Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται και πώς υπολογίζεται

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται και πώς υπολογίζεται Facebook Twitter
Δώρο Πάσχα, φωτ.: Unsplash
0

Μπορεί το Πάσχα να είναι πάνω από ένα μήνα μακριά, αλλά οι εργαζόμενοι μετράνε αντίστροφα για την καταβολή του δώρου Πάσχα

Παρά το γεγονός ότι φέτος δεν θα υπάρξει κάποιο έκτακτο «δώρο» για τους ευάλωτους όπως υπήρξε το 2023, οι εργαζόμενοι προβλέπεται όπως κάθε χρόνο να λάβουν το δώρο Πάσχα από τους εργοδότες τους. Σημειώνεται ότι το δώρο θα υπολογιστεί βάσει του νέου κατώτατου μισθού των 830 ευρώ που τίθεται σε ισχύ από σήμερα 1η Απριλίου.  

Οι εργαζόμενοι -είτε εργάζονται με πλήρη είτε με μερική απασχόληση- ανεξάρτητα από το αν είναι σε σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου, αναμένεται να λάβουν και φέτος το δώρο Πάσχα. Το επίδομα των εορτών Πάσχα ισούται με τον μισό μηνιαίο μισθό ή με 15 ημερομίσθια αν ο εργαζόμενος αμείβεται με ημερομίσθιο. Όπως και κάθε άλλη χρονιά, έτσι και φέτος το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, η οποία το 2024 θα είναι την 1η Μαΐου. Οι εργοδότες μπορούν να καταβάλλουν το επίδομα και τις προηγούμενες μέρες. 

Όσον αφορά τον υπολογισμό του δώρου Πάσχα, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ), αυτό δίνεται στο ακέραιο, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου 2024. Τότε, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.   

Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το 2024, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:  Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος πληρώνεται με μισθό, το δώρο Πάσχα θα αντιστοιχεί σε ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα. 

Σημειώνεται ότι στο διάστημα εργασίας συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι απουσίαζαν νόμιμα από την εργασία τους όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της άδειας μητρότητας. 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM