Πέντε χρόνια μετά την ξαφνική άνθιση του ποδηλάτου ως απόλυτου αστικού trend, το οποίο κατάφερε να βγάλει εκατοντάδες Έλληνες στους δρόμους καβάλα σε δίκυκλα στις περίφημες μαζικές ποδηλατοβόλτες και οδήγησε στην εμφάνιση χιλιάδων ποδηλατάδικων που στην πλειονότητά τους έκλεισαν τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, το ποδήλατο μοιάζει να έχει επιστρέψει σε μια πιο ρεαλιστική βάση. Το να είσαι ποδηλάτης δεν συνεπάγεται ότι είσαι cool. Σημαίνει ίσως ότι αγαπάς την άσκηση και τη λιακάδα, αντέχεις τη βροχή και αψηφάς την κίνηση των δρόμων ή ότι, μη έχοντας άλλο μέσο μετακίνησης στην πόλη, αξιοποίησες το ποδήλατο που είχες για καιρό δεμένο στο μπαλκόνι. Σε αυτήν τη λογική δημιουργήθηκαν και τα τρία ποδηλατοκαφέ της πόλης, το Flamme Rouge, το Coffee Bike και το Handlebar. Ετερόκλητα μεταξύ τους και απευθυνόμενα σε διαφορετικές μερίδες του ποδηλατικού πληθυσμού, τα τρία ποδηλατοκαφέ της Αθήνας έχουν καταφέρει να εξελιχθούν σε πυρήνες συσπείρωσης και ακτιβισμού για την ποδηλασία στην πόλη και σε καφενεία για «μεγάλες γάμπες», που, αντί για ποδόσφαιρο, βλέπουν το Tour de France στην τηλεόραση.
Flamme Rouge cycle café
Μπαίνοντας στο Flamme Rouge café δεν μπορείς παρά να παρατηρήσεις τα μέλη των ποδηλάτων που έχουν καταλάβει σχεδόν κάθε αντικείμενο του χώρου: από τις ρόδες και τα τιμόνια ποδηλάτων που έχουν μεταποιηθεί σε φωτιστικά, τους δισκοβραχίονες στις πόρτες και τα πετάλια στο μπαρ, έως τις ασημένιες αναρτήσεις στις ποτηριέρες και τους σκουριασμένους νιπτήρες με το περίγραμμα σαμπρέλας στο WC. Το Flamme Rouge Café είναι φτιαγμένο από ποδηλάτες για ποδηλάτες με diy σκεπτικό και διάθεση να καθιερωθεί ως σημείο εκκίνησης για μεγάλες βόλτες. Η ιδιοκτήτριά του, Βάσω Λαζοπούλου, πέντε φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας στην ορεινή ποδηλασία, αποφάσισε να δημιουργήσει το συγκεκριμένο ποδηλατοκαφέ επειδή δεν ήθελε να παρακολουθεί άλλο μόνη το Tour de France και τις άλλες μεγάλες διοργανώσεις ποδηλατικών αγώνων στον κόσμο. Με το Flamme Rouge, βέβαια, κατάφερε πολύ περισσότερα από αυτό. Οι Δευτέρες εκεί είναι συνήθως πυρετώδεις. Πριν από τις απογευματινές ποδηλατοβόλτες που έχουν ξεκινούν από το καφέ, ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει σεμινάρια με θεματολογία που ξεκινά από το πώς αλλάζουμε λάστιχο ή συρματόσχοινα και πώς καθόμαστε σωστά στο ποδήλατό μας (BG fit) και φτάνει μέχρι το τι πρέπει να καταναλώνουμε πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της ποδηλατικής βόλτας. Γίνονται και σεμινάρια φύλου, για το πώς μια γυναίκα πρέπει να επιλέγει το κατάλληλο για εκείνην ποδήλατο. Αγώνες Soul Sprint τις Πέμπτες, κληρώσεις, δωρεάν μαθήματα γιόγκα και δωρεάν service ποδηλάτου συμπληρώνουν την παλέτα δραστηριοτήτων του «ανήσυχου» καφέ.
