Η ιστορία της ανέγερσης του Άγιου Παντελεήμονα Αχαρνών

Η ιστορία της ανέγερσης του Άγιου Παντελεήμονα Αχαρνών Facebook Twitter
Άγιος Παντελεήμονας Αχαρνών (1928-1929). Η φωτογραφία προέρχεται από το λεύκωμα "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΛΕΥΚΩΜΑ 130 ΕΤΩΝ ΤΩΝ Η.Σ.Α.Π." (1999).
0

Μόλις έχει σκυροδετηθεί ο τρούλος του νέου ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Τα καλούπια δεν έχουν ακόμα αφαιρεθεί και οι μαστόροι δουλεύουν. Δεξιά, ο αρχικός ναός και ανάμεσά τους το εργοτάξιο για την κατασκευή της σήραγγας του ηλεκτρικού προς την πλατεία Αττικής, που ακολουθεί την Κοδριγκτώνος και την συνέχειά της, μετά την Αχαρνών, την Αγορακρίτου.


Ο Άγιος Παντελεήμονας έχει την κατασκευαστική ιδιομορφία ότι ο τρούλος, από οπλισμένο σκυρόδεμα, είναι στατικά ανεξάρτητος από τον υπόλοιπο ναό, κατασκευασμένο με φέρουσα τοιχοποιία και στέγες από οπλισμένο σκυρόδεμα.


Ο τρούλος κατασκευάστηκε από την εταιρεία "ΤΕΚΤΩΝ", όπως και η σήραγγα του ηλεκτρικού στο τμήμα Ομόνοια-Αττική με τους σταθμούς Ομόνοια και Βικτώρια.

Η ιστορία της ανέγερσης του Άγιου Παντελεήμονα Αχαρνών Facebook Twitter
Χρονολογώ τη φωτογραφία από την πρόοδο των εργασιών. Οι εξωτερικοί τοίχοι έχουν ολοκληρωθεί, τα παράθυρα έχουν τοποθετηθεί αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμα η επίχριση με αρτιφισιέλ, που ξεκίνησε από την πρόσοψη το 1964.


Η ανέγερση του νέου ναού διακόπηκε στο σημείο αυτό και στο εσωτερικό των πεσσών που στηρίζουν τον τρούλο κατασκευάστηκε ένας προσωρινός ναός, στην ανέγερση του οποίου συνεισέφερε με 400.000 δρχ. και η ΕΗΣ. Με την ολοκλήρωση του προσωρινού ναού, κατεδαφίστηκε το παλαιό εκκλησάκι ώστε να ολοκληρωθεί το όρυγμα για τη σήραγγα.


Η ανέγερση του ναού συνεχίστηκε μεταπολεμικά και το 1951, αφού τοποθετήθηκαν τα παράθυρα στο νέο ναό και έκλεισε το κέλυφος, κατεδαφίστηκε ο προσωρινός στο εσωτερικό του. Ο ναός λειτούργησε για κάποια χρόνια σε ημιτελή μορφή κατασκευαστικά και για πολύ περισσότερα ως προς την αγιογράφηση και την υπόλοιπη διακόσμηση. 

Οι εργασίες λόγω μεγάλου όγκου και υψηλού κόστους ολοκληρώθηκαν πια τη δεκαετία του '80, με την αγιογράφηση να επεκτείνεται και στην επόμενη δεκαετία.

― Σταυρ. Μπαλοπ.

 

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