Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διάσωση του ευρώ παρουσίασε νωρίτερα στη σύνοδο της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι. Έχει τον τίτλο: «Outright Monetary Transactions» (Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές), και στόχος του είναι να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης. με στόχο να αντιμετωπιστούν οι «στρεβλώσεις» στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς υπήρξε «μία αντίθετη άποψη». Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η πορεία του ευρώ είναι αναστρέψιμη, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προωθήσουν πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο στο 0,75% το παρεμβατικό της επιτόκιο.
Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η πορεία του ευρώ είναι αναστρέψιμη και έκανε γνωστό ότι υπήρξε μια αρνητική ψήφος στο σχέδιο, χωρίς να αποκαλύψει από πού προερχόταν.
Σύμφωνα με τα NEA ανακοινώθηκε ότι δεν θα υπάρχει όριο στο πόσο αγοράς ομολόγων, ενώ η ΕΚΤ δεν θα διατηρεί καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή. Προϋπόθεση θα είναι η υπαγωγή της εκάστοτε χώρας στον Μηχανισμό ενώ θα επιδιώκεται και η συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο διοικητής της ΕΚΤ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προωθήσουν πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.
Στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ, επανέλαβε ο κ. Ντράγκι, είναι η σταθερότητα του κοινού νομίσματος. «Οι φόβοι ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο είναι αβάσιμοι» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά στο σχέδιο:
- Οι παρεμβάσεις θα γίνονται υπό τον όρο υπαγωγής της χώρας σε πρόγραμμα ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESFS ή ESM), οποιασδήποτε μορφής
- Θα επιδιώκεται η συμμετοχή του ΔΝΤ
- Θα πρέπει να συνοδεύονται από εγγυήσεις
-Σε περίπτωση που οι στόχοι δεν τηρούνται, η ΕΚΤ θα μπορεί να διακόπτει το πρόγραμμά της. Το πρόγραμμα είναι ανοικτό και για όσες χώρες υπάγονται προς το παρόν σε πρόγραμμα στήριξης, όταν αυτές ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές.
Το γερμανικό Spiegel γράφει σχολιάζοντας την απόφαση, ότι η ΕΚΤ θέλει να κρατήσει τις χώρες δεμένες με το ευρώ, με απεριόριστες αγορές ομολόγων. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα υποστηρίξει προβληματικές χώρες της ευρωζώνης με την αγορά των κρατικών ομολόγων - που δεν έχουν ανώτατο όριο», γράφει το περιοδικό. Σχολιάζοντας δε τη μία αρνητική ψήφο, υπενθυμίζει ότι αντίθετος σε μια τέτοια λύση, ήταν ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας.
Επιφυλακτική η ισπανική Εl Pais σημειώνει στον τίτλο της ότι η ΕΚΤ απαιτεί από Ισπανία και Ιταλία, να ζητήσουν διάσωση, για να αρχίζει να αγοράζει ομόλογα.
Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές, καθώς λίγο μετά την ανακοίνωση, το ευρώ ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο μηνών.
σχόλια