«Σε αυτές τις δραματικές ώρες, εάν η Ευρώπη αποτύχει, οι ΗΠΑ μπορούν να παρέμβουν. Η Ελλάδα είναι η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. H νέα οικονομική της πολιτική βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τις μακρόχρονες αμερικανικές απόψεις, όπως έχει επαναλάβει αρκετές φορές ο πρόεδρος Ομπάμα», γράφει ο Αμερικανός οικονομολόγος, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, στην εφημερίδα Boston Globe. Τονίζει ακόμα ότι «εάν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν μπορέσει να παρακάμψει τον υπουργό Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την τελευταία στιγμή, φαίνεται ότι θα ληφθεί η επονείδιστη απόφαση».
Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, «η Γερμανία, την ώρα που γράφονταν αυτό το άρθρο (σ.σ. χθες), είχε κλείσει την πόρτα. Η Ελλάδα είχε διανύσει την επιπλέον απόσταση, καταθέτοντας επίσημο αίτημα για την συνέχιση του μισητού σχεδίου διάσωσης, συζητώντας παράλληλα τις αναγκαίες αλλαγές. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ήταν σύμφωνος, αλλά η απάντηση από το Βερολίνο ήταν «όχι».
»Το ερώτημα ήταν: Μπορεί η επίσημη Ευρώπη να απομακρυνθεί από τις αυτοτροφοδοτούμενες αυταπάτες της και να δει την πραγματικότητα, η οποία είναι προφανής οπουδήποτε στη Νότια Ευρώπη; Η πραγματικότητα αυτή είναι ότι οι δρακόντειες πολιτικές λιτότητας των τελευταίων έξι ετών οι οποίες απέτυχαν να παράξουν οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, να βελτιώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και να καταπολεμήσουν την διαφθορά. Αντίθετα προκάλεσαν την καταστροφή κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών, όπως της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης και οδήγησαν την ελληνική κοινωνία σε οριακό σημείο. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να αλλάξουν -με την σύμφωνη γνώμη της Ευρώπης ή χωρίς αυτήν».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, «Η Ελλάδα έχει επιδείξει πραγματισμό και υπομονή, ενότητα και αποφασιστικότητα, ενώ οι αρετές της αυτές έχουν κερδίσει τον σεβασμό του αμερικανικού λαού κατά την τρέχουσα κρίση». Όπως αναφέρει, «η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, που μπορεί να σωθεί εύκολα, ακόμη και με την παροχή εγγυήσεων για δανεισμό (loan guarantee) ή, εάν καταστεί αναγκαίο, μια σύμβαση ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap). Αυτό βρίσκεται μέσα στις δυνατότητές μας και μπορούμε να το πράξουμε γρήγορα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα».
σχόλια