Στο μενού του Flamme Rouge μπορείς να βρεις ειδικό ενδυναμωτικό μενού για ποδηλάτες που περιλαμβάνει ηλεκτρολύτες για ενυδάτωση, μπάρες ενέργειας και γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες. Τις Κυριακές, μάλιστα, εφαρμόζονται ειδικές εκπτώσεις για πελάτες που καταφτάνουν με ποδήλατο. Να σημειώσουμε ότι τα ποδήλατα επιτρέπονται στον χώρο του καφέ.
Μιλώντας για την αθηναϊκή ποδηλατική κουλτούρα με τη Βάσω Λαζοπούλου, μου εξήγησε ότι βασική της φιλοδοξία είναι να καθιερωθεί το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης στην πόλη και όχι απλώς ως χόμπι. «Ο κόσμος παραπονιέται ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων είναι επικίνδυνοι, εγώ όμως τους λέω ότι πρέπει να βγαίνουμε όλοι στον δρόμο, γιατί μόνο έτσι θα εκπαιδεύσουμε τους οδηγούς να μας λογαριάζουν στον δρόμο και να αποκτήσουν αντίληψη του χώρου. Ειδικά τώρα, με την κρίση, το ποδήλατο μπορεί να καθιερωθεί ως βασικός τρόπος μετακίνησης για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη και ένα ακριβό ποδήλατο (π.χ. ένα ηλεκτρικό ποδήλατο) μπορείς να το κάνεις πολύ γρήγορα απόσβεση. Το σημαντικό είναι να ανεβαίνει όλο και περισσότερος κόσμος στο ποδήλατο», μου εξηγεί, «και ειδικά γυναίκες, γιατί υπάρχει δημογραφικό κενό. Φυσικά, δεν φταίνε τόσο οι ίδιες οι γυναίκες. Το πρόβλημα ξεκινά από τα ίδια τα ποδηλατάδικα που δεν τις ενημερώνουν επαρκώς για το είδος του ποδηλάτου που πρέπει να πάρουν. Το γυναικείο ποδήλατο έχει διαφορετική φιλοσοφία και κατασκευή − ακόμα και τα ρούχα που φοράνε πρέπει να είναι διαφορετικά».
Flamme Rouge cycle café, Τριπτολέμου 26, Αθήνα
Coffee Bike
Το Coffee Bike, που βρίσκεται στο 19ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαραθώνος στο Πικέρμι, έχει καταλάβει, μάλλον, την πιο αναπάντεχη τοποθεσία του αστικού χάρτη για να οργανώσει τη δική του ποδηλατική κοινότητα. Με μοντέρνα, urban αισθητική και φιλοσοφία που στηρίζει την κοινωνική ευθύνη και την organic κουλτούρα, το Coffee Bike είναι, αν μη τι άλλο, μια όαση για τους ποδηλάτες που ακολουθούν την πορεία του κλασικού Μαραθωνίου και μια αφετηρία για βόλτες στην ανατολική Αττική.
To Coffee Bike, ως κλασικό δείγμα ποδηλατικού καφέ, προσφέρει στους διερχόμενους ποδηλάτες τη δυνατότητα να ελέγξουν και να επισκευάσουν το ποδήλατό τους δωρεάν. Στο μικρό συνεργείο που διαθέτει, οι ποδηλάτες μπορούν να κάνουν ακτινολόγηση τροχού, να φουσκώσουν τα λάστιχά τους, να βρουν αξεσουάρ/ανταλλακτικά, να αφήσουν το ποδήλατό τους ή και να νοικιάσουν ένα, για κοντινές διαδρομές. Όπως μας εξηγεί μάλιστα και η Ντόρις Πέτσα, ιδιοκτήτρια του καταστήματος, η συγκεκριμένη περιοχή προσφέρεται για βόλτες με το ποδήλατο και δεν είναι λίγοι οι μόνιμοι κάτοικοι που χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μέσο καθημερινής μετακίνησης.
