Αυτόπτης Μάρτυρας

Αυτόπτης Μάρτυρας Facebook Twitter
0

Ο Malcolm Gladwell, δημοσιογράφος του «New Yorker» και συγγραφέας, περιγράφει στο βιβλίο του The tipping point ένα πραγματικό περιστατικό αστικής ζωής που είναι σύμβολο της αποξένωσης και της αδιαφορίας μεταξύ των ανθρώπων που ζουν αναγκαστικά πολύ κοντά ο ένας στον άλλον.

Το 1964 μια νέα γυναίκα με το όνομα Kitty Genovese μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου σ’ έναν δρόμο του Κουίνς της Νέας Υόρκης. Ο δολοφόνος της έκανε τρεις απόπειρες σε διάστημα μισής ώρας και η Kitty φώναξε πολλές φορές για βοήθεια, ενώ 38 μάρτυρες παρακολουθούσαν τη σκηνή από τα διαμερίσματά τους. Κανείς τους δεν τηλεφώνησε στην Αστυνομία.

Ο Abe Rosenthal, συντάκτης των «New York Times», έγραψε ένα βιβλίο για το περιστατικό αυτό σχολιάζοντας: «Κανείς δεν μπορεί να πει γιατί κανένας εκ των 38 θεατών δεν σήκωσε το τηλέφωνο, εφόσον ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να το εξηγήσουν. Είναι σχεδόν ζήτημα ψυχολογικής επιβίωσης: όταν είσαι περικυκλωμένος από εκατομμύρια ανθρώπων οι οποία σε πιέζουν και σε επηρεάζουν, η μόνη λύση είναι να τους αγνοείς όσο πιο πολύ γίνεται. Η αδιαφορία είναι αντανακλαστικό των κατοίκων όλων των μεγάλων πόλεων».

Αυτή η εξήγηση περιέχει μία αλήθεια που όλοι μας νιώθουμε καθημερινά, κυκλοφορώντας στην Αθήνα. Όμως, δύο Νεοϋορκέζοι ψυχολόγοι, ο Bibb Latane κι ο John Darley, δίνουν κι άλλη διάσταση στην αστική ψυχοπαθολογία. Κάνοντας πειράματα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βοήθεια που προτείνουν οι άνθρωποι είναι σε αναλογία με το πόσοι μάρτυρες υπάρχουν.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν έναν άγνωστο, αν δεν υπάρχει άλλος που να μπορεί να το κάνει. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, τόσο διαχέεται η αίσθηση ευθύνης. Οι ομάδες υποθέτουν ότι κάποιος άλλος θα τηλεφωνήσει ή, αν δεν αντιδράει κανείς, τα μέλη τους υποθέτουν ότι η κατάσταση δεν είναι αρκετά σοβαρή ώστε να είναι απαραίτητη η παρέμβαση.

Αυτή η θεωρία ίσως να εξηγεί κάπως τη συμπεριφορά ορισμένων δημόσιων υπαλλήλων σε μεγάλες υπηρεσίες…

Αθήνα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM