Ακόμη πιο χαμηλά ως προς τη διευκόλυνση του επιχειρείν στην παγκόσμια κατάταξη βρέθηκε φέτος η Ελλάδα η οποία καταλαμβάνει την 72η θέση.
Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2019», η Ελλάδα κατατάσσεται στην 72η θέση ως προς τη συνολική αξιολόγησή της μεταξύ 190 χωρών, από την 67η θέση στην περσινή έκθεση, με τη βαθμολογία της να διαμορφώνεται σε 68,08 βαθμούς, κατά 0,12 βαθμούς χαμηλότερα από πέρυσι.
Η στασιμότητα και η επιδείνωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας αποτυπώνονται στους αριθμούς και τις φετινές επιδόσεις.
Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις λιγότερο ελκυστικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επιχειρείν, καθώς έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των «28» (τη χειρότερη επίδοση κατέχει η Μάλτα που βρίσκεται στην 84η θέση με 65,43 βαθμούς).
Ανταγωνιστικές στην Ελλάδα χώρες, όπως είναι οι χώρες των Βαλκανίων και αυτές του ευρωπαϊκού Νότου, βρίσκονται σε πολύ υψηλότερες θέσεις, με πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα την ΠΓΔΜ που βρίσκεται στη 10η θέση, την Πορτογαλία στην 34η, τη Σερβία στην 48η, τη Ρουμανία στην 52η.
Σε ό,τι αφορά την έναρξη επιχείρησης (για τις ανάγκες της έκθεσης λαμβάνεται ως παράδειγμα η ίδρυση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας - ΙΚΕ), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 44η θέση από την 37η πέρυσι.
Η βαθμολογία της είναι ίδια με πέρυσι, κάτι που στην πραγματικότητα δηλώνει μια σχετική στασιμότητα. Θα πρέπει, πάντως, εδώ να διευκρινισθεί ότι από τα τέλη Ιουλίου 2018 λειτουργεί και η ηλεκτρονική σύσταση επιχείρησης, μεταρρύθμιση η οποία δεν έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση, καθώς λαμβάνονται υπόψη όσες αλλαγές έχουν γίνει μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους.
Σημαντική επιδείνωση, στην οποία κάνει ειδική αναφορά η έκθεση καταγράφεται σε ό,τι αφορά τη διαδικασία καταχώρισης ακίνητης περιουσίας, καθώς πλέον απαιτείται η προσκόμιση ακόμη μιας βεβαίωσης και συγκεκριμένα βεβαίωση μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η Ελλάδα υποχώρησε στην 153η θέση από την 145η, με μειωμένη επίδοση κατά 2,08 μονάδες.
Ως προς τη διαδικασία ηλεκτροδότησης, η Ελλάδα βρίσκεται φέρτος στην 79η θέση από την 76η πέρυσι, ενώ η μη αποκατάσταση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση έχει ως συνέπεια την υποχώρηση της ελληνικής οικονομίας στην 99η θέση από την 90ή πέρυσι (με ίδια βαθμολογία όμως) ως προς το κριτήριο της λήψης πίστωσης.
Σε χαμηλότερη θέση στην κατάταξη, στην 51η από την 43η πέρυσι, βρίσκεται η Ελλάδα ως προς την προστασία των μετόχων μειοψηφίας, καθώς και σε ό,τι αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές (στην 31η από την 29η).
Οι βελτιώσεις στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών είχαν ως συνέπεια την κατάταξη της Ελλάδας στην 39η θέση ως προς αυτό το κριτήριο από την 58η πέρυσι.
Oι τρεις χώρες με τις ευνοϊκότερες συνθήκες για να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση είναι η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Δανία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Doing Business 2019» της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αξίζει να επισημάνουμε πως μέσα στην πρώτη δεκάδα, πέραν του Χονγκ Κονγκ (4η θέση), των ΗΠΑ (8η θέση) και της Βρετανίας (9η θέση), που ανέκαθεν προσείλκυαν επιχειρηματίες, συγκαταλέγονται η Γεωργία (6η θέση) και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (10η θέση).
«Κάποιοι εντός και εκτός Ελλάδος έχουν το θράσος να ισχυρίζονται πως "πάμε καλύτερα"» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την έκθεση Doing Business 2019.
«Χάσαμε άλλες 5 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη Doing Business 2019 της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στην 72η θέση μεταξύ 190 χωρών και κολλημένοι στην τελευταία θέση μεταξύ αναπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ. Και κάποιοι εντός & εκτός Ελλάδος έχουν το θράσος να ισχυρίζονται πως "πάμε καλύτερα"», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στην ανάρτησή του στο Twitter.
Με πληροφορίες από Καθημερινή/ Doing Business 2018
σχόλια