•Τον Ιανουάριο που μας πέρασε οι atenistas διοργάνωσαν μια δράση ιδιαίτερα κοπιαστική: αποφάσισαν να καθαρίσουν το πεζοδρόμιο της Σταδίου μεταξύ Ομόνοιας και Αιόλου.
•Το συγκεκριμένο τμήμα φαινόταν να είναι πιο παραμελημένο από τα γειτονικά του. Ήταν ζήτημα αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων; Υπαγόταν σε μία ξεχασμένη υπηρεσία; Αυτό που ήταν σίγουρο ήταν ότι τσίχλες και βρομιά δεκαετιών είχαν αλλοιώσει ένα πέρασμα σε απολύτως κεντρικό και εμπορικό σημείο της πόλης, λίγα μόλις μέτρα από το φαντεζί κομμάτι της Σταδίου, γεμάτο με καταστήματα designer και ακριβά κοσμηματοπωλεία. Λίγα μέτρα, άλλη πόλη!
•Η δραστηριότητα συμπεριλάμβανε πολύ τρίψιμο: ακούγεται σχεδόν κωμικό, όμως όλοι μας εκείνη τη μέρα συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι τόσο φαινομενικά αμελητέο μπορεί να επηρεάσει τόσο πολύ την εμφάνιση ενός χώρου, μαζί με την εμφάνιση και την ψυχολογία των περαστικών. Το θέμα μας δεν είναι μόνο οι τσίχλες: είναι η αίσθηση του παρατημένου που μπορεί να είναι μία σταγόνα στον ωκεανό αλλά (πόσες φορές πρέπει να το πει κανείς) από κάπου πρέπει να αρχίσεις, και καλύτερα να αρχίσεις από εκεί που μπορείς να κάνεις τη (μικρή) διαφορά.
•Παράλληλα με τη δράση, η ομάδα έστειλε ένα γράμμα στον δήμο, εντοπίζοντας το πρόβλημα κι εξηγώντας την πρόθεση. Έθεσε και το εύλογο ερώτημα: γιατί αυτή η εμφάνιση; Το έγγραφο πρωτοκολλήθηκε και αρχειοθετήθηκε, όπως ορίζουν οι διαδικασίες. Το «θαύμα» όμως ήταν ότι απαντήθηκε.
•Με το έγγραφο αριθ. Πρωτ.733/10-02-11 η αρμόδια υπηρεσία απάντησε ότι το τμήμα αυτό έχει ενταχθεί σε σχέδιο ανακατασκευής. Δεν πρόκειται για λόγια μόνο, η διαδικασία πράγματι έχει ξεκινήσει. Όσοι συμμετείχαν εκείνη τη μέρα μπορούν να πουν ότι έκαναν κάτι για να αλλάξει ένα πεζοδρόμιο στην πόλη τους. Πρόκειται για μία απόδειξη ότι στην Αθήνα του 2011 υπάρχει περιθώριο πίεσης για αλλαγή.
•Οι atenistas συνεχίζουν να στέλνουν επιστολές για σημεία που έχουν εντοπίσει. Η ιστορία αποδεικνύει ότι η οργανωμένη προσπάθεια πολιτών μπορεί να έχει αποτελέσματα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ένα like στο Facebook δεν αρκεί.
σχόλια