Δραγασάκης: Το αναπτυξιακό σχέδιο είναι αφετηρία για τον σχεδιασμό της Ελλάδας του 2030

Δραγασάκης: Το αναπτυξιακό σχέδιο είναι αφετηρία για τον σχεδιασμό της Ελλάδας του 2030 Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
1

Στην αναπτυξιακή στρατηγική, ως έναν ολοκληρωμένο και συνεκτικό «οδικό χάρτη» ανάπτυξης, που συγκροτείται από συγκεκριμένα σχέδια και δράσεις, που θα αποτελέσουν τη στέρεη βάση ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Δραγασάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι η Αναπτυξιακή Στρατηγική καλύπτει ένα διαχρονικό έλλειμμα, καθώς η ανάγκη για μια συγκροτημένη αναπτυξιακή στρατηγική υπήρχε και πριν από την κρίση.

Ωστόσο, «μετά την κρίση και την καταστροφή ή την απαξίωση μεγάλου μέρους του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, τη μαζική ανεργία και το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, η ανάγκη για ένα σχέδιο ολιστικής ανάπτυξης έγινε ακόμη πιο επιτακτική» είπε ο υπουργός στην τοποθέτησή του, σημειώνοντας πως «παρότι υπήρξαν διάφορες μελέτες και κείμενα, σήμερα είναι η πρώτη φορά που διαθέτουμε ένα κείμενο αναπτυξιακής στρατηγικής με τη μορφή μιας εφαρμόσιμης κυβερνητικής πολιτικής».

Το κείμενο συμπυκνώνει προσπάθεια τριών ετών και συστηματική επεξεργασία, με αποκορύφωμα τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια, ωστόσο, όπως τόνισε, η διαβούλευση θα συνεχιστεί μέσα από θεσμικά όργανα και άλλες μορφές, με στόχο το μετασχηματισμό της σε συγκεκριμένα σχέδια δράσης και μέτρα πολιτικής.

Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο κείμενο αξιοποιεί τα συμπεράσματα των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων, ενσωματώνει τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και υιοθετεί, θέτοντας μάλιστα σε προτεραιότητα, μεταρρυθμίσεις, ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες που αποσκοπούν στην επιτάχυνση των επενδύσεων και την αναβάθμιση της χώρας σε όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Το νέο και διαφορετικό είναι, όπως σημείωσε, είναι:

- Η μετάβαση από την άναρχη, αποσπασματική και άνιση ανάπτυξη, στην ολιστική, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη,

- Ο συνδυασμός οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής διάσταση της ανάπτυξης,

- Η έμφαση στην ενδογένεια και διασυνδεσιμότητα της αναπτυξιακής διαδικασίας.

«Η Αναπτυξιακή Στρατηγική, λοιπόν, δεν είναι κάτι αφηρημένο, αλλά ένας ολοκληρωμένος και συνεκτικός οδικός χάρτης της ανάπτυξης, συγκροτούμενος από επιμέρους συγκεκριμένα σχέδια και συγκεκριμένες δράσεις, που μπορούν να αποτελέσουν στέρεη βάση ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων» υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

Επίσης ανέφερε, ότι η αναπτυξιακή στρατηγική, σε συνδυασμό με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022, συνιστούν δύο βασικά εργαλεία «που μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε το μέλλον για τα επόμενα χρόνια» και ταυτόχρονα αποτελεί την αφετηρία για τον σχεδιασμό της Ελλάδας του 2030,» που θα καθιστά τη χώρα κέντρο της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης».

Έδωσε δε έμφαση, όχι μόνο στην οικονομική, αλλά και στην κοινωνική καινοτομία, που θα καταστήσει τη χώρα «πόλο σταθερότητας και ειρήνης ένα τόπο φιλόξενο, δημιουργικής συνύπαρξης και διαλόγου διαφορετικών πολιτισμικών και θρησκευτικών αναφορών».

Τέλος, αναφέρθηκε στον μηχανισμός υλοποίησης της Αναπτυξιακής Στρατηγικής και συγκεκριμένα:

-Την Πολιτική επιτροπή υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού -Πλαίσιο ενδοκυβερνητικής συνεργασίας,

- Τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού- Στοχοθεσία και έλεγχος υλοποίησης,

- Τη συντακτική επιτροπή- Διαρκής εμπλουτισμός σχεδίου,

- Το επιστημονικό συμβούλιο- Επιστημονική επίβλεψη και συμβουλευτική,

- Τις διαδικασίες διαβούλευσης με κοινωνικούς φορείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων για αυξημένη επιδότηση

Οικονομία / Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων για αυξημένη επιδότηση

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, επιδοτεί την επισκευή και ανακαίνιση κατοικιών για εκμίσθωση, με δικαιούχους ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
LIFO NEWSROOM
Airbnb: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ - Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με τις νέες προδιαγραφές

Οικονομία / Airbnb: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ - Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με τις νέες προδιαγραφές

Όταν οι έλεγχοι διενεργούνται από μικτά κλιμάκια υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού με τη συμμετοχή και ελεγκτών της ΑΑΔΕ, εκτός από τον έλεγχο προδιαγραφών βραχυχρόνιας μίσθωσης θα γίνεται και επιτόπιος φορολογικός έλεγχος
LIFO NEWSROOM
Σκυλακάκης: Προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός για «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα»

Οικονομία / Σκυλακάκης: Προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός για «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα»

Σε σχέση δε με τις καθυστερήσεις στα προηγούμενα «Εξοικονομώ», είπε ότι δεν οφείλονται στην έλλειψη των πόρων αλλά στις διαδικασίες και τους ελέγχους που εφαρμόζονται από την ΕΕ, παράγοντες που έχουν εξαλειφθεί στα νέα προγράμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δραγασάκης: Το αναπτυξιακό σχέδιο είναι αφετηρία για τον σχεδιασμό της Ελλάδας του 2030 Πηγή: www.lifo.grΡε Δραγασάκη, σε έχω και για σοβαρό.Η μόνη αφετηρία για ανάπτυξη είναι όταν θα φύγετε.