Μπορεί να χωλαίνουμε σε πολλά όμως, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, τα καφέ της Αθήνας σερβίρουν τον καλύτερο καφέ- κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Ακόμα και τα συνοικιακά καφέ προτιμούν πλέον να σερβίρουν speciality coffee, δηλαδή καφέ ανώτερης ποιότητας, ενώ επιστρατεύονται βραβευμένοι baristi για τον σωστό τρόπο παρασκευής του. Τελευταία όμως παρατηρείται ακόμα μια σημαντική αλλαγή: τα μαγαζιά που τον σερβίρουν γίνονται ολοένα και πιο ντιζαϊνάτα επενδύοντας στην αισθητική και την πρωτότυπη διακόσμηση.
Πρόσφατα άνοιξε στην οδό Απόλλωνος, στην περιοχή της Πλάκας, ένα ιδιαίτερο καφέ στον ισόγειο χώρο μιας τυπικής αθηναϊκής πολυκατοικίας του 1960, το Third Place. Οι αρχιτέκτονες του γραφείου Amalgama-Architects που ανέλαβαν τον σχεδιασμό του χώρου, δημιούργησαν, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, έναν εξωστρεφή χώρο που καταργεί τα όρια προς την πόλη και ανοίγεται σε αυτή αφού οι τζαμαρίες αναδιπλώνονται προεκτείνοντας το πεζοδρόμιο στο εσωτερικό.
Ακόμα και τα συνοικιακά καφέ προτιμούν πλέον να σερβίρουν speciality coffee, δηλαδή καφέ ανώτερης ποιότητας, ενώ επιστρατεύονται βραβευμένοι baristi για τον σωστό τρόπο παρασκευής του.
Ο χώρος αποπνέει μια εντελώς αστική αισθητική: γυμνά χαρακτηριστικά, όπως τσιμεντένιες «χτενισμένες» κολώνες, φανερές σωληνώσεις και καλωδιώσεις. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο με έμφαση στο design και την παροχή specialty προϊόντων. Έχουμε διατηρήσει το μωσαϊκό πάτωμα το οποίο ήταν θαμμένο επί δεκαέξι χρόνια κάτω από πλακάκια, έχουμε παίξει με μεταλλικές γυαλιστερές επιφάνειες που κάνουν αντίθεση με τις τραχιές πιο έντονες επιφάνειες του τσιμέντου» εξηγεί η μια εκ των ιδιοκτητών, Κατερίνα Παπαποστόλου, η οποία παράλληλα εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Harper's Bazaar αλλά και υπεύθυνη επικοινωνίας διαφόρων brands, κυρίως από τον χώρο της μόδας και των τεχνών.
Ο έτερος ιδιοκτήτης, ο Μιχάλης Τσουμάνης, που διατηρούσε παλιότερα δικό του street coffee στα Γιάννενα, εξηγεί πώς δημιούργησαν διαφορετικούς χώρους μέσα στο καφέ έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την περίσταση.
«Δημιουργήθηκε μια τραπεζαρία για πιο corporate ραντεβού, meetings co-working ή και μεγάλες παρέες, κάποια τραπεζοκαθίσματα για πιο τετ-α-τετ συζητήσεις, τη μπάρα για εκείνους που θέλουν άμεση επαφή με την παράγωγη των ροφημάτων, και μια κατασκευή με κερκίδες σε τρία επίπεδα που ενισχύει το αστικό στοιχείο φέρνει το έξω μέσα - σαν τα σκαλιά μιας πλατείας ή τις κερκίδες σε ένα γήπεδο- όπου εκεί δεν υπάρχει κάνονας στο πώς θα καθίσει κάποιος, αν θα ξαπλώσει, θα βγάλει τα παπούτσια κλπ. Εκεί ο καθένας μπορεί να νιώθει έφηβος και απελευθερωμένος».
Αποφεύγοντας τη χρήση πολλών χρωμάτων, οι αρχιτέκτονες επέλεξαν γκρι τόνους για όλο τον χώρο. Αυστηρές γεωμετρικές φόρμες και απαλές καμπύλες για τις λεπτομέρειες του χώρου. Η μονοχρωματική επιλογή για τον κυρίως χώρο δε, δημιουργεί μια μινιμαλιστική αισθητική. «Από την άλλη θελήσαμε τα έπιπλα να παίζουν σε pop πινελιές εμπνευσμένες από το καλλιτεχνικό κίνημα Μemphis group. Γενικά θα έλεγα πως ο χώρος είναι ένα fusion βορειοευρωπαικου design και Korean» λέει η Παπαποστόλου.
Το κλου του χώρου όμως είναι η ροζ τουαλέτα! «Είναι εμπνευσμένη από τον καλλιτέχνη Lee Sol. -venus mansion. Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν μονοχρωματικό χώρο όπου ο επισκέπτης να χάνει την αίσθηση του χώρου και του χρόνου και να απορροφάται από το χρώμα. Κάτι σαν Αλίκη στην Χωρά των Θαυμάτων» εξηγεί η Παπαποστόλου και συνεχίζει:
«Το ροζ επιλέχθηκε γιατί θέλαμε να «σοκάρουμε» κατά κάποιο τρόπο τον ανδρικό πληθυσμό και να υπενθυμίσουμε πως τα χρώματα είναι genderless. Επίσης θέλαμε έναν ξεκάθαρα instagram-ικό χώρο, που να γράφει τέλεια και που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για επαγγελματικές φωτογραφίσεις».
