ΔΝΤ: Η πανδημία θα επιβαρύνει περισσότερο τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό

ΔΝΤ: Η πανδημία θα επιβαρύνει περισσότερο τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό Facebook Twitter
0

Οι «πληγές» από την πανδημία θα εμποδίσουν την παγκόσμια οικονομία να ανακάμψει πλήρως, αν και ο αντίκτυπος για την υπόλοιπη δεκαετία δεν θα είναι τόσο σφοδρός όσο εκείνος της οικονομικής κρίσης του 2008, εκτιμά το ΔΝΤ.

 

Οι χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως τα νησιά του Ειρηνικού και την Καραϊβική, θα είναι ανάμεσα σε εκείνες που θα υποφέρουν περισσότερο, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Ο δρόμος για την ανάκαμψη θα παραμείνει δύσκολος για τις πιο φτωχές χώρες, που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τομείς που επλήγησαν σφοδρότερα από την πανδημία, όπως ο τουρισμός, αναφέρει blog του ΔΝΤ, ενόψει της ανακοίνωσης των επικαιροποιημένων εκτιμήσεων του Ταμείου, την επόμενη εβδομάδα.

 

«Σε αντίθεση με το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να έχουν πιο βαθιές "πληγές" από ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες και οι απώλειες αναμένεται να είναι μεγαλύτερες για τις χώρες μεσαίου εισοδήματος», αναφέρει το Ταμείο.

 

Επίσης, επισημαίνει ότι η πανδημία θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τομείς που συρρικνώνονται.

 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι το Ταμείο θα ανακοινώσει βελτιωμένες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη για φέτος και το 2022 την επόμενη εβδομάδα. Απέδωσε τις βελτιωμένες εκτιμήσεις στην αυξημένη δημοσιονομική δαπάνη στις ΗΠΑ και τις προοπτικές ανάκαμψης, χάρη στα εμβόλια, σε άλλες αναπτυγμένες οικονομίες. Τον Ιανουάριο το Ταμείο προέβλεπε ανάπτυξη 5,5% το 2021 και 4,2% το 2022.

 

H παγκόσμια οικονομία είναι σε πιο σταθερές βάσεις μετά τη διάθεση 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις κυβερνήσεις σε μέτρα για τον περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας, δήλωσε η Γκεοργκίεβα. Προειδοποίησε όμως για επικίνδυνες αποκλίσεις μεταξύ περιοχών, κρατών, ακόμη και εντός χωρών.

 

«Τα εμβόλια δεν είναι ακόμη διαθέσιμα σε όλους και παντού. Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με απώλεια θέσεων εργασίας και αυξανόμενη φτώχεια. Υπερβολικά πολλές χώρες μένουν πίσω», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

 

Ο κόσμος είναι σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, τόνισε η Γκεοργκίεβα και ζήτησε να συνεχιστούν οι ισχυρές δράσεις για τη διαφύλαξη της ανάκαμψης, την εντατικοποίηση της παραγωγής και διανομής εμβολίων και τις επενδύσεις σε νέες «πράσινες» και ψηφιακές υποδομές.

 

«Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη δοκιμασία της γενιάς μας. Αυτά που θα κάνουμε τώρα θα διαμορφώσουν τον μετά την κρίση κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι οι χώρες χαμηλού εισοδήματος χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια.

 

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