ΟΗΕ: Ο κορωνοϊός τους επηρεάζει όλους, έκκληση για ισότιμη αντιμετώπιση των προσφύγων στην Ελλάδα

ΟΗΕ: Ο κορωνοϊός τους επηρεάζει όλους, έκκληση για ισότιμη αντιμετώπιση των προσφύγων στην Ελλάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Να αντιμετωπιστούν οι αιτούντες άσυλο ισότιμα με τους υπόλοιπους κατοίκους της Ελλάδας, σχετικά με τον κορωνοϊό, ζήτησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από την κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές, αλλά και τους πολίτες.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην κρίση του κορωνοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε από την κυβέρνηση «να συνεχίσει να ενεργεί γρήγορα για να προσαρμόσει αυτή την απάντηση απέναντι στον κορωνοϊό σε όλους τους κατοίκους της, όχι μόνο στους Έλληνες, όχι μόνο σε αυτούς που ζουν στη χώρα εδώ και πολύ καιρό».

«Αυτό που περιμένουμε από την κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές, την κοινωνία των πολιτών είναι να αντιμετωπίζουν τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες με τον ίδιο τρόπο, όπως αντιμετωπίζουν τον γείτονά τους. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Ο ιός επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο και πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην απάντησή μας», συνέχισε ο Φιλίπ Λεκλέρκ.

Από τις προτεραιότητες της Ύπατης Αρμοστείας και των ιατρικών ΜΚΟ ήταν να ταυτοποιηθούν οι ευάλωτοι που διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά, προκειμένου να θωρακιστούν έναντι του κορωνοϊού. Περίπου 2.800 άτομα καταγράφηκαν και κάποιοι από αυτούς έχουν μεταφερθεί από τα ΚΥΤ είτε εντός των νησιών είτε στην ενδοχώρα, σε κέντρα φιλοξενίας, ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

Παράλληλα, καλωσόρισε τις μεταφορές των ευάλωτων από τα νησιά στην ενδοχώρα, καθώς σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές ροές, μειώνεται ο υπερπληθυσμός στα ΚΥΤ των νησιών, ωστόσο ζήτησε να επιταχυνθούν αυτές οι μεταφορές.

38.300 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στα νησιά

Στο τέλος Απριλίου 2020 στα νησιά βρίσκονταν 38.300 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Από αυτούς το 49% είναι από το Αφγανιστάν, 19% από τη Συρία, 6% από τη Σομαλία, 6% από την Παλαιστίνη και 5% από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το 22% αυτών είναι γυναίκες και το 33% παιδιά, από τα οποία πάνω από τα έξι στα δέκα είναι κάτω των 12 ετών. Επίσης, το 13% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τους γονείς τους και αυτά κατάγονται κυρίως από το Αφγανιστάν. Η συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων (87%) διαμένουν στα ΚΥΤ.

Ο Φιλίπ Λεκλέρ επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για την αύξηση της δυναμικής των δομών, των διαμερισμάτων και των ξενοδοχείων, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των νησιών. «Η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε γρήγορα δύο κέντρα φιλοξενίας, στη Μαλακάσα και τις Σέρρες, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά για τη βελτίωση της κατάστασης που περνούν οι άνθρωποι σε αυτά, που μοιάζει με κράτηση», συμπλήρωσε.

Στο τέλος Μαΐου θα πρέπει να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα ESTIA, φιλοξενίας και παροχής μετρητών, οι πρόσφυγες που έχουν λάβει αναγνώριση περισσότερο από ένα μήνα πριν, απόφαση που μπορεί να επηρεάσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας (βάσει των σχετικών στοιχείων της Υπηρεσίας Ασύλου), μέχρι και 7.500 άτομα. Σχετικά με την απόφαση αυτή του υπουργείου Μετανάστευσης, ο Φιλίπ Λεκλέρκ εκτίμησε ότι «η διακοπή της παροχής οικονομικής υποστήριξης στους πρόσφυγες θα οδηγήσει κάποιους από αυτούς να μείνουν στο δρόμο» και ζήτησε να διασφαλιστεί «ότι η έξοδος από το πρόγραμμα θα καθυστερήσει για κάποιους, για να μην μείνουν ευάλωτοι πρόσφυγες στο δρόμο».

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ένταξή τους, καθώς τα περισσότερα σχετικά προγράμματα, όπως εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ή ένταξής τους στις κοινωνικές παροχές «δεν υλοποιούνται για την πλειοψηφία των προσφύγων». Σε αυτό το ζήτημα έφερε ως παράδειγμα την ανάγκη για εργατικό δυναμικό στην αγροτική οικονομία. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία», πρόσθεσε.

18.255 αιτήματα ασύλου

Το 2020 έχουν κατατεθεί ήδη 18.255 αιτήματα ασύλου στην Ελλάδα, που είναι περισσότερα από ό,τι όλη τη χρονιά του 2015 (13.187). Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε αιτήματα ασύλου μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, ο κ. Λεκλέρκ τόνισε ότι είναι σημαντική η επιτάχυνση αυτή «αλλά όχι με το κόστος των βασικών διαδικαστικών εγγυήσεων που είναι απαραίτητες».

Εξέφρασε επίσης ανησυχία γιατί κάποιες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου περιορίζουν τις εγγυήσεις αυτές και «οδηγούν στη μέγιστη δυνατή χρήση της κράτησης που επιτρέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Καθώς η κράτηση «καθίσταται υποχρεωτική για όλους όσοι λαμβάνουν αρνητικές αποφάσεις», ο κ. Λεκλέρκ υπογράμμισε την ανάγκη εναλλακτικών της κράτησης λύσεων, καθώς «δεν είναι δυνατόν να κρατούνται γυναίκες, παιδιά και άνδρες για τόσο καιρό, όταν δεν διέπραξαν έγκλημα».

Τέλος, για τους ασυνόδευτους ανήλικους επισήμανε ότι στις 3 Μαΐου 2020, 1.550 βρίσκονταν στα ΚΥΤ και 331 σε προστατευτική κράτηση. Ο ίδιος καλωσόρισε τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων σε άλλες χώρες και ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη από άλλες χώρες προς την Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Λουκέτο» σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο μετά από καταγγελία για παρενόχληση μαθητριών από εκπαιδευτικό

Ελλάδα / «Λουκέτο» σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο μετά από καταγγελία για παρενόχληση μαθητριών από εκπαιδευτικό

Mετά από καταγγελία για παρενόχληση μαθητριών από εκπαιδευτικό - Η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) διαβιβάστηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών
LIFO NEWSROOM
Δυστύχημα στα Τέμπη: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση του Αρείου Πάγου για το χαμένο υλικό καμερών

Ελλάδα / Δυστύχημα στα Τέμπη: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση του Αρείου Πάγου για το χαμένο υλικό καμερών

Όλα ξεκίνησαν όταν ο εφέτης ανακριτής, αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ζήτησε από τον ΟΣΕ όλο το υλικό για τη φόρτωση και την πορεία και της εμπορικής αμαξοστοιχίας
LIFO NEWSROOM