Στο Coffee Bike δηλώνουν υποστηρικτές της ωμοφαγίας και της ισορροπημένης διατροφής, είτε αυτό σημαίνει γευστικά carrot cakes, είτε σνακ με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπέιγκελ, smoothies, υπερτροφές και βιολογικούς χυμούς κρύας πρέσας, που διατηρούν τα ένζυμά τους ζωντανά για 72 ώρες. Μια άλλη κίνηση για την οποία δηλώνουν περήφανοι είναι το goodie corner που διαθέτουν στο κατάστημα με προϊόντα της μη κερδοσκοπικής κίνησης Wise Greece, τα οποία προέρχονται από μικρούς Έλληνες παραγωγούς και ενισχύουν άστεγους και παιδιά που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Όλα τα παραπάνω διατίθενται με έκπτωση για τους θαμώνες που καταφτάνουν στο καφέ με το ποδήλατό τους.
Όπως αναφέρει η Ντόρις, στόχος του Coffee Bike είναι να εξαπλωθεί, δημιουργώντας ένα δίκτυο ποδηλατικών στεκιών σε μια πόλη «αφιλόξενη» για το ποδήλατο, όπως η Αθήνα. Σύντομα, μάλιστα, το Coffee Bike θα βρίσκεται και σε άλλες περιοχές της Αθήνας.
Coffee Bike, 19ο χλμ. λεωφόρου Μαραθώνος, Πικέρμι
Handlebar
Από τα πιο γνωστά νέα στέκια του αθηναϊκού κέντρου, το Handlebar στη οδό Μελανθίου στου Ψυρρή είναι αδιαμφισβήτητα το σημείο αναφοράς για την κοινότητα των fixed bikers στην Αθήνα. Όλα ξεκίνησαν από το ποδηλατάδικο VCA, το οποίο ήταν το πρώτο που λάνσαρε τη fixed gear γραμμή στην Αθήνα, δημιουργώντας έναν πυρήνα φίλων που συνήθιζαν να αράζουν με μπίρες έξω από το μαγαζί. Όταν, τελικά, το καφενείο δίπλα στο ποδηλατάδικο έκλεισε, ήταν πλέον κατάλληλη η στιγμή για να ανοίξει το Handlebar, ένα ιδιότυπο bike café, ως προέκταση του VCA. «Το Handlebar είναι ένα απλό καφέ» μου εξηγεί ο Γιώργος, δεινός ποδηλάτης και ιδιοκτήτης των Handlebar και VCA. «Το αποκαλούμε bike café επειδή υπάρχει το ποδηλατάδικο δίπλα και μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όποιον ποδηλάτη χρειάζεται βοήθεια. Επίσης, την ταυτότητα του καφέ την αντιλαμβάνεσαι τα βράδια, από τον αριθμό των ποδηλάτων που βρίσκεις αραγμένα απ' έξω».
Το Handlebar θα σε εκπλήξει θετικά με τη διακόσμησή του, τη χαλαρή διάθεση που επικρατεί στο εσωτερικό του, τις όμορφες φάτσες που θα συναντήσεις και, φυσικά, με το μενού του. Δυναμωτικά πρωινά, λαχταριστά γλυκά, κόλλυβα λαρισινά χωρίς ρόδι και πολλή μπίρα, σε πολύ «έντιμες» τιμές. «Τα κόλλυβα είναι πολύ δυναμωτικό φαγητό και όλοι τα λατρεύουν. Φτιάχνονται εύκολα, τρώγονται εύκολα και σου δίνουν ενέργεια και αντοχή. Δεν είναι τυχαίο που τα δίνουν στις κηδείες. Όσο για τις μπίρες, ε, αυτές είναι απαραίτητες. Είναι ηλεκτρολύτες, σε ξεδιψούν και σε χορταίνουν. Εμείς τις αποκαλούμε liquid food».
Κλείνοντας την κουβέντα μας, ο Γιώργος δείχνει να συμμερίζεται τη σκέψη μου ότι τα bike cafés έχουν λόγο ύπαρξης επειδή εξυπηρετούν την ποδηλατική κοινότητα και προωθούν διακριτικά την ποδηλατική φάση. «Το μόνο που δεν θα ήθελα είναι να δω τα bike cafés να γίνονται μόδα, όπως έγιναν πριν από λίγα χρόνια τα μαγαζιά ποδηλάτων» μου λέει και αντιλαμβάνομαι κατευθείαν τι εννοεί. «Δεν είναι ότι θα έχω λιγότερη πελατεία, αλλά ότι όταν κάτι γίνεται μόδα, ευτελίζεται η φάση».
Handlebar, Μελανθίου 8, Αθήνα
σχόλια