«Η διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη αξίζει τον πόνο» είναι ο τίτλος του άρθρου του Don Pittis στην ιστοσελίδα του κρατικού καναδικού τηλεοπτικού δικτύου CBC. Ο δημοσιογράφος κάνει εκτενή αναφορά στην κρίση του ευρώ και την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ τονίζει ότι μια νομισματική ένωση δεν προκύπτει χωρίς επίπονη κυοφορία.
«Το ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι, καθώς διαπραγματεύονται μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι κατά πόσο τα μακροχρόνια πλεονεκτήματα του ευρώ αντισταθμίζουν τον πόνο της τρέχουσας αναστάτωσης. Αν η αμερικανική εμπειρία αποτελεί οδηγό, αξίζει τον κόπο», σημειώνεται στο άρθρο.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρώην γενικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος προέβλεψε ότι θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και θα καταστραφεί η ευρωζώνη αν δεν ενωθούν πολιτικά οι χώρες μέλη της ΕΕ, ο αρθρογράφος υπογραμμίζει πως ο Γκρίνσπαν ξεχνάει τι πέρασαν οι Αμερικανοί για να συμφωνήσουν σε ένα κοινό νόμισμα, τονίζοντας πως η νομισματική ένωση είναι μια μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία.
Στη συνέχεια αναφέρεται στην ιστορία της προσχώρησης του Τέξας στο αμερικάνικο δολάριο καθώς και την πτώχευση της συγκεκριμένης πολιτείας, την οποία έσωσε η ομοσπονδία με δάνειο 50 εκατομμυρίων δολαρίων, το 1853. Ο Καναδός δημοσιογράφος αναφέρεται επίσης στον Καναδά και στις ιδιαιτερότητες της κάθε επαρχίας, κάνοντας αναγωγή στις ανάλογες διαφορές των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ σημειώνει ότι η εισδοχή της επαρχίας Νιούφαουντλαντ στον Καναδά υπήρξε δαπανηρή καθώς η ομοσπονδία πλήρωσε εξολοκλήρου το τεράστιο χρέος της.
«Δεν ξέρω τι λέει ο Γκρίνσπαν, αλλά θα έλεγα πως η αποφυγή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου αξίζει λίγα ζόρια προκειμένου να ξεπεραστεί η τρέχουσα δύσκολη περίοδος», καταλήγει το άρθρο.
σχόλια