Περισσότεροι από 312.000 πολίτες δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικέ υποχρεώσεις τους, καθώς όπως φαίνεται φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές διαλύουν την οικονομία και τους φορολογουμένους.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και την επεξεργασία τους από το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή, μέσα σε ένα χρόνο οι οφειλέτες του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 584.979. Οι οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου έφθασαν τον Σεπτέμβριο τα 4.312.395 από 3.727.416 που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2017.
Το αξιοσημείωτο 312.812 εξ αυτών έχουν χρέος κάτω από 500 ευρώ, κάτι που αποδεικνύει πως πλέον οι πολίτες δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους ούτε για πολύ χαμηλά ποσά.
Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα εκτινάχθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 103,09 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,72 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Όπως παρατηρεί το Γραφείο Προϋπολογισμού, η εξέλιξη αυτή «ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό (για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο) από την επίδραση της εποχικότητας, δηλαδή τη λήξη δόσεων ορισμένων κατηγοριών φόρων, στις οποίες ένα μέρος των φορολογουμένων δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί. Ενδεικτικό είναι ότι τον Αύγουστο, κατά τον οποίο δεν υπήρχαν προγραμματισμένες λήξεις δόσεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και του ΕΝΦΙΑ, ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε κατά 131.661 άτομα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση μείωσης που παρατηρήθηκε και το προηγούμενο τρίμηνο».
σχόλια