Αρνητικός στο -0,2% ήταν ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο. Η τελευταία φορά που σημειώθηκε αποπληθωρισμός στην περιοχή ήταν το 2009, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Όπως σημειώνει το BBC, η εξέλιξη αυτή ασκεί επιπλέον πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αναλάβει περαιτέρω δράση για την τόνωση της οικονομίας στην ευρωζώνη, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό, που είναι λίγο κάτω από το 2%.
Κατά τον Δεκέμβριο, η τιμή των ενεργειακών προϊόντων μειώθηκε κατά 6,3% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού έμειναν σταθερές. Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,2%.
Τα σημερινά στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η ΕΚΤ δεν είχαν αποτέλεσμα. Το θέμα θα συζητήσει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο της τράπεζας με στόχο να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, ώστε να βασισθεί σε αυτά η κρίσιμη συζήτηση για τη νομισματική πολιτική στις 22 Ιανουαρίου - τρεις μόλις ημέρες πριν τις εκλογές στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά αφορά ολόκληρη την ευρωζώνη και ο αρνητικός πληθωρισμός δείχνει τις ισχυρές τάσεις επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, παρά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Τα χαμηλά αυτά επιτόκια όχι μόνο δεν διευκόλυναν την οικονομική ανάπτυξη αλλά επηρέασαν αρνητικά τα επιτόκια των καταθέσεων, και κατ΄επέκταση το ύψος των καταθέσεων, των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τα νέα στοιχεία για τον αποπληθωρισμό ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές ενισχύουν τις προσδοκίες για νέες παρεμβάσεις ώστε να περιοριστούν οι πιέσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Στο μεταξύ, τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τα δημοσιεύματα περί Grexit, ασκούν ισχυρές πιέσεις στο ευρώ, το οποίο υποχωρεί 0,4% στα 1,1842 δολ. πέφτοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2006.