 600 ευρώ , θα δοθεί και στους 180.000 επιστήμονες (δικηγόρους, λογιστές, εκπαιδευτικούς, συμβολαιογράφους, γιατρούς και μηχανικούς) είτε παρακολούθησαν την ταχύρρυθμη τηλεκατάρτιση είτε όχι μέχρι τις 10 Μαΐου.
Τα χρήματα που απαιτούνται θα δοθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την αστοχία στην επιλογή του voucher, «το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την κυβέρνηση».
«Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται».
«Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα, με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού» σημείωνε.
Ένα μέρος των αυτοαπασχολουμένων έχει ήδη λάβει την προκαταβολή των 400 ευρώ ενώ στους υπόλοιπους θα πιστωθεί είτε ολόκληρο το επίδομα είτε η δεύτερη δόση, αφού γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων.
Παράλληλα, μετά και την ακύρωση των voucher τα ΚΕΚ δεν θα λάβουν τα χρήματα που είχαν αρχικά συμφωνηθεί για την εκπόνηση του προγράμματος, Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το συνολικό κόστος του προγράμματος, ανερχόταν σε 150 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 15 εκατ. προορίζονταν για τις πλατφόρμες κατάρτισης.
Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα/ Καθημερινή