Αποκάλυψη WSJ: O Γιούνκερ πρότεινε στον Τσίπρα παράταση του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016

Αποκάλυψη WSJ: O Γιούνκερ πρότεινε στον Τσίπρα παράταση του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016 Facebook Twitter
1

Oι πιστωτές πρότειναν στην Ελλάδα την επέκταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2016 αναφέρει με αποψινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal. Ωστόσο η εφημερίδα αναφέρει πως οι διαφωνίες σχετικά με τους όρους που συνδέονται με τη συνεχή υποστήριξη και το τι θα συμβεί αργότερα, κινδυνεύει να υπονομεύσει το σχέδιο αυτό. Τα παραπάνω φέρονται να αποκαλύπτουν στην WSJ τρεις διαφορετικές πηγές που γνωρίζουν από κοντά τις εξελίξεις στην κρίσιμη διαπραγμάτευση.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το πρόγραμμα διάσωσης 245 δισεκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας που λήγει στο τέλος του Ιουνίου,  έχει εγείρει ερωτήματα για το πώς η Αθήνα θα αποπληρώσει το χρέος της, πέρα από αυτό το μήνα και θα παραμείνει στην νομισματική ένωση της Ευρώπης.

Για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι το τέλος του Μαρτίου, θα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στα 10,9 δισεκατομμύρια που είχαν "παγώσει" στο ΤΧΣ από το παλιό πακέτο διάσωσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αναφέρουν οι πηγές στην εφημερίδα.

Οι πηγές της εφημερίδας αναφέρουν πως η πρόταση έγινε κατά την συνάντηση την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, του Αλέξη Τσίπρα και του Jeroen Dijsselbloem.

"Στη συνάντηση αυτή προσφέρθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό η επέκταση και η επιπλέον χρηματοδότηση με αντάλλαγμα για την Ελλάδα επιπλέον μέτρα όπως οι περικοπές συντάξεων και οι φορολογικές αυξήσεις, κάτι που ο κ Τσίπρας απέρριψε και χαρακτήρισε "απαράδεκτο", όπως αναφέρεται στην εφημερίδα.

"Μια αποτυχία των δύο πλευρών να συμφωνήσουν στους όρους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο αυτή η συμφωνία που παρουσιάστηκε στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης", αναφέρει μια από τις πηγές στην Wall Street Journal.

"Κάθε επιπλέον μέρα κεφαλαιακών εκροών από τις ελληνικές τράπεζες σημαίνει ότι όλο και πιο λίγα κεφάλαια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους μια και τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για να σταθεροποιηθούν οι τράπεζες», αναφέρει μια  εκ των τριών πηγών.

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια