ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Καλοκαίρι 2020: Λύση ο εσωτερικός τουρισμός - 90% των Ελλήνων επιλέγουν Ελλάδα

Καλοκαίρι 2020: Λύση ο εσωτερικός τουρισμός - 90% των Ελλήνων επιλέγουν Ελλάδα Facebook Twitter
Καλοκαίρι 2020: Λύση ο εσωτερικός τουρισμός - 90% των Ελλήνων επιλέγουν Ελλάδα (Eurokinissi/Αρχείο)
0

Μειώσεις των εισπράξεων έως και 90% σε σχέση με πέρυσι «βλέπουν» επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον τουρισμό για το καλοκαίρι του 2020.

Αντίθετα το καλό σενάριο κάνει λόγο για 45%-50% λιγότερες κρατήσεις από το 2019.

Η σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων για τον πληγέντα τουρισμό θέλει το 60% των ξενοδοχείων της επικράτειας να μην ανοίγει φέτος.

Ήδη εκτιμήσεις φορέων του κλάδου κάνουν λόγο ακόμη και για μόλις 40% των μονάδων σε όλη τη χώρα, ποσοστό που μεταφράζεται κοντά στις 4.000 μονάδες από το σύνολο των 10.000 του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας.

Μόνο από τον τουρισμό πέρυσι εισέρρευσαν από το εξωτερικό σχεδόν 19 δισ. ευρώ από 34 εκατομμύρια επισκέπτες. Φέτος, δεν μπορούν να αναμένονται περισσότερα από 7 έως 9 δισ. ευρώ ή από μόλις 2 δισ. στο κακό σενάριο (-90%) έως 10 δισ. ευρώ το πολύ στο πιο αισιόδοξο (-45% από πέρυσι).

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν αισιοδοξία ότι «και στο δυσμενέστερο σενάριο η πορεία στη διεθνή και ελληνική οικονομία δεν θα σχηματίσει το γράμμα L, δηλαδή δεν θα είναι τόσο δραματική και κάθετη η πτώση, ούτε θα οδηγήσει στην ισοπέδωση για τη συνέχεια».

Παραδέχονται όμως ότι η ελληνική οικονομία χάνει τη δυνατότητα να έχει ανάκαμψη «τύπου V», δηλαδή όσο απότομα έπεσε τόσο απότομα να ανέβει ξανά. Εκτιμούν ότι η πορεία θα είναι πλέον «τύπου U», δηλαδή μια πτωτική πορεία που θα φρενάρει σταδιακά προτού αρχίσει να ανακάμπτει αντίστροφα προς τα πάνω ξανά.

Κυβερνητικά σχέδια

 

Επιδότηση 1,5 δισ. για 700.000 εργαζομένους μερικής απασχόλησης στον τουρισμό είναι στο πρόγραμμα της κυβερνητικής ενίσχυσης του κλάδου. Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE ύψους 100 δισ. ευρώ, από το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί, με βάση το ΑΕΠ της, 1,5 δισ. ευρώ..

Το ποσό είναι δάνειο με ευνοϊκούς όρους τόσο ως προς το επιτόκιο όσο και ως προς τον χρόνο επιστροφής.

Σύμφωνα με αυτό, μέσω του SURE προβλέπεται η καταβολή προσαύξησης έως και το 60% του κομμένου ονομαστικού μισθού με αντίστοιχη προσαύξηση έως και στο διπλάσιο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.

Για την στήριξη των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, επιστρατεύονται νωρίτερα στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, για τους ανέργους τουριστικούς υπαλλήλους.

Μία ακόμα εναλλακτική είναι και το γερμανικό μοντέλο Kurzarbeit, που εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας.

Με βάση αυτό το μοντέλο, θα επιδοτείται το 40%-60% της απώλειας του μισθού του εργαζομένου που θα μπαίνει σε μερική απασχόληση ή σε εκ περιτροπής εργασία ή στο νέο σχήμα του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας (νέα εκ περιτροπής).

