Fitch: Η επιτυχής εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα οδηγήσει σε αναβάθμιση

Fitch: Η επιτυχής εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα οδηγήσει σε αναβάθμιση Facebook Twitter
0

Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα δημιουργήσει πιέσεις για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου μεσοπρόθεσμα, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, σε έκθεσή του.

 

Η έκθεση αυτή εξετάζει την τάση του αξιόχρεου των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, ενώ βασικά θέματα της είναι η αρνητική επίπτωση του Brexit, η πολιτική αβεβαιότητα και οι δημοσιονομικές εξελίξεις.

 

Αναφερόμενος στο Brexit, ο οίκος σημειώνει ότι θα έχει αρνητική επίπτωση στη βρετανική οικονομία, στα δημόσια οικονομικά και την πολιτική συνέχεια της χώρας, προσθέτοντας ότι για τους λόγους αυτούς υποβάθμισε το αξιόχρεο της σε ΑΑ με αρνητική προοπτική. «Η έκταση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού σοκ θα εξαρτηθεί κυρίως από τη φύση της όποιας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, που αποτελεί με διαφορά τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Βρετανίας», σημειώνεται.

 

«Το Brexit θα έχει επίσης δυσμενή αποτελέσματα σε άλλες οικονομίες της ΕΕ και θα αυξήσει τους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη, που είναι ήδη αυξημένοι από την ενίσχυση των λαϊκιστικών κομμάτων και τη μεταναστευτική κρίση», σημειώνει ο Fitch, αλλά προσθέτει ότι «δεν θα αναμέναμε το Brexit να προκαλέσει οποιεσδήποτε άμεσες αρνητικές αξιολογήσεις στο αξιόχρεο άλλων χωρών της ΕΕ».

 

Η έκθεση σημειώνει ότι πολλές χώρες της Ευρωζώνης έχουν απομακρυνθεί από την αυστηρή εφαρμογή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, ευνοώντας χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική. «Αυτό είναι πιθανό να στηρίξει την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, αλά υπονομεύει περαιτέρω τη δημοσιονομική αξιοπιστία», τονίζει, προσθέτοντας ότι το δημόσιο χρέος παραμένει βασικός παράγοντας για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ευρωπαϊκών χωρών. «Στην Ιταλία και την Πορτογαλία, μία αποτυχία να σημειωθεί πρόοδος στη μείωση του χρέους της κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική αξιολόγηση», σημειώνεται.

 

Στην Κύπρο, αναφέρει η έκθεση, μια επιτάχυνση στην αναδιάρθρωση των τραπεζικών δανείων, η συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης και η πρόσβαση της χώρας στις αγορές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM
Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Οικονομία / Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου είχαν καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
LIFO NEWSROOM