Εξαιτίας της πανδημίας η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας δοκιμάστηκε σε μεγάλο βαθμό και πλέον οι ειδικοί φοβούνται για ένα μεγάλο «κύμα» απολύσεων.
Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη τον τελευταίο καιρό, πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι το φθινόπωρο θα αποτελέσει σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς, σύμφωνα με την Καθημερινή, κάνουν λόγο για ένα σαρωτικό κύμα απολύσεων που θα αναστρέψει την ανάκαμψη των τελευταίων ετών.
Οι φόβοι εκπορεύονται κυρίως από την λήξη των προγραμμάτων στήριξης εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού τα προγράμματα αυτά αποτέλεσαν μια προστατευτική ασπίδα για την αγορά εργασίας έναντι της πανδημίας. Ενδεικτικά, από τη στιγμή που τέθηκαν σε ισχύ, τα κρατικά προγράμματα στήριξαν περίπου το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης.
Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey & Company, τους επόμενους μήνες έως και 59 εκατομμύρια εργαζόμενοι αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα, να απολυθούν ή να δουν τα ωράριά τους να μειώνονται. Σε δεινή θέση βρίσκονται όσοι απασχολούνται σε τομείς όπως οι μεταφορές και οι λιανικές πωλήσεις.
Ήδη, ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών η Ιταλία και η Ισπανία, αποφάσισαν την παράταση των προγραμμάτων στήριξης μέχρι τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η ενίσχυση για τις επιχειρήσεις μειώθηκε και ορισμένα προνόμια καταργήθηκαν. Η γαλλική κυβέρνηση επίσης παρέτεινε το αντίστοιχο πρόγραμμα για δύο ακόμα χρόνια, περιορίζοντας όμως παράλληλα την εμβέλειά του.
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα «κύμα» απολύσεων, διότι με την έναρξη της καινούργιας σεζόν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα αναθεωρήσουν τις ανάγκες τους.
Τέλος, έπειτα από τη μεγάλη ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο ρυθμός ανάκαμψης στην Ευρώπη αναμένεται πως θα επιβραδυνθεί περαιτέρω με βάσει τις εκτιμήσεις για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας που είναι ήδη σε εξέλιξη.