Η επιδότηση είναι πιθανό να δίνεται μέσω του εργοδότη, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα ενεργοποιηθεί άμεσα, ίσως και πριν από τον Ιούνιο, προκειμένου να μη μείνουν ακάλυπτοι οι εργαζόμενοι με ευέλικτες μορφές εργασίας.

Λύση ο εσωτερικός τουρισμός

 

Η λογική θέλει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιχειρήσουν να ενισχύσουν τον εσωτερικό τουρισμό με στόχο να αποφορτίσουν το οικονομικό πλήγμα λόγω της πανδημίας και να στηρίξουν τις δικές τους οικονομίες.

Ήδη στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα πότε και αν οι Ισπανοί θα κάνουν φέτος διακοπές ενώ στην Ιταλία κερδίζει έδαφος το «Vacanze in Italia» (Διακοπές στην Ιταλία). Και αυτά, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα επιστρέψουν ξανά οι αεροπορικές εταιρείες σε φυσιολογικούς ρυθμούς αλλά και ποια θα είναι η αντίδραση των εν δυνάμει τουριστών.

90% των Ελλήνων επιλέγει Ελλάδα

 

«O εσωτερικός τουρισμός είναι βέβαιο ότι θα παίξει ρόλο φέτος το καλοκαίρι, θα είναι μια ένεση ρευστότητας», δηλώνουν οι τουριστικοί φορείς το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος επισημαίνει: «Δεν αντικαθιστά τουριστικό συνάλλαγμα, ωστόσο θα είναι μια ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, και βέβαια θα εξαρτηθεί προφανώς από τη διάθεση και την οικονομική δυνατότητα του Έλληνα να κάνει διακοπές».

Η τελευταία έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το χρονικό διάστημα 23-25 Απριλίου 2020 προκειμένου να καταγράψει τις προθέσεις και τις προτιμήσεις των Ελλήνων σε ό,τι αφορά τις καλοκαιρινές τους διακοπές, σημειώνει ότι σχεδόν οι μισοί Έλληνες (47%) σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Αύγουστο (65%).

Σε ποσοστό 90%, οι Έλληνες επιλέγουν Ελλάδα ενώ ένα 7% δηλώνει Ελλάδα και εξωτερικό. Μόλις το 3% των ερωτηθέντων επιλέγει διακοπές στο εξωτερικό.

Ήδη στη Σαντορίνη οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται. Οι πρώτες ξαπλώστρες με ειδικό πλεξιγκλάς για προστασία από τον κορωνοϊό εγκαταστάθηκαν.

Σε ό,τι αφορά στη διαμονή, το 46% δηλώνει ότι θα μείνει σε ξενοδοχείο, το 14% σε σπίτι φίλων, το 29% στο εξοχικό ή πατρικό τους και το 19% σε Airbnb.

Οι μισοί Έλληνες (50%) θεωρούν ότι θα ξοδέψουν τα ίδια ποσά για τις καλοκαιρινές διακοπές τους όπως και πέρυσι, ενώ οι κύριοι λόγοι για τους οποίους δεν θα κάνει διακοπές το 19% του δείγματος είναι λόγω έλλειψης χρημάτων (36%), λόγω κορωνοϊού (32%) και λόγω φόρτου εργασίας (22%).

Ενδεικτικά αναφέρεται πως πέρυσι, σε αντίστοιχη έρευνα για τις προθέσεις των Ελλήνων για το 2020, τα ταξίδια στο εξωτερικό ως τάση προηγούνταν έναντι εκείνων εντός Ελλάδος, με 1 στους 2 να δηλώνει ότι θα ταξιδέψει το 2020 στο εξωτερικό, ένα 31% εντός Ελλάδος, ενώ το υπόλοιπο 19% δεν είχε αποφασίσει ακόμη.

Οι Έλληνες στα χρόνια της οικονομικής κρίσης μείωσαν τα ταξίδια στο εσωτερικό και μέχρι και το 2019, όταν ταξίδευαν, προτιμούσαν περισσότερο το εξωτερικό, με τις δαπάνες να αντιστοιχούν για την περσινή χρονιά στα 2,7 δισ. ευρώ.

Με πληροφορίες απ το Πρώτο Θέμα

Ελλάδα
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM