Fitch: Κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα λόγω πληθωρισμού

Fitch: Κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα λόγω πληθωρισμού Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Η εκτίναξη του πληθωρισμού εγκυμονεί κινδύνους για το ξέσπασμα κοινωνικών αναταραχών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Fitch.

Όπως εκτιμά, η πανδημία κινείται προς μια ενδημική φάση το επόμενο διάστημα, δίνοντας τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να κρατήσει ανοικτή την κοινωνία και την οικονομία σε σύγκριση με τα δύο τελευταία χρόνια, ωστόσο, η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με τον πληθωρισμό. «Ενώ οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πανδημία μετριάζονται, οι αυξημένες τιμές δημιουργούν νέους κινδύνους κοινωνικής αναταραχής», σημειώνει η Fitch Solutions. 

Αναφορικά με την ανεργία, υποστηρίζει ότι αυτή διαμορφώθηκε στο 13%, επίπεδα που είναι αυξημένα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ωστόσο, βρίσκεται χαμηλότερα  από τον Αύγουστο του 2010 για την Ελλάδα, εξηγούν οι αναλυτές. Όμως, η μείωση της ανεργίας συμπίπτει χρονικά με την αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, που πιέζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Η Fitch εκτιμά ότι οι αυξημένες τιμές θα αποτελέσουν εστία κοινωνικών αναταραχών, παρά τα κυβερνητικά μέτρα, προβλέποντας ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την ατζέντα της.

Παράλληλα, θεωρεί ότι η ΝΔ θα παραμείνει σε ισχυρή θέση μέχρι τις επόμενες εκλογές, το 2023. «Πιστεύουμε ότι η σχετική δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατίας και ο έλεγχος του νομοθετικού σώματος θα βοηθήσει να ενισχυθεί το επενδυτικό κλίμα προς την Ελλάδα καθώς εντείνεται το risk off κλίμα παγκοσμίως, με την κυβέρνηση να διατηρεί τη μεταρρυθμιστική στάση της εν όψει των εκλογών του 2023», σημειώνουν οι αναλυτές.

Η Fitch δεν παραλείπει να τονίσει ότι τυχόν κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί κίνδυνο για το επενδυτικό κλίμα απέναντι στην χώρα μας. Παρότι η Ελλάδα έχει μικρότερη άμεση έκθεση στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας σε σχέση με άλλες χώρες, εντούτοις, τα θέματα με την Τουρκία παραμένουν άλυτα, σημειώνεται.

Μετά την έναρξη διμερών συνομιλιών με την Τουρκία, η Fitch δεν βλέπει ιδιαίτερη πρόοδο, με τον τόνο ρητορικής και από τα δύο μέρη συχνά να αλλάζει. «Διαπιστώνουμε κάποια περιθώρια βελτίωσης για τις σχέσεις, με δεδομένη την απουσία εντάσεων τελευταία και με δεδομένο ότι η οικονομική σταθερότητα ευνοεί και τις δύο κυβερνήσεις εν όψει των εκλογών του 2023», σημειώνουν οι αναλυτές. Όμως, δεν αποκλείουν αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σούπερ μάρκετ: Πώς ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τιμές σε προσφορές και εκπτώσεις

Οικονομία / Σούπερ μάρκετ: Πώς ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τιμές σε προσφορές και εκπτώσεις

Από τις αρχές Μαρτίου ξεκινά η εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας για τις προσφορές και τις εκπτώσεις, με στόχο να εξαλειφθούν οριστικά οι παραπλανητικές πρακτικές
LIFO NEWSROOM
Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων

Οικονομία / Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων

Θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αφορά συνολικά στα στοιχεία των ακινήτων της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων - Βήμα βήμα η διαδικασία

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων - Βήμα βήμα η διαδικασία

Ποιοι δικαιούνται voucher μέχρι και 600 ευρώ - Τι προβλέπεται για συνταξιούχους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και γονείς τέκνων με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Οικονομία / Προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Η προκήρυξη όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της σχετικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για περιοχές της Πελοποννήσου από τις εταιρείες Chevron και HELLENiQ Energy
LIFO NEWSROOM