LIVE!

Τα ναρκωτικά στους υπονόμους της Αθήνας

Τα ναρκωτικά στους υπονόμους της Αθήνας Facebook Twitter
2

Τα ευρήματα του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου μέχρι σήμερα στην αναδυόμενη επιστήμη της ανάλυσης λυμάτων που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου  προκύπτουν από τις αναλύσεις λυμάτων στην Αθήνα και σε περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές πόλεις και αποκαλύπτουν τις συνήθειες των κατοίκων τους. Τα αποτελέσματα παρέχουν μια πολύτιμη σημερινή εικόνα για τα ναρκωτικά στις πόλεις που συμμετέχουν, αποκαλύπτοντας τις γεωγραφικές διαφοροποιήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, η πρωτεύουσα της Βρετανίας είναι η πόλη όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση ποσοτήτων κοκαϊνης. Το Λονδίνο, περιέχει τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στα απόβλητα του νερού, όπως αποκαλύπτει η έρευνα για τη φετινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου για τα Ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα, το ναρκωτικό που μέσα από το ουροποιητικό σύστημα των χρηστών περνά στο αποχετευτικό σύστημα του Λονδίνου, εντοπίζεται σε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες την Παρασκευή και το Σάββατο, όπως άλλωστε έδειξε και δειγματοληψία. Το ποσοστό εξασθενεί μετά από την Κυριακή, όταν δηλαδή και ο πληθυσμός των χρηστών επανέρχεται σταδιακά στο ρυθμό της καθημερινότητας και η εργάσιμη εβδομάδα ξεκινά.

Τα ποσοστά της κοκαΐνης ήταν υψηλότερα στο Λονδίνο συγκριτικά με το Άμστερνταμ. Ειδικότερα, περίπου 737mg αναλογούν σε κάθε 1000 άτομα στην πρωτεύουσα της Βρετανίας, σε αντίθεση με τα 716mg που υπολογίζονται για την πόλη της Ολλανδίας. Στη λίστα, έπεται η Αμβέρσα με ποσότητα χρήσης τα 632mg.

Η έρευνα επισημαίνει πως «πολλοί χρήστες κοκαΐνης καταναλώνουν το ναρκωτικό κατά τη διάρκεια των σαββατοκύριακων και των διακοπών για λόγους ψυχαγωγίας». Η Βρετανία, όπως παρουσιάζεται και από τα αποτελέσματα της έρευνας, διατηρεί το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης κοκαΐνης μεταξύ των νεαρών ενηλίκων στην Ευρώπη. Περίπου ένας στους 24 ανθρώπους μεταξύ 15 και 34 στο Ηνωμένο Βασίλειο παραδέχεται ότι κάνει χρήση του ναρκωτικού τους τελευταίους 12 μήνες.

 

Το ποσοστό 4,2% στη χώρα, ήταν υψηλότερο από τη δεύτερη στην κατάταξη Ισπανία με 3,3% των νέων που έκαναν χρήση κοκαΐνης τον περασμένο χρόνο και υπερδιπλάσιο του γενικού ποσοστού της Ευρώπης (1,9%).

Η Rosanna O'Connor, διευθύντρια του τμήματος ναρκωτικών, αλκοόλ και καπνίσματος του υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας δήλωσε πως «η χρήση ναρκωτικών εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με 10-15 χρόνια πριν, κάτι που όμως αφορά κυρίως την κατηγορία των σκληρών ναρκωτικών, όπως η ηρωίνη, και το κρακ.

Τι έδειξε η μελέτη στα λύματα της Αθήνας

Και η Αθήνα, όπως σχεδόν όλες οι πόλεις, παρουσιάζει αυξημένη χρήση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Από την επεξεργασία για την έκθεση προκύπτει πως η κάνναβη είναι η ουσία που εντοπίστηκε να έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά και πως γενικά όλες οι ουσίες παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά από την Παρασκευή έως την Κυριακή. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι αμφεταμίνες σημείωσαν πτώση των ποσοστών τους στις μελέτες των λυμάτων κατά το Σ/κ.

 

Αναλυτικότερα:

 

KOKAINH 

Μέσος όρος: 80,1 mg/1000 άτομα 

Eβδομάδα: 67,4 mg/ 1000 άτομα

Σαββατοκύριακο: 89,5 mg/1000 άτομα

ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΕΣ

Μέσος όρος: 16,8 mg/1000 άτομα
Eβδομάδα: 20,2 mg/ 1000 άτομα
Σαββατοκύριακο: 14,3 mg/1000 άτομα

ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ

Μέσος όρος: 5,3 mg/1000 άτομα
Eβδομάδα: 4,9 mg/ 1000 άτομα
Σαββατοκύριακο: 5,6 mg/1000 άτομα

MDMA

Μέσος όρος: 4,4 mg/1000 άτομα
Eβδομάδα: 2,6 mg/ 1000 άτομα
Σαββατοκύριακο: 5,7 mg/1000 άτομα

ΚΑΝΝΑΒΗ 

Μέσος όρος: 67,5 mg/1000 άτομα
Eβδομάδα: 53,3 mg/ 1000 άτομα
Σαββατοκύριακο: 78,1 mg/1000 άτομα

Όλη την έκθεση για την Ευρώπη μπορείτε να δείτε εδώ

2

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια