Η ανακάλυψη αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια των εκσκαφών αλλά και ένας υπόγειος αγωγός αερίου είναι οι αιτίες που καθυστέρησαν τα έργα της ανάπλασης στην Πλατεία Συντάγματος.
Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την τροποποίηση της αρχικής μελέτης «για λόγους που υπαγορεύονται από απρόβλεπτες περιστάσεις που προέκυψαν κατά την εκτέλεσή του». Έτσι, αντί να φυτευτούν 20 δέντρα, όπως προέβλεπε η αρχική μελέτη, θα μειωθούν σε 16 με κύριο στόχο να συμβάλλουν στο μικροκλίμα της πλατείας, τη σκίαση, την ελκυστικότητά της νέας πλατείας καθώς και τη φιλικότητα προς τους επισκέπτες. Ωστόσο, προκειμένου να μην επηρεαστεί η ανάδειξη της πράσινης και αειφόρας προοπτικής του συγκεκριμένου έργου αποφασίστηκε να κατασκευαστούν δύο υδάτινοι πίδακες σε μορφή ορθογώνιου σχήματος.
Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στην τεχνική έκθεση η οποία εγκρίθηκε σήμερα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων: «Κατά την διάρκεια εκτέλεσης εργασιών για την ανακατασκευή και διαπλάτυνση του πεζοδρομίου της Πλατείας Συντάγματος από την οδό Καραγεώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως, αποκαλύφθηκε δεξαμενή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η ύπαρξη της οποίας απαιτεί την οριζοντιογραφική μετατόπιση των προτεινόμενων από την εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη λάκκων για τη φύτευση δέντρων κατά 0,45m προς την οικοδομική γραμμή των παρακείμενων κτιρίων.
Με τη μετατόπιση αυτή οι εκσκαφές προσεγγίζουν αγωγό φυσικού αερίου διατομής Φ225, με αποτέλεσμα να καθίσταται απαγορευτική η φύτευση των δέντρων που βρίσκονται πλησίον του αγωγού. Προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της Ανακατασκευής και Διαπλάτυνσης του Πεζοδρομίου της Πλατείας Συντάγματος από Καραγεώργη Σερβίας έως Μητροπόλεως, κρίνεται απαραίτητη η τροποποίηση της αρχικής μελέτης για λόγους που υπαγορεύονται από απρόβλεπτες περιστάσεις που προέκυψαν κατά την εκτέλεσή του.
Ειδικότερα, ο νέος σχεδιασμός προβλέπει πως: «Μπροστά από τα μέτωπα των κτιρίων, δεξιά και αριστερά του ιστορικού άξονα, θα τοποθετηθούν δύο μπλοκ από πέργκολες και εκατέρωθεν αυτών θα φυτεύονταν δύο συστάδες από «Κουτσουπιές», συνολικά 20. Η τροποποίηση της μελέτης συνίσταται στην μετατόπιση των δένδρων και των δυο μπλοκ από πέργκολες κατά 0.45μ προς την οικοδομική γραμμή, αλλά και στην μείωση των ανωτέρω δένδρων από 20 σε 16.
Όσον αφορά την κατασκευή των σιντριβανιών προβλέπεται ότι: «Κάθε σιντριβάνι θα έχει διαστάσεις 1.80μ.χ9.00μ., θα έχει τέσσερεις πίδακες και κάθε πίδακας θα έχει δικό του φωτισμό. Ο εξοπλισμός θα είναι ενσωματωμένος στον πυθμένα της δεξαμενής. Η στάθμη του νερού θα βρίσκεται 10 εκ. κάτω από το χείλος της δεξαμενής και το βάθος της θα είναι 15εκ.
Η κατασκευή του σιντριβανιού δεν θα κατεβαίνει κάτω από την πλάκα εδάφους. Οι δεξαμενές θα κατασκευαστούν από οπλισμένο σκυρόδεμα με τελική επιφάνεια άσπρο μάρμαρο Τρανόβαλτου, ίδιο με το μάρμαρο και την απόχρωση του μαρμάρινου καθιστικού. Στο μέσο της δεξαμενής, θα δημιουργηθεί ξεχωριστή μικρή δεξαμενή και στο βαθύτερο της σημείο, θα τοποθετηθεί ο μηχανισμός ανακύκλωσης του νερού. Η μικρή αυτή δεξαμενή προκειμένου να είναι επισκέψιμη, θα είναι καλυμμένη με ανοιγόμενο καπάκι από ανοξείδωτο χάλυβα, με τελική επιφάνεια μάρμαρο. Λόγω της κλίσης της πλατείας το τελικό ύψος του πίδακα θα κυμαίνεται από 1.40, έως 1.70μ.».
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης σε δηλώσεις του είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο έργο λέγοντας ότι πρόκειται για μια «αστική εκκρεμότητα και μια υπόσχεση της πόλης». Σύμφωνα πάντως με το νέο χρονοδιάγραμμα, μετά την πολύμηνη καθυστέρηση, η ολοκλήρωση των έργων της ανάπλασης της Πλατείας Συντάγματος αναμένεται περί τα μέσα Ιουνίου.