Γκάλμπρεϊθ: Ο Μπλανσάρ επιμένει στο φιάσκο του ΔΝΤ

Γκάλμπρεϊθ: Ο Μπλανσάρ επιμένει στο φιάσκο του ΔΝΤ Facebook Twitter
2

Απάντηση στον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ και στις δηλώσεις του για την Ελλάδα δίνει με άρθρο του στο Project Syndicate ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ο Γκάλμπρέιθ, που είναι φίλος του Γιάνη Βαρουφάκη απνατά στο ερώτημα του Μπλανσάρ για το «Πόση προσαρμογή πρέπει να κάνει η Ελλάδα και πόση οι διεθνείς πιστωτές;».

 Αυτό σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας εγείρει δύο ακόμη ερωτήσεις:

»Πόση προσαρμογή έχει πετύχει ήδη η Ελλάδα; Έχουν προσφέρει τίποτε οι δανειστές της; Τον Μάιο του 2010 η Ελλάδα συμφώνησε σε δημοσιονομική προσαρμογή ίση με το 16% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ προέβλεπε αρχικά ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωνόταν την περίοδο 2010-2011 κατά 5%, θα σταθεροποιούνταν το 2012 και θα αυξανόταν μετά. Όμως το ΑΕΠ έπεσε 25% και δεν ανέκαμψε. Και επειδή το ονομαστικό ΑΕΠ έπεσε το 2014 και συνεχίζει να πέφτει και σήμερα, ο λόγος χρέους/ΑΕΠ που υποτίθεται ότι θα σταθεροποιούνταν πριν από τρία χρόνια, συνεχίζει να αυξάνεται.

»Το ΔΝΤ και οι άλλοι δανειστές υπέθεταν ότι η μαζική δημοσιονομική συρρίκνωση θα είχε μόνο προσωρινή επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα, στην απασχόληση και στη φορολογία και ότι η μείωση των μισθών, των συντάξεων και της απασχόλησης στο Δημόσιο θα αύξανε με μαγικό τρόπο την ανάπτυξη. Η υπόθεση αυτή όμως αποδείχθηκε λανθασμένη. Ο Μπλανσάρ δεν θα έπρεπε να συνεχίζει με το φιάσκο αυτό.

»Ωστόσο εξακολουθεί να επιμένει για τις συντάξεις. Οι συντάξεις αυτές αναλογούν στο 16% του ΑΕΠ της Ελλάδας επειδή η ελληνική οικονομία είναι 25% μικρότερη από όσο ήταν το 2009. Ο Μπλανσάρ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει «πραγματικά αξιόπιστα μέτρα». Δεν θα έπρεπε και το ΔΝΤ να κάνει το ίδιο;

»Για να μειωθεί η δαπάνη στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ θα πρέπει να υπάρξει ονομαστική ανάπτυξη 4% για δύο χρόνια χωρίς να γίνουν άλλες περικοπές. Γιατί να μην υιοθετηθούν «αξιόπιστα μέτρα» για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

«Οι Έλληνες έλαβαν σκληρές αποφάσεις. Τώρα είναι η σειρά του ΔΝΤ, αρχίζοντας με την παραδοχή ότι οι πολιτικές που επιβλήθηκαν για πέντε χρόνια ήταν καταστροφικές. Η πιο δύσκολη απόφαση για τους άλλους πιστωτές είναι να παραδεχθούν – όπως γνωρίζει το ΔΝΤ – ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

»Δεν είναι προσαρμογή το να δοθούν νέα δάνεια για την εφαρμογή αποτυχημένων πολιτικών».

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ημερομηνία «κλειδί» για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Ποιοι ωφελούνται

Οικονομία / Η ημερομηνία «κλειδί» για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Ποιοι ωφελούνται

Τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δείχνουν ότι για ακόμη ένα έτος, το 2024, σημειώθηκε σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού
LIFO NEWSROOM
Όμιλος ΔΕΗ: Επενδύσεις €5,75 δισ. σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία για τη Δυτική Μακεδονία

Οικονομία / Όμιλος ΔΕΗ: Επενδύσεις €5,75 δισ. σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία για τη Δυτική Μακεδονία

Ο Όμιλος ΔΕΗ θα υλοποιήσει συνολικά δεκάδες έργα στη Δυτική Μακεδονία που θα δημιουργήσουν έως και 20.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 2,000 θέσεις κατά τη λειτουργία σε πλήρη ανάπτυξη όλων των σχεδίων.
LIFO NEWSROOM
Δέκα Χρόνια Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Δίαυλος Διαλόγου στην Εποχή των Μεγάλων Ανακατατάξεων «Realignments»

Οικονομία / Δέκα Χρόνια Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Δίαυλος Διαλόγου στην Εποχή των Μεγάλων Ανακατατάξεων

Ηγετικές προσωπικότητες, think tanks και κορυφαίοι αναλυτές συναντώνται στους Δελφούς για να χαρτογραφήσουν τις γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις της εποχής
LIFO NEWSROOM