Έτοιμη να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο η Σαουδική Αραβία- Υποχώρησαν οι τιμές

FT: Έτοιμη να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο η Σαουδική Αραβία, εάν η ρωσική παραγωγή «βυθιστεί» λόγω κυρώσεων Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Σαουδική Αραβία δηλώνει στους δυτικούς έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, στην περίπτωση που η παραγωγή της Ρωσίας πέσει ουσιαστικά υπό το βάρος των κυρώσεων, γράφουν οι Finacial Times.

Υπό αυτές τις συνθήκες, σήμερα υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση, τα οποία επικαλούνται οι Financial Times, η Σαουδική Αραβία αντιστάθηκε στις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου για επιτάχυνση των αυξήσεων παραγωγής πετρελαίου, παρά τις τιμές του, που διαπραγματεύονται κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται δε, για το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Επιχείρημα της Σαουδικής Αραβίας, είναι ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί σημαντικά φέτος. 

Το βασίλειο πιστεύει, σύμφωνα με τους FT, ότι πρέπει να διατηρήσει εφεδρική ικανότητα παραγωγής.

Ωστόσο, οι φόβοι για άμεσες ελλείψεις προμηθειών έχουν αυξηθεί μετά την έναρξη νέου γύρου κυρώσεων κατά της Μόσχας από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισαγωγής θαλάσσιων φορτίων ρωσικού πετρελαίου στο μπλοκ.

Η ΕΕ συμφώνησε επίσης με τη Βρετανία στην απαγόρευση της ασφάλισης των πλοίων, που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο μέσα στη χρονιά. Η κίνηση αυτή σύμφωνα με αναλυτές είναι πιθανό να περιορίσει σοβαρά την ικανότητα της Μόσχας να ανακατευθύνει το πετρέλαιο σε άλλες περιοχές.

«Η Σαουδική Αραβία έχει επίγνωση των κινδύνων και ότι δεν είναι προς το συμφέρον της να χάσει τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου», είπε ένα άτομο που ενημερώθηκε για τη σκέψη αυτή των αρμοδίων της Σαουδικής Αραβίας.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη, σε χαμηλό 112,80 δολαρίων το βαρέλι στις αρχές της διαπραγμάτευσης από 116,29 δολάρια στο κλείσιμο της Τετάρτης. 

Οι τιμές έφθασαν σε υψηλό δύο μηνών πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα.

Η άποψη της Σαουδικής Αραβίας είναι ότι, ενώ η αγορά πετρελαίου είναι αναμφίβολα σφιχτή, γεγονός που έχει ωθήσει την άνοδο των τιμών, δεν υπάρχουν ακόμη πραγματικές ελλείψεις, σύμφωνα με διπλωμάτες και βιομηχανικές πηγές που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να αλλάξει καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των μεγάλων πόλεων στην Κίνα, ενισχύει τη ζήτηση.

Παράλληλα, η πιθανότητα σημαντικής μείωσης της παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας έχει αυξηθεί. 

Η Ρωσία παρήγαγε περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου αργού πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Σαουδική Αραβία έχει επανειλημμένα απορρίψει εκκλήσεις από τον Λευκό Οίκο και την G7 να επιταχύνει άμεσα τις αυξήσεις της παραγωγής. 

Ωστόσο, αρκετές επισκέψεις τις τελευταίες εβδομάδες από μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Brett McGurk, συντονιστή του Λευκού Οίκου για την πολιτική στη Μέση Ανατολή, και του Amos Hochstein, απεσταλμένου του Λευκού Οίκου για την ενέργεια, βοήθησαν στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει διπλωματία.

Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν στους FT ότι η Σαουδική Αραβίας είχε συμφωνήσει σε μια αλλαγή τόνου για να προσπαθήσει να κατευνάσει τις τιμές ως μέρος μιας προσέγγισης της κυβέρνησης Μπάιντεν. 

Διαβεβαίωσε επίσης, ότι τελικά θα ανταποκρινόταν αυξάνοντας την παραγωγή, σε περίπτωση που μια κρίση προσφοράς χτυπήσει την αγορά πετρελαίου.

«Τέτοια βήματα βρίσκονται στη σφαίρα του δυνατού ως απάντηση σε ουσιαστικά θετική κίνηση από την πλευρά των ΗΠΑ», είπε ο Αλί Σιχάμπι, Σαουδάραβας σχολιαστής που γνωρίζει τη σκέψη της ηγεσίας, αναφερόμενος στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων πριν από μια πιθανή επίσκεψη του Προέδρου Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, διπλωματική πηγή, είπε ότι υπήρξαν συζητήσεις για άμεση αύξηση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάτι που θα μπορούσε να ανακοινωθεί στην σημερινή συνάντηση του ΟΠΕΚ. 

Ωστόσο, τίποτα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, και ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να τηρήσει το σχέδιο παραγωγής του, που ίσχυε από την αρχή της κρίσης του Covid.

Οι αυξήσεις παραγωγής που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο θα μεταφερθούν για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ανέφερε πηγή στους Financial Times, αν και ο όμιλος θα πρέπει να εγκρίνει την αλλαγή.

Ο Christyan Malek, επικεφαλής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην JPMorgan, είπε ο ότι η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να είναι «επιφυλακτική όσον αφορά τη χρήση όλης της πλεονάζουσας δυναμικότητας» καθώς «πιστεύει ότι χρειάζεται αρκετό απόθεμα για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε ό,τι μπορεί να αναπτυχθεί στην αγορά».

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, υπερτόνισε ότι ακόμα βλέπει την Ρωσία ως έναν πρακτικό συνεργάτη με την συμμαχία του ΟΠΕΚ. Οι χώρες ηγούνται του διευρυμένου ομίλου παραγωγών πετρελαίου από το 2016.

Ωστόσο, η Μόσχα θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τον στόχο παραγωγής της εάν η παραγωγή της μειωθεί σημαντικά. 
Τόσο η Λιβύη όσο και το Ιράν είχαν προηγουμένως εξαιρεθεί από τους στόχους του ΟΠΕΚ, όταν ο πόλεμος και οι κυρώσεις εμπόδισαν την ικανότητά τους να παράγουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας,  Σεργκέι Λαβρόφ επισκέπτεται το Ριάντ αυτήν την εβδομάδα, συναντώντας τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν εκ νέου τη συμφωνία τους να συνεχίσουν να sυνεργάζονται στον ΟΠΕΚ. 

Εντωμεταξύ ο όμιλος εξαγωγών πετρελαίου μείωσε απότομα την παραγωγή τον Απρίλιο του 2020, αλλά προσθέτει κάποια παραγωγή κάθε μήνα.

«Ακόμα και αν οι σχέσεις Σαουδικής- Αραβίας- ΗΠΑ επιχειρούν επαναπροσέγγιση, το βασίλειο δεν πρόκειται να γυρίσει την πλάτη του στην Μόσχα» δήλωσε ο σύμβουλος της Energy Aspects, Amrita Sen.

Με πληροφορίες των Finacial Times

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα: Τα τρία "κλειδιά" για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια

Οικονομία / Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα: Τα τρία "κλειδιά" για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια

Τρεις βασικοί παράγοντες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας τόσο εφέτος, όσο και τα επόμενα έτη, όπως επισημαίνεται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο 2025- 2028
LIFO NEWSROOM