Φυσικά η τουαλέτα έχει φωτογραφηθεί πιο πολύ, λόγω του ότι όλοι νιώθουν πως βρίσκουν ένα στούντιο και μπορούν να κάνουν την τέλεια μίνι φωτογράφιση.
Κι επειδή κανείς δεν χορταίνει μόνο με το ντιζάιν στο Third Place κανείς μπορεί να απολαύσει καφέ από εκλεκτούς φρεσκοκαβουρδισμένους κόκκους από τη Βραζιλία αλλά και guest origins μεταξύ άλλων από την Αιθιοπία, την Κολομβία και την Κόστα Ρίκα. Στη λίστα υπάρχει και η πολυπλοκότερη ποικιλία καφέ, η εκλεκτότερη όλων Geisha.
Flat white, drip coffee ζεστής εκχύλισης, coffee tonic, caffè latte με φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών αλλά και γάλα σόγιας ή αμυγδάλου αποτελούν μερικά από τα ροφήματα καφέ που στέκονται επάξια πλάι στον βασιλιά espresso και μυούν ακόμα και τους μη φανατικούς οπαδούς του καφέ στη μαγεία του.
Τις επιλογές των καφέδων συνοδεύουν μια μεγάλη γκάμα από πράσινο, μαύρο, λευκό και κόκκινο τσάι καθώς και αντιοξειδωτικά ροφήματα όπως το matcha latte και golden latte από κουρκουμά. Την παρέα των υγιεινών ροφημάτων συμπληρώνουν φρεσκοστημένοι φυσικοί χυμοί και smoothies, ενώ homemade cookies, ενεργειακές μπάρες, muffins και cakes ολοκληρώνουν το μενού. Για τους λάτρεις των early drinks, το φημισμένο Aperol Spritz φιγουράρει πρώτο στη λίστα πλάι σε μια ετικέτα βιολογικών κρασιών, ενώ μια σειρά mixed drinks από premium ποτά συνδυασμένα με τα αναψυκτικά Thomas Henry ολοκληρώνουν την εμπειρία.
Κάποια χιλιόμετρα μακρύτερα, εκτός κέντρου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καλλιθέας, βρίσκεται ακόμα ένα καφέ με ιδιαίτερο ντιζάιν το οποίο μάλιστα έχει βραβευτεί στα German design awards αλλά και φιγουράρει στις σελίδες του El Decor Italia και του Design Milk.
Πρόκειται για το Coffix ένα μικρό καφέ 42τμ όλα κι όλα που βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης, έναν παράλληλο της Λεωφόρου Συγγρού. «Η ιδέα για το Coffix ήταν η δημιουργία ενός funky εργαστηρίου. Γι' αυτό και χρησιμοποιήσαμε αρκετό λευκό. Βάλαμε λευκά πλακάκια, μπλε δάπεδο και ροζ οροφή» εξηγεί ο σχεδιαστής του χώρου, Μίλτος Κοντογιάννης, ο οποίος έχει κάνει σπουδές πάνω στη Διακοσμητική και τις Καλές Τέχνες στην Αθήνα και ασχολείται με το interior design έχοντας δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια το studio Supermateriality στην οδό Αρχελάου στο Παγκράτι.
Το πρόσωπο lightbox στον τοίχο είναι το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού και είναι εκείνο το στοιχείο που προσφέρεται περισσότερο για φωτογράφιση όπως και η όψη του χώρου με το ροζ νέον. Όμως εκτός από τα παλ χρώματα τις εντυπώσεις κλέβουν και οι ιδιόμορφες κατασκευές, όπως ο λευκός φουσκωτός σκύλος που υπάρχει τοποθετημένος κάπου μέσα στον χώρο. Το καταλαβαίνει κανείς από τις εκατοντάδες αναρτήσεις στο Instagram.
Οι ιδιοκτήτες του καφέ, Γιώργος Άνδραλης και Γιώργος Παπαγγελής όμως εκτός από το ντιζαϊνάτο περιτύλιγμα θέλησαν να δώσουν και ιδιαίτερη προσοχή και σε ό,τι σερβίρουν αφού διαθέτουν ένα εκπληκτικό καφέ, τον Samba, ο οποίος προέρχεται από φάρμες που εφαρμόζουν αυστηρά πρότυπα ποιότητας στην καλλιέργεια των καφεόδεντρων, τη συγκομιδή, τη διαλογή και την επεξεργασία των καρπών τους. Ο συγκεκριμένος καφές καφές καβουρδίζεται με προσήλωση στη λεπτομέρεια και οι πολύτιμοι κόκκοι του δημιουργούν έναν καφέ με κύριο χαρακτηριστικό τη γλυκύτητα και την καθαρότητα της γεύσης.
Παράλληλα, στην κουζίνα του παρασκευάζονται καθημερινά -την στιγμή της παραγγελίας- σάντουιτς, ομελέτες, σνακ και γλυκά, όπως pancakes, protein bars και γλυκά κρουασάν, για όσους θέλουν να ξεκινήσουν τη μέρα τους όχι μόνο με ένα ρόφημα, αλλά με ένα πλήρες πρωινό ενώ αργότερα μέσα στη μέρα στη κουζίνα παρασκευάζονται και κανονικά γεύματα.
Info:
Third Place, Απόλλωνος 23β, Πλάκα και Coffix, Δοϊράνης 26, Καλλιθέα.
σχόλια