ΕΚΤ: Κατά 12,5% του ΑΕΠ επιβαρύνθηκε το Δημόσιο για στήριξη των τραπεζών το 2008-14

ΕΚΤ: Κατά 12,5% του ΑΕΠ επιβαρύνθηκε το Δημόσιο για στήριξη των τραπεζών το 2008-14 Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
1

Κατά 12,5% επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό η οικονομική στήριξη του Δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες την επταετία μεταξύ 2008 και 2014, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε 23 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αυξήθηκε και το χρέος.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, η Ελλάδα ήταν ένα από τα τέσσερα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που υπέστησαν τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επιβάρυνση στην 7ετή προσπάθειά τους να βοηθήσουν τον τραπεζικό τομέα, πίσω από την Ιρλανδία, όπου το συνολικό πλήγμα στον προϋπολογισμό έφτασε το 24,1% του ΑΕΠ.

 

Μεγάλες ήταν οι επιβαρύνσεις για τη Σλοβενία (12% του ΑΕΠ) και την Κύπρο, όπου οι δαπάνες ανήλθαν στο 8,5% της οικονομικής δραστηριότητας. 

Στον αντίποδα με ελάχιστες ζημιές η Γερμανία με 1,3% του ΑΕΠ και η Ισπανία με 4,4%. Γαλλία και Ιταλία αποκόμισαν μάλιστα μικρά οφέλη – 0,1% του ΑΕΠ – από τις τράπεζες, λόγω των επιστροφών-κερδών από τις υποστηρικτικές επενδύσεις τους.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, σε επίπεδο ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 4,8% του ΑΕΠ. Ιρλανδία και Ελλάδα όμως ξεχώρισαν αρνητικά, καθώς επωμίστηκαν πολύ μεγαλύτερο βάρος, με το εθνικό χρέος τους να αυξάνεται κατά 22,6% και 22,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Οικονομία / Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου είχαν καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Οικονομία / Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνει την ανεργία και αυξάνει τις εξαγωγές της - Τι είπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup για την πορεία της οικονομίας
LIFO NEWSROOM