Έρευνα: Από εταιρείες «ζόμπι» το 26% της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα

Έρευνα: Από εταιρείες «ζόμπι» το 26% της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Σε εταιρείες - «ζόμπι» αντιστοιχεί το 26% της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Pricewater Cooper με τίτλο: «10 χρόνια κρίσης: η οικονομία συρρικνώθηκε αλλά δεν μεταρρυθμίστηκε».

Σύμφωνα με την PwC στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται εκατοντάδες εταιρείες που παρουσιάζουν μηδενική ή αρνητική κερδοφορία και μη βιώσιμο δανεισμό. Συγκεκριμένα, 745 εταιρείες με μερίδιο 26% παρουσιάζουν συρρίκνωση των εσόδων τους. 

Από τις εταιρείες αυτές, οι 312 ανήκαν στην ίδια κατηγορία και πριν δέκα χρόνια, το 2009. Οι επιχειρήσεις «ζόμπι» έχουν δάνεια συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και οι οφειλές προς τρίτους είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. 

«Το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας, όπως αυτό διαμορφώθηκε στα χρόνια της κρίσης, δεν συνάδει με συστηματική ανάπτυξη», σημειώνεται στην έκθεση.

Κατά τους ειδικούς, η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν παρακινείται από την κατανάλωση, καθώς οι εξαγωγές δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν, ούτε και από τις επενδύσεις, αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις είτε «δεν θέλουν να επενδύσουν είτε δεν μπορούν να ενσωματώσουν καινοτόμες ιδέες».

Το κράτος κοστίζει περισσότερο από όσο θα έπρεπε

«Το κράτος δεν υποστηρίζει την οικονομία, δεν επενδύει, δεν διευκολύνει την ιδιωτική οικονομία και καταναλώνει περισσότερο από όσο θα έπρεπε», αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα.

Κατά την έκθεση, η ελληνική οικονομία «διατήρησε τη δομή της και αντιστάθηκε στις αλλαγές» παρά τα χρόνια της κρίσης. «Οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν και η τεχνολογική της βάση αποδυναμώθηκε και έχασε μέρος της αξίας της».

Όπως επισημαίνεται, η οικονομική κρίση ανάγκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις να περιορίσουν τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους, αυξάνοντας τη ρευστότητα τους, μειώνοντας τα λειτουργικά τους κόστη και υιοθετώντας μια πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στις μεγάλες επενδύσεις.

Η ανάκαμψη με κάποιους αστερίσκους

Παρά την αρχική μείωση της κερδοφορίας, οι επιχειρήσεις έδειξαν να ανακάμπτουν στα επίπεδα προ κρίσης αφού υπήρξε επέκταση σε νέες αγορές και αύξηση των εξαγωγών τους κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα μετατοπίστηκε σε κλάδους με χαμηλότερη προστιθέμενη αξία.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM