Κατά 12,5% επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό η οικονομική στήριξη του Δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες την επταετία μεταξύ 2008 και 2014, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε 23 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αυξήθηκε και το χρέος.
Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, η Ελλάδα ήταν ένα από τα τέσσερα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που υπέστησαν τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επιβάρυνση στην 7ετή προσπάθειά τους να βοηθήσουν τον τραπεζικό τομέα, πίσω από την Ιρλανδία, όπου το συνολικό πλήγμα στον προϋπολογισμό έφτασε το 24,1% του ΑΕΠ.
Μεγάλες ήταν οι επιβαρύνσεις για τη Σλοβενία (12% του ΑΕΠ) και την Κύπρο, όπου οι δαπάνες ανήλθαν στο 8,5% της οικονομικής δραστηριότητας.
Στον αντίποδα με ελάχιστες ζημιές η Γερμανία με 1,3% του ΑΕΠ και η Ισπανία με 4,4%. Γαλλία και Ιταλία αποκόμισαν μάλιστα μικρά οφέλη – 0,1% του ΑΕΠ – από τις τράπεζες, λόγω των επιστροφών-κερδών από τις υποστηρικτικές επενδύσεις τους.
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, σε επίπεδο ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 4,8% του ΑΕΠ. Ιρλανδία και Ελλάδα όμως ξεχώρισαν αρνητικά, καθώς επωμίστηκαν πολύ μεγαλύτερο βάρος, με το εθνικό χρέος τους να αυξάνεται κατά 22,6% και 22,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα.