"Το κύμα φυγής στις γειτονικές χώρες αλλά και τα λουκέτα έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε κατάρρευση" διαπιστώνει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, κατόπιν νέας έρευνας οικονομικής συγκυρίας αναφορικά με την κ.
Την ίδια ώρα, οι Θεσσαλονικείς καταναλωτές παραμένουν απαισιόδοξοι και, μεταξύ άλλων, προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ενώ τέσσερις στους δέκα "τραβούν" χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους ή χρεώνονται για να τα βγάλουν πέρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα "Βαρόμετρο ΕΒΕΘ" που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, οι καταναλωτές στο νομό Θεσσαλονίκης εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξοι, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -43 μονάδες σε καλύτερο, ωστόσο, επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη, ο οποίος ανέρχεται σε -64 μονάδες, ενώ ο δείκτης της ΕΈ βρίσκεται στις -6 μονάδες. Συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2015, καταγράφεται χειρότερο κλίμα μεταξύ των καταναλωτών στο νομό Θεσσαλονίκης (-43 από -23), ενώ αντίστοιχη επιδείνωση εμφανίζει και ο σχετικός δείκτης σε εθνικό επίπεδο (-64 από -31).
Παράλληλα, από το βαρόμετρο του ΕΒΕΘ προκύπτει ότι είναι πολύ χαμηλή η πρόθεση για αποταμίευση, με παράλληλη μείωση του ποσοστού όσων θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό να αποταμιεύσουν στους επόμενους 12 μήνες (10% από 12% τον Mάρτιο 2015).
Διατυπώνεται δε η εκτίμηση για διατήρηση των πολύ χαμηλών πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτου στο νομό Θεσσαλονίκης στο επόμενο 12μηνο. Επίσης, τα στοιχεία της έρευνας "φωτογραφίζουν' τη σχεδόν ολοκληρωτική καθήλωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας και, επιπλέον, μικρή επιδείνωση στον τομέα των ανακαινίσεων ή/και επισκευών-βελτιώσεων σπιτιών.
Η βιομηχανία
Σε αρνητικό επίπεδο βρίσκεται ο "Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία" στο νομό Θεσσαλονίκης, σε σχέση με τον Mάρτιο 2015. Το ισοζύγιο θετικών - αρνητικών εκτιμήσεων του "Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών της Βιομηχανίας" βρίσκεται στις -11 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης (-23 σε εθνικό και -3 σε ευρωπαϊκό επίπεδο).
Ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσιάζει μικρή επιδείνωση σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015 σε τοπικό επίπεδο (- 11 από -9) και μεγαλύτερη επιδείνωση σε εθνικό επίπεδο (-23 από -9), ενώ εμφανίζει σταθερότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (-3). Επιδείνωση σε σχέση με τον Μάρτιο παρουσιάζει η αξιολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης για το 6μηνο που πέρασε.
Σε σταθερά αρνητικό επίπεδο το λιανεμπόριο
Σε σταθερά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο "Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο" στο νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον Μάρτιο 2015.
Ειδικότερα, το ισοζύγιο θετικών - αρνητικών εκτιμήσεων του "Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών Λιανικού Εμπορίου" βρίσκεται στις -19 μονάδες (από -20 μονάδες τον Μάρτιο 2015) στο νομό Θεσσαλονίκης, έναντι -20 μονάδων (από -4 μονάδες τον Μάρτιο 2015) σε εθνικό και +9 μονάδων (από +2 μονάδες τον Μάρτιο 2015) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημαντική επιδείνωση στην κατασκευαστική δραστηριότητα
Αρνητικός και σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο, σε σχέση με τον Μάρτιο 2015, είναι ο "Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές" στο νομό Θεσσαλονίκης. Ταυτίζεται, πλέον, με τον εθνικό δείκτη, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη επιδείνωση συγκριτικά με τον Μάρτιο 2015. Έτσι, το ισοζύγιο θετικών - αρνητικών εκτιμήσεων του συγκεκριμένου δείκτη βρίσκεται στις -53 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης και σε εθνικό επίπεδο και -20 μονάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Έντονα αρνητική και με σημαντική επιδείνωση εμφανίζεται η εξέλιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο 6μηνο σε σχέση με τον Μάρτιο 2015. Εμφανίζεται σταθερή τάση πτώσης των τιμών σε σχέση με τον Μάρτιο 2015 σε τοπικό επίπεδο, ενώ σχετική σταθερότητα υπάρχει στην πρόθεση μείωσης του προσωπικού κατά το επόμενο 6άμηνο.
*Η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του νομού Θεσσαλονίκης ("Βαρόμετρο ΕΒΕΘ") διεξάγεται από το ΕΒΕΘ σε συνεργασία με την Palmos Analysis, δύο φορές το χρόνο, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο των μηνών Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