Κινέζοι γιατροί διαπιστώνουν αλλαγή συμπεριφοράς του νέου κορωνοϊού στην νέα εστία της επιδημίας της βορειοανατολικής Κίνας σε σχέση με τα δεδομένα που προέκυψαν από την μελέτη των περιστατικών στην αρχική του εστία της πόλης Γουχάν.
Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να σημαίνει ότι ο ιός μεταβάλλεται κατά άγνωστους τρόπους περιπλέκοντας τις προσπάθειες για την αντιμετώπισή του.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο Κινέζο εντατικολόγο Τσιού Χαϊμπό που μίλησε στην κρατική τηλεόραση της Κίνας, διαπιστώθηκε ότι ασθενείς στις περιοχές Τζιλίν και Χελονγκτζιάνγκ φέρουν τον ιό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και χρειάζεται παρέλευση μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος σε σύγκριση με τα περιστατικά της Γουχάν για να διαγνωσθούν αρνητικοί.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι ασθενείς στην νέα εστία είναι φορείς του ιού για μεγαλύτερο διάστημα της μίας ή δύο εβδομάδων που είχε παρατηρηθεί στην Γουχάν πριν αναπτύξουν τα πρώτα συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των αρχών στον εντοπισμό των φορέων και την πρόληψη της διάδοσης της ασθένειας.
Οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως αν οι μεταλλάξεις του ιού είναι σημαντικές, καθώς οι διαφορές που παρατηρούν οι Κινέζοι γιατροί οφείλονται ίσως στο γεγονός πως είναι σε θέση να παρακολουθούν τους νοσούντες στις νέες εστίες πιο διεξοδικά και από πιο πρώιμο στάδιο απ'ότι στη Γουχάν. Όταν ξέσπασε η επιδημία στην πόλη της κεντρικής Ασίας, το σύστημα υγείας ήταν τόσο επιβαρυμένο και σε τόσο οριακή κατάσταση που αντιμετωπίζονταν μόνο τα πιο σοβαρά περιστατικά και προείχε η σωτηρία των ασθενών και όχι η κλινική μελέτη τους.
Τα νέα αυτά ευρήματα υποδεικνύουν πως η αβεβαιότητα επί του πώς συμπεριφέρεται ο ιός θα εξακολουθήσει να παρακωλύει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων για ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού και επαναφορά στην κανονικότητα, κοινωνική και οικονομική.
Με πληροφορίες από Bloomberg/ΑΠΕ