Έρευνα για την μεσαία τάξη στην Ελλάδα - Υπό φτωχοποίηση 700.000 πολίτες

Έρευνα για την μεσαία τάξη στην Ελλάδα - Υπό φτωχοποίηση 700.000 πολίτες Facebook Twitter
sooc
1

Σε σημαντική αύξηση του κινδύνου φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης οδήγησε η κρίση, σύμφωνα με έρευνα της ΔιαΝΕΟσις για την κοινωνική ανιστότητα στην Ελλάδα.

Ο βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης είναι η αύξηση της ανεργίας ειδικά στις νεότερες ηλικίες, και πάντως όχι σε ηλικίες μεγαλύτερες των 55 ετών.

Στην Ελλάδα, η εισοδηματική ανισότητα σταδιακά μειωνόταν από το σχετικά υψηλό επίπεδο πριν από το 1980, με την τάση απομείωσης ουσιαστικά να διακόπτεται από την κρίση, καθώς από το 2009 η εισοδηματική ανισότητα αυξάνεται.

Ωστόσο η παρατηρούμενη αύξηση είναι μικρότερη του αναμενομένου (με βάση τη σημαντική μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος), γεγονός που παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω του μεγέθους της κρίσης, αναφέρεται στην έρευνα.

Η αύξηση του ποσοστού είναι της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων, η οποία πρακτικά σημαίνει αυξημένο κίνδυνο φτωχοποίησης ή αποκλεισμού ενός πολύ σημαντικού πληθυσμιακού ποσοστού (περίπου 700.000 ατόμων), το οποίο στην περίοδο πριν από την κρίση λογιζόταν ως μεσαία τάξη.

Μάλιστα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, η αύξηση αυτή είναι εφάμιλλη για άνδρες και γυναίκες.

Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν για το ποσοστό των ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ανά ηλικιακή ομάδα.

Η μόνη ηλικιακή ομάδα για την οποία δεν παρατηρείται αύξηση είναι αυτή των 55 ετών και άνω, που κυρίως περιλαμβάνει συνταξιούχους. Αντίθετα, αυξάνεται τόσο ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, όσο και ο αντίστοιχος κίνδυνος για τις παραγωγικές ηλικίες. Ιδιαίτερη μνεία κάνει η έρευνα της ΔιαΝΕΟσις στην τεράστια αύξηση του κινδύνου για τους νέους 16-24 ετών.

Παρατηρείται επίσης μεγάλη απόκλιση στην εργασία των νέων στην Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ, καθώς και σημαντική μείωση στην Ελλάδα στο ποσοστό εργασίας στις ηλικίες 15-24.

Τρεις προϋποθέσεις για τη μείωση των ανισοτήτων

Πολλοί συνδέουν την αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας με την απελευθέρωση των αγορών και τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας που συντελέστηκε στις προηγμένες οικονομικά χώρες την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, όπως η απελευθέρωση των αγορών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αύξηση της οικονομικής ανισότητας, αλλά αποτελεί και σημαντικό τρόπο αντιμετώπισής της.

Παράλληλα, δύο βασικοί και αλληλένδετοι παράγοντες αύξησης της εισοδηματικής ανισότητας είναι η εκπαιδευτική εξειδίκευση και η έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων προς όσους δεν διαθέτουν εχέγγυα αποπληρωμής των επενδυτικών δανείων.

Μελετώντας τα σχετικά στοιχεία, η έρευνα δείχνει ότι οι χώρες με υψηλότερο επίπεδο απελευθέρωσης του τρόπου λειτουργίας των αγορών (δηλαδή της επιχειρηματικότητας) έχουν χαμηλότερο επίπεδο εισοδηματικής ανισότητας. Φυσικά για να αποδειχθεί σχέση αιτίου - αιτιατού χρειάζεται συστηματικότερη μελέτη, αλλά πάντως με βάση αυτά τα στοιχεία διαφαίνεται εξαιρετικά δύσκολο η σχέση να είναι θετική.

Συμπερασματικά, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, η μείωση της ανισότητας περνάει μέσα από τρεις σημαντικούς παράγοντες:

Πρώτον, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας με μοναδικό κανονιστικό πλαίσιο αυτό της μείωσης της σκιώδους οικονομίας και την απόδοση της φορολογίας.


Δεύτερον, την απελευθέρωση και εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Τρίτον, την παροχή ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και τη σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μειωνόμαστε πληθυσμιακά και φτωχαίνουμε αλλά ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει αν πρέπει οι καθηγητές να δουλεύουν πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα, αν πρέπει να έρθουν επενδύσεις (θεωρητικά θέλουμε αλλά δεν θέλουμε καμία από αυτές που υπάρχουν, θέλουμε τις "άλλες"), αν θέλουμε ποινικά καταδικασμένους δημοσίους υπαλλήλους να παραμένουν στις θέσεις τους, αν θέλουμε έμποροι και παραγωγοί να πουλάνε στις ίδιες τιμές στις λαϊκές, αν θέλουμε καθηγητές πανεπιστημίου που να δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα (ιδιωτικά πανεπιστήμια) και ούτω καθεξής.Φτωχαίνουμε, μεταναστεύουμε αλλά ακόμα ονειρευόμαστε μια δουλίτσα στο δημόσιο κι ώχου αδερφέ...ΥΓ Όσο πιο χαμηλά πάμε τόσο πιο φτηνά θα πουλιόμαστε είτε ως εργαζόμενοι είτε ως περιουσιακά κομμάτια του ΤΑΙΠΕΔ